skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na zdrowe ciasteczka. Masło jest zdrowsze niż margaryna, ponieważ zawiera mniejszą ilość tłuszczów trans, ale mimo to jest uważane za niezbyt zdrowe. Dlatego trzecią część masła można zastąpić oliwą, wtedy ciasteczka staną się jeszcze zdrowsze. Jeśli zostanie całkowicie zastąpiony, ciasteczka będą suche i niezbyt smaczne. Wlej oliwę z oliwek do miski, dodaj stopiony i schłodzony krem do temperatury pokojowej.
Krok 2:
Wbijamy jajko kurze, zawiera składniki odżywcze, białko i sprawia, że ciasteczka są delikatniejsze i bardziej miękkie, więc nie trzeba ich wykluczać. Część cukru zastąpiona miodem jest również słodka, ale także zdrowa. Aby zmniejszyć ilość cukru w kompozycji, dodając przyprawy, takie jak cynamon i imbir w proszku, zacienią smak i ukryją brak słodyczy w wypiekach. Wymieszaj składniki, możesz wymieszać mikserem.
Krok 3:
Dodaj przesianą mąkę. Trzecią część pszenicy zastąpimy płatkami owsianymi. Sprawi, że ciasteczka będą zdrowsze, ale zastąpienie tylko części mąki pszennej nie zmieni tekstury ciasteczek, będzie kruche i przewiewne. Dodając proszek do pieczenia, tego składnika nie można nazwać szkodliwym, ale odgrywa on dużą rolę w uzyskaniu przewiewnych i smacznych ciasteczek.
Krok 4:
Zagniataj ciasto. Powinien być elastyczny i gładki, owinąć go folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Krok 5:
Z ciasta robimy długą kiełbasę, kroimy ją na kawałki wielkości orzecha. Robimy z nich kulki.
Krok 6:
Aby ciasteczka były smaczniejsze i piękniejsze, możesz zanurzyć każdą kulkę w posypce z odrobiną cukru, kakao i cynamonu. Okaże się bardziej aromatyczny.
Krok 7:
Na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia układamy puste ciasteczka. Wkładamy go do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 25 minut.
Krok 8:
Wyjmujemy rumiane i aromatyczne ciasteczka. Pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj z herbatą, kawą, kakao lub mlekiem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mąka owsiana - 369 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g