skład / składniki
metoda gotowania
Wybierz miskę do wyrabiania ciasta. Powinien być głęboki i wystarczająco przestronny.
wlej cukier, sól do miski, wlej ciepłe mleko i olej roślinny. W tej misce przesiać mąkę wraz z drożdżami (dla lepszego ich rozprowadzenia ), zagnieść ciasto - miękkie, lekko przylegające do dłoni . Niech ciasto zbliży się 2-3 razy, przykrywając ciasto miską.
zagniatamy ciasto (nadal trochę przykleja się do dłoni-jest to konieczne, aby ciasto było miękkie i przewiewne, więc nie próbuj stromego ciasta), dzielimy na kawałki. Rozwałkuj ciasta (ręce, wałek do ciasta i powierzchnię roboczą lekko posmaruj olejem roślinnym) , rozłóż nadzienie i uformuj placki.
nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i rozłóż placki szwem w dół, przykryj folią spożywczą i pozwól jej trochę podejść (20-30 minut). Ubij żółtko z mlekiem, a następnie posmaruj nim placki za pomocą silikonowego pędzla do gotowania.
wysyłamy blachę do piekarnika, podgrzewając ją do 180 stopni, pieczemy, aż pojawi się piękny rumieniec.
pozwól wypiekom trochę ostygnąć i ciesz się herbatą!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g