skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić suflet z kurczaka jak w przedszkolu? Przede wszystkim przygotuj sos beszamelowy, będzie potrzebował czasu na ochłodzenie. Przygotuj produkty do sosu. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, olej jest naturalny, bez dodatków roślinnych. Mąkę weź czubatą łyżkę.
Krok 2:
Jak zrobić sos beszamelowy? Weź patelnię z grubym dnem, włóż do niej olej. Rozpuść masło na małym ogniu.
Krok 3:
Wlej mąkę do wrzącego masła i szybko wymieszaj, aby nie powstały grudki. Smaż mąkę przez kilka minut, ciągle mieszając.
Krok 4:
Następnie, nie przerywając mieszania, wlej mleko do rondla. Teraz wygodniej będzie pracować z trzepaczką. Kontynuuj gotowanie sosu na najmniejszym ogniu, ciągle go mieszając. Mąka powinna całkowicie się rozpuścić.
Krok 5:
Gotuj sos do pierwszych bąbelków. Powinien zgęstnieć. Kiedy tak się stanie, wyłącz ogrzewanie i pozostaw sos do ostygnięcia.
Krok 6:
Teraz zajmij się bezpośrednio sufletem. Przygotuj dla niego jedzenie. Weź filet z piersi, lepiej, jeśli jest schłodzony, wtedy suflet okaże się bardziej soczysty.
Krok 7:
Chleb rozbij do miski i zalej mlekiem. Chleb powinien być czerstwy, a nie świeży, wtedy lepiej wchłonie sok mięsny, dzięki czemu suflet będzie bardziej soczysty i miękki.
Krok 8:
Umyj i osusz mięso, a następnie pokrój na kawałki.
Krok 9:
Zmiel go w dowolny dostępny sposób-za pomocą maszynki do mięsa lub blendera. Użyłem rozdrabniacza do kombajnu. Mięso mielone powinno być całkowicie jednorodne, możesz je pominąć dwa razy.
Krok 10:
Dodaj sól. Na tym etapie możesz dodać dowolne przyprawy-pieprz, paprykę, zioła. Podziel jajka na żółtka i białka. Włóż żółtka do mięsa mielonego. I dobrze wymieszaj.
Krok 11:
Następnie dodaj namoczony chleb do mielonego mięsa wraz z resztą mleka. Najpierw dokładnie zetrzyj go rękami. Wlej schłodzony sos beszamelowy do miski.
Krok 12:
Wymieszaj mięso mielone ze wszystkimi dodatkami, aż będzie całkowicie gładkie. Możesz dodatkowo przebić go blenderem zanurzeniowym. Ale możesz po prostu wymieszać widelcem, jeśli mięso było dobrze posiekane.
Krok 13:
Ubij białka mikserem, aż osiągną strome szczyty — po zatrzymaniu nie powinny spaść.
Krok 14:
Ułóż ubite białka na wierzchu mielonego mięsa.
Krok 15:
Delikatnymi ruchami od dołu do góry, jakby je zakopując, wmieszaj białka w masę. Bąbelki powstałe podczas ubijania sprawią, że suflet będzie przewiewny.
Krok 16:
Formy, w których będziesz piec suflet, posmaruj odrobiną oleju roślinnego. Wlej do nich przygotowaną masę. Umieść formy na blasze do pieczenia z wysokimi bokami. Wlej do niego gorącą wodę tak, aby sięgała do środka foremek. Woda podczas pieczenia, odparowująca, nie pozwoli sufletowi wyschnąć. Umieść blachę do pieczenia z sufletem w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Krok 17:
Piec suflet przez 30 minut do 1 godziny, w zależności od wielkości formy. Powinien być lekko zrumieniony z góry. Dostałem jedną dużą formę, 22*17 cm i dwie małe, po 150 ml każda. Małe formy można wyjąć wcześnie. Gotowy suflet lekko ostudzić i podawać w porcjach lub pokroić na kawałki. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g