Rolada z cukinii z serem

apetyczny, soczysty, ze zwykłych produktów, pyszny! Bułka z cukinii z serem nie jest trudna do przygotowania, a rezultatem jest oryginalne danie, które nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień. Rolada jest podawana jako zimna przekąska lub jako dodatek do dania głównego.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 7 g
tłuszcze 31 % 8 g
węglowodany 42 % 11 g
149 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułkę z cukinii z serem? Przygotuj jedzenie. Która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj cukinię na drobnej tarce, dodaj sól, a następnie dobrze wyciśnij sok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj jajka, a następnie oddziel żółtka od białek. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Lekko ubij żółtka solą i przyprawami. Wybierz przyprawy według własnego gustu lub dostępności.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj warzywa, dobrze osusz i drobno posiekaj. Połącz cukinię, żółtka, drobno posiekane warzywa i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W osobnej misce ubij białka w mocną pianę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do masy warzywnej wprowadź połowę ubitych białek. Wymieszaj masę szpatułką bardzo delikatnymi ruchami od dołu do góry.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie wprowadź pozostałe białka i mieszaj, aż będą gładkie, tymi samymi ruchami od dołu do góry. Ważne jest, aby postępować ostrożnie, aby zachować pęcherzyki powietrza powstałe podczas ubijania. To oni sprawią, że ciasto będzie przewiewne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Posmaruj go olejem. Połóż ciasto na papierze, delikatnie spłaszcz je szpatułką. Grubość warstwy powinna wynosić nie więcej niż 1 cm włóż blachę do pieczenia z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas pieczenia ciasta zetrzyj ser na drobnej tarce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe ciasto prawie się nie zrumieni. Jeśli ciasto jest lekko sprężyste po naciśnięciu i nie jest wciśnięte, oznacza to, że ciasto jest gotowe. Pieczenie zajmie 15-20 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Usuń gotowe ciasto z cukinii z blachy do pieczenia wraz z papierem i posmaruj kwaśną śmietaną na gorąco. W razie potrzeby możesz dodać posiekany czosnek do śmietany, dzięki czemu przekąska będzie ostrzejsza. Następnie równomiernie posyp ciasto startym serem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Aż ciasto ostygnie, delikatnie, ale szybko zwiń bułkę, oddzielając ją od pergaminu. Ser w środku powinien się stopić, dlatego ważne jest, aby ciasto było ciepłe. Pozwól bułce ostygnąć, a następnie ostudź.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój bułkę na porcje i podawaj, dekorując ziołami. Smacznego!

ważne jest, aby używać dobrej jakości pergaminu, aby ciasto z cukinii nie przywierało zbyt mocno. Możesz użyć maty silikonowej lub teflonowej.

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal / 100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal / 100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal / 100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy