skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułkę z cukinii z serem? Przygotuj jedzenie. Która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
Krok 2:
Zetrzyj cukinię na drobnej tarce, dodaj sól, a następnie dobrze wyciśnij sok.
Krok 3:
Umyj jajka, a następnie oddziel żółtka od białek. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Lekko ubij żółtka solą i przyprawami. Wybierz przyprawy według własnego gustu lub dostępności.
Krok 4:
Umyj warzywa, dobrze osusz i drobno posiekaj. Połącz cukinię, żółtka, drobno posiekane warzywa i wymieszaj.
Krok 5:
W osobnej misce ubij białka w mocną pianę.
Krok 6:
Do masy warzywnej wprowadź połowę ubitych białek. Wymieszaj masę szpatułką bardzo delikatnymi ruchami od dołu do góry.
Krok 7:
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj.
Krok 8:
Następnie wprowadź pozostałe białka i mieszaj, aż będą gładkie, tymi samymi ruchami od dołu do góry. Ważne jest, aby postępować ostrożnie, aby zachować pęcherzyki powietrza powstałe podczas ubijania. To oni sprawią, że ciasto będzie przewiewne.
Krok 9:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Posmaruj go olejem. Połóż ciasto na papierze, delikatnie spłaszcz je szpatułką. Grubość warstwy powinna wynosić nie więcej niż 1 cm włóż blachę do pieczenia z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Krok 10:
Podczas pieczenia ciasta zetrzyj ser na drobnej tarce.
Krok 11:
Gotowe ciasto prawie się nie zrumieni. Jeśli ciasto jest lekko sprężyste po naciśnięciu i nie jest wciśnięte, oznacza to, że ciasto jest gotowe. Pieczenie zajmie 15-20 minut.
Krok 12:
Usuń gotowe ciasto z cukinii z blachy do pieczenia wraz z papierem i posmaruj kwaśną śmietaną na gorąco. W razie potrzeby możesz dodać posiekany czosnek do śmietany, dzięki czemu przekąska będzie ostrzejsza. Następnie równomiernie posyp ciasto startym serem.
Krok 13:
Aż ciasto ostygnie, delikatnie, ale szybko zwiń bułkę, oddzielając ją od pergaminu. Ser w środku powinien się stopić, dlatego ważne jest, aby ciasto było ciepłe. Pozwól bułce ostygnąć, a następnie ostudź.
Krok 14:
Pokrój bułkę na porcje i podawaj, dekorując ziołami. Smacznego!
ważne jest, aby używać dobrej jakości pergaminu, aby ciasto z cukinii nie przywierało zbyt mocno. Możesz użyć maty silikonowej lub teflonowej.
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal / 100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal / 100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal / 100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g