poszarpane ciasto pita z serem

proste, szybkie i pyszne ciasto z dostępnych składników! Podarte ciasto pita można nazwać leniwym pieczeniem, ponieważ nie trzeba przygotowywać ciasta i bawić się mąką, a nawet używając chleba pita nie trzeba wycinać z niego równych warstw, wystarczy rozerwać chleb pita na kawałki rękami. Okazuje się jednak pełnoprawne, smaczne i, można powiedzieć, świąteczne ciasto, które nadaje się zarówno do picia herbaty z rodziną, jak i do przyjmowania gości. Okazuje się nie tylko pyszne, ale także satysfakcjonujące i pożywne ciasto, które może zastąpić obiad.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 13 g
tłuszcze 29 % 13 g
węglowodany 42 % 19 g
238 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na ciasto. Skład składników jest dość prosty: ormiański chleb pita, jaja kurze, ser, mleko, zioła i przyprawy. Do tego ciasta odpowiedni jest ser, zarówno twardy, jak i miękki. Możesz również użyć dowolnych ziół do smaku i obecności: kopru, zielonej cebuli, szczawiu, pietruszki, kolendry i innych lub wszystkiego po trochu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka kurze wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i czarnego mielonego pieprzu, ubijamy widelcem do uzyskania jednorodnej konsystencji masy. Sól należy dodać w zależności od rodzaju sera, jeśli ser jest słony, taki jak ser serowy, wówczas potrzebna jest bardzo mało soli, aby nie przesolić ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mleko do mieszanki jajecznej. Mieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Świeże koperek i pietruszka są dokładnie myte, suszone na ręczniku papierowym i krojone nożem. Możesz użyć mrożonych warzyw, po ich rozmrożeniu. Umyj zielone pióro cebuli, wysusz i drobno posiekaj. Dodaj gotowane warzywa do miski z mieszanką mleczno-jajeczną. Mieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Twardy ser wcieramy na grubej lub średniej tarce, jeśli ser jest miękki, można go po prostu rozgnieść widelcem. Rozdrobniony twardy ser wysyłamy do miski. Ponownie wymieszaj. Rozerwij chleb pita rękami na małe kawałki. Włóż kawałki chleba pita do miski z przygotowaną mieszanką. Dokładnie wymieszaj, aby chleb pita był całkowicie zanurzony w cieczy. Ważne jest, aby chleb pita nie był suchy, jeśli to konieczne, zmniejsz ilość chleba pita lub, przeciwnie, dodaj więcej płynu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostaw ciasto na 20 minut, aby chleb pita był dobrze nasycony wilgocią i spuchnięty, a ciasto stało się gęste. Naczynie do pieczenia: dno i ściany-smarujemy masłem, można posypać semoliną lub mąką lub przykryć pergaminem. Ciasto rozprowadzamy łyżką do formy. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Ciasto wkładamy do piekarnika, aby piec przez 30 minut, ale musisz skupić się na pracy piekarnika, wielkości ciasta i liczbie składników.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto powinno trochę wyrosnąć i zarumienić się na wierzchu. Jak tylko ciasto będzie gotowe, wyjmij formę z ciastem z piekarnika, pozwól mu trochę ostygnąć, połóż na talerzu i podawaj z herbatą, kawą lub kakao. Otrzymasz bardzo obfite śniadanie, przekąskę między posiłkami lub lekką kolację białkową. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy