Charlotte z mrożonymi jagodami

najłatwiejsze i najszybsze domowe wypieki na każdą okazję! Charlotte z mrożonymi jagodami można przygotować w dowolnym sezonie z dowolnymi jagodami lub różnymi wybranymi jagodami. Ale będzie szczególnie smaczny zimą. Ciasto galaretkowe, najłatwiejsze w pracy, gotujemy na kwaśnej śmietanie, z najczęstszych produktów!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 17 % 8 g
węglowodany 72 % 34 g
230 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Charlotte z mrożonymi jagodami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Przesiej mąkę wcześniej przez sito, aby nasycić ją tlenem. Możesz wziąć dowolne jagody na ciasto. Mam trochę borówki brusznicy, wiśni, czarnej i czerwonej porzeczki. Nie musisz ich wcześniej rozmrażać. Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ciasto, weź wygodną głęboką miskę. Połącz w nim jajka i cukier. Aby lepiej rozpuścić cukier, możesz użyć miksera.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj śmietanę i stopione masło. Wymieszaj wszystko w cieście.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sodę. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i zagniataj ciasto. Mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe ciasto jest dość grube. Mniej więcej jak naleśniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W gotowym cieście włóż mrożone jagody i delikatnie je wymieszaj. Wygodnie jest to zrobić szpatułką lub łyżką, aby jagody nie były mocno pomarszczone, aby nie dopuścić do soku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do pieczenia biorę dzieloną formę (18 cm). Przykryj spód pergaminem i posmaruj boki olejem. Gotowe ciasto włożyć do formy i równomiernie rozprowadzić na całej formie. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 do 50 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe ciasto stanie się apetycznym złotym kolorem i powiększy się. Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź trochę i podawaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Miłej uczty!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne!  Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mrożone jagody - 38   kcal/100g

Podobne przepisy