skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zestaw produktów biszkoptowych jest bardzo prosty: jajka, cukier i mąka. W przypadku małego ciasta zmniejszam proporcje o 2 razy
Krok 2:
Jajka ubijamy z cukrem
Krok 3:
Ubijamy do mocnej piany lub mówią, aż masa podwoi się. Okazała się bardzo przewiewna i bulgocze
Krok 4:
Delikatnie dodaj mąkę. Tutaj opinie są różne: wszyscy twierdzą, że nie można ubić miksera, ponieważ jednocześnie masa powietrza może się osiąść. Twierdzę, że jest odwrotnie-przepis został przetestowany setki razy w naszej rodzinie i nigdy nie zdarzyło się to z ubijania mikserem. Ale z pewnością możesz robić to, do czego jesteś przyzwyczajony-najważniejsze jest twoje dobre samopoczucie
Krok 5:
Ubijamy dosłownie trochę, aby mąka ingerowała w całkowitą masę
Krok 6:
Jak widać na zdjęciu masa nadal bulgocze
Krok 7:
Przykryj formę pergaminem do pieczenia i posmaruj olejem roślinnym
Krok 8:
Wlej ciasto do formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut w zależności od piekarnika. Bardzo ważne jest, aby nie otwierać piekarnika przez pierwsze 30 minut - z tego biszkoptu może naprawdę spaść
Krok 9:
Po 45 minutach mój biszkopt jest gotowy-gotowość sprawdzamy drewnianym patyczkiem lub wykałaczką
Krok 10:
To są pozostałe składniki potrzebne do naszego ciasta: kwaśna śmietana i gotowane mleko skondensowane, pokruszone ciasteczka i płatki kokosowe, woda i cukier do syropu oraz oczywiście banany i kiwi
Krok 11:
Do impregnacji robimy syrop - mieszamy wodę z cukrem, podgrzewamy w kuchence mikrofalowej i mieszamy, aż cukier się rozpuści
Krok 12:
Całkowicie schłodzony biszkopt kroimy na 3 ciasta
Krok 13:
Namocz powstały syrop
Krok 14:
Namoczone ciasta odstawiamy na chwilę na bok
Krok 15:
W przypadku śmietany łączymy śmietanę z gotowaną śmietaną
Krok 16:
Ubij trochę mikserem, aby składniki dobrze się wymieszały, ale myślę, że na tym etapie możesz się bez niego obejść
Krok 17:
Do warstwy ciasta pokrój banana w kółka
Krok 18:
Kiwi czyścimy
Krok 19:
Pokroić w cienkie plasterki
Krok 20:
A teraz zabawa-zbierzemy nasze ciasto
Krok 21:
Pierwsze ciasto dobrze posmaruj kremem
Krok 22:
Ułóż losowo koła banana i kiwi na wierzchu
Krok 23:
Przykryj drugim ciastem, a także posmaruj kremem i rozłóż nasze owoce na wierzchu
Krok 24:
Posmaruj gotowe ciasto ze wszystkich stron pozostałym kremem
Krok 25:
Udekoruj kółkami kiwi. Celowo nie układałem bananów na wierzchu, ponieważ szybko ciemnieją
Krok 26:
Delikatnie posyp mieszanką okruchów ciastek i wiórków kokosowych. Ciasto jest gotowe, zostało mu tylko kilka godzin namoczenia! Najlepiej zostawić na noc!
Krok 27:
Rano odetnij kawałek i ciesz się!
chcę powiedzieć, że następnego ranka kiwi wypuściło sok, nadało mu kwaśność. Ciasto okazało się umiarkowanie słodkie, bardzo delikatne i nasączone. Bardzo nam się podobało! To na pewno ugotuję jeszcze raz! Przygotuj-na pewno ci się spodoba!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g