zdrowe ciasteczka owsiane domowej roboty

nie tylko zdrowe, ale także pyszne ciasteczka na herbatę! Ciasteczka można upiec z prawie każdego zestawu składników. Ale pojawia się pytanie, jak przydatne są. Chcę jeść nie tylko pyszne jedzenie, ale także zdrowe. Jednak większość przepisów na ciasteczka i najsmaczniejsze ciasteczka składa się z produktów o niskiej przydatności. Z reguły jest to masło, rafinowany cukier, mąka pszenna. Jeśli te składniki zostaną całkowicie wyeliminowane lub zastąpione innymi zdrowymi produktami, to niestety smak ciasteczek zmieni się dramatycznie i nie jest na lepsze. Dlatego ciasteczka mogą być zdrowsze, ale jednocześnie smaczne, jeśli zastąpisz część szkodliwych tłuszczów zdrowymi, część mąki pszennej płatkami owsianymi lub pełnoziarnistymi, zmniejszysz ilość cukru lub zastąpisz je miodem, suszonymi owocami, przyprawami itp.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 28 % 23 g
węglowodany 63 % 51 g
440 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na zdrowe ciasteczka. Masło jest zdrowsze niż margaryna, ponieważ zawiera mniejszą ilość tłuszczów trans, ale mimo to jest uważane za niezbyt zdrowe. Dlatego trzecią część masła można zastąpić oliwą, wtedy ciasteczka staną się jeszcze zdrowsze. Jeśli zostanie całkowicie zastąpiony, ciasteczka będą suche i niezbyt smaczne. Wlej oliwę z oliwek do miski, dodaj stopiony i schłodzony krem do temperatury pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbijamy jajko kurze, zawiera składniki odżywcze, białko i sprawia, że ciasteczka są delikatniejsze i bardziej miękkie, więc nie trzeba ich wykluczać. Część cukru zastąpiona miodem jest również słodka, ale także zdrowa. Aby zmniejszyć ilość cukru w kompozycji, dodając przyprawy, takie jak cynamon i imbir w proszku, zacienią smak i ukryją brak słodyczy w wypiekach. Wymieszaj składniki, możesz wymieszać mikserem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę. Trzecią część pszenicy zastąpimy płatkami owsianymi. Sprawi, że ciasteczka będą zdrowsze, ale zastąpienie tylko części mąki pszennej nie zmieni tekstury ciasteczek, będzie kruche i przewiewne. Dodając proszek do pieczenia, tego składnika nie można nazwać szkodliwym, ale odgrywa on dużą rolę w uzyskaniu przewiewnych i smacznych ciasteczek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagniataj ciasto. Powinien być elastyczny i gładki, owinąć go folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z ciasta robimy długą kiełbasę, kroimy ją na kawałki wielkości orzecha. Robimy z nich kulki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby ciasteczka były smaczniejsze i piękniejsze, możesz zanurzyć każdą kulkę w posypce z odrobiną cukru, kakao i cynamonu. Okaże się bardziej aromatyczny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia układamy puste ciasteczka. Wkładamy go do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 25 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmujemy rumiane i aromatyczne ciasteczka. Pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj z herbatą, kawą, kakao lub mlekiem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka owsiana - 369   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy