skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na ciasto. Skład składników jest dość prosty: ormiański chleb pita, jaja kurze, ser, mleko, zioła i przyprawy. Do tego ciasta odpowiedni jest ser, zarówno twardy, jak i miękki. Możesz również użyć dowolnych ziół do smaku i obecności: kopru, zielonej cebuli, szczawiu, pietruszki, kolendry i innych lub wszystkiego po trochu.
Krok 2:
Jajka kurze wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i czarnego mielonego pieprzu, ubijamy widelcem do uzyskania jednorodnej konsystencji masy. Sól należy dodać w zależności od rodzaju sera, jeśli ser jest słony, taki jak ser serowy, wówczas potrzebna jest bardzo mało soli, aby nie przesolić ciasta.
Krok 3:
Wlej mleko do mieszanki jajecznej. Mieszać.
Krok 4:
Świeże koperek i pietruszka są dokładnie myte, suszone na ręczniku papierowym i krojone nożem. Możesz użyć mrożonych warzyw, po ich rozmrożeniu. Umyj zielone pióro cebuli, wysusz i drobno posiekaj. Dodaj gotowane warzywa do miski z mieszanką mleczno-jajeczną. Mieszać.
Krok 5:
Twardy ser wcieramy na grubej lub średniej tarce, jeśli ser jest miękki, można go po prostu rozgnieść widelcem. Rozdrobniony twardy ser wysyłamy do miski. Ponownie wymieszaj. Rozerwij chleb pita rękami na małe kawałki. Włóż kawałki chleba pita do miski z przygotowaną mieszanką. Dokładnie wymieszaj, aby chleb pita był całkowicie zanurzony w cieczy. Ważne jest, aby chleb pita nie był suchy, jeśli to konieczne, zmniejsz ilość chleba pita lub, przeciwnie, dodaj więcej płynu.
Krok 6:
Pozostaw ciasto na 20 minut, aby chleb pita był dobrze nasycony wilgocią i spuchnięty, a ciasto stało się gęste. Naczynie do pieczenia: dno i ściany-smarujemy masłem, można posypać semoliną lub mąką lub przykryć pergaminem. Ciasto rozprowadzamy łyżką do formy. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Ciasto wkładamy do piekarnika, aby piec przez 30 minut, ale musisz skupić się na pracy piekarnika, wielkości ciasta i liczbie składników.
Krok 7:
Ciasto powinno trochę wyrosnąć i zarumienić się na wierzchu. Jak tylko ciasto będzie gotowe, wyjmij formę z ciastem z piekarnika, pozwól mu trochę ostygnąć, połóż na talerzu i podawaj z herbatą, kawą lub kakao. Otrzymasz bardzo obfite śniadanie, przekąskę między posiłkami lub lekką kolację białkową. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g