biszkopt z kiwi i bananem

proste, ale pyszne ciasto dla miłośników bananów i kiwi! Ten przepis na biszkopt już dawno osiadł w mojej rodzinie, został mi przekazany od mojej mamy, za co bardzo jej dziękuję. To klasyczna wersja ciasta, która zawsze się okazuje. I zmieniam opcje impregnacji, kremu, warstw i dekoracji - istnieje wiele opcji. Dziś przygotowuję mój ulubiony biszkopt z bananem i kiwi!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 14 % 7 g
węglowodany 76 % 37 g
237 kcal
IG: 3 / 16 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zestaw produktów biszkoptowych jest bardzo prosty: jajka, cukier i mąka. W przypadku małego ciasta zmniejszam proporcje o 2 razy

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka ubijamy z cukrem

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubijamy do mocnej piany lub mówią, aż masa podwoi się. Okazała się bardzo przewiewna i bulgocze

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Delikatnie dodaj mąkę. Tutaj opinie są różne: wszyscy twierdzą, że nie można ubić miksera, ponieważ jednocześnie masa powietrza może się osiąść. Twierdzę, że jest odwrotnie-przepis został przetestowany setki razy w naszej rodzinie i nigdy nie zdarzyło się to z ubijania mikserem. Ale z pewnością możesz robić to, do czego jesteś przyzwyczajony-najważniejsze jest twoje dobre samopoczucie

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubijamy dosłownie trochę, aby mąka ingerowała w całkowitą masę

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jak widać na zdjęciu masa nadal bulgocze

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj formę pergaminem do pieczenia i posmaruj olejem roślinnym

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej ciasto do formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut w zależności od piekarnika. Bardzo ważne jest, aby nie otwierać piekarnika przez pierwsze 30 minut - z tego biszkoptu może naprawdę spaść

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po 45 minutach mój biszkopt jest gotowy-gotowość sprawdzamy drewnianym patyczkiem lub wykałaczką

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    To są pozostałe składniki potrzebne do naszego ciasta: kwaśna śmietana i gotowane mleko skondensowane, pokruszone ciasteczka i płatki kokosowe, woda i cukier do syropu oraz oczywiście banany i kiwi

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Do impregnacji robimy syrop - mieszamy wodę z cukrem, podgrzewamy w kuchence mikrofalowej i mieszamy, aż cukier się rozpuści

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Całkowicie schłodzony biszkopt kroimy na 3 ciasta

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Namocz powstały syrop

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Namoczone ciasta odstawiamy na chwilę na bok

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W przypadku śmietany łączymy śmietanę z gotowaną śmietaną

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ubij trochę mikserem, aby składniki dobrze się wymieszały, ale myślę, że na tym etapie możesz się bez niego obejść

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Do warstwy ciasta pokrój banana w kółka

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Kiwi czyścimy

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Pokroić w cienkie plasterki

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    A teraz zabawa-zbierzemy nasze ciasto

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Pierwsze ciasto dobrze posmaruj kremem

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Ułóż losowo koła banana i kiwi na wierzchu

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Przykryj drugim ciastem, a także posmaruj kremem i rozłóż nasze owoce na wierzchu

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Posmaruj gotowe ciasto ze wszystkich stron pozostałym kremem

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Udekoruj kółkami kiwi. Celowo nie układałem bananów na wierzchu, ponieważ szybko ciemnieją

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Delikatnie posyp mieszanką okruchów ciastek i wiórków kokosowych. Ciasto jest gotowe, zostało mu tylko kilka godzin namoczenia! Najlepiej zostawić na noc!

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Rano odetnij kawałek i ciesz się!

chcę powiedzieć, że następnego ranka kiwi wypuściło sok, nadało mu kwaśność. Ciasto okazało się umiarkowanie słodkie, bardzo delikatne i nasączone. Bardzo nam się podobało! To na pewno ugotuję jeszcze raz! Przygotuj-na pewno ci się spodoba!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy