skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Charlotte z mrożonymi jagodami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Przesiej mąkę wcześniej przez sito, aby nasycić ją tlenem. Możesz wziąć dowolne jagody na ciasto. Mam trochę borówki brusznicy, wiśni, czarnej i czerwonej porzeczki. Nie musisz ich wcześniej rozmrażać. Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej.
Krok 2:
Aby przygotować ciasto, weź wygodną głęboką miskę. Połącz w nim jajka i cukier. Aby lepiej rozpuścić cukier, możesz użyć miksera.
Krok 3:
Następnie dodaj śmietanę i stopione masło. Wymieszaj wszystko w cieście.
Krok 4:
Dodaj sodę. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i zagniataj ciasto. Mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 5:
Gotowe ciasto jest dość grube. Mniej więcej jak naleśniki.
Krok 6:
W gotowym cieście włóż mrożone jagody i delikatnie je wymieszaj. Wygodnie jest to zrobić szpatułką lub łyżką, aby jagody nie były mocno pomarszczone, aby nie dopuścić do soku.
Krok 7:
Do pieczenia biorę dzieloną formę (18 cm). Przykryj spód pergaminem i posmaruj boki olejem. Gotowe ciasto włożyć do formy i równomiernie rozprowadzić na całej formie. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 do 50 minut.
Krok 8:
Gotowe ciasto stanie się apetycznym złotym kolorem i powiększy się. Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź trochę i podawaj.
Krok 9:
Miłej uczty!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne! Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mrożone jagody - 38 kcal/100g