skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki: gotowane ziemniakiwetchinaluksyrzeleńslivkisol, przyprawy
Krok 2:
Pokrój cebulę w pół-pierścienie
Krok 3:
Smażyć cebulę na złoty kolor na maśle
Krok 4:
Dodaj śmietanę
Krok 5:
Ziemniaki w mundurkach kroimy w pierścienie
Krok 6:
Szynkę kroimy w kostkę
Krok 7:
Pieczemy 20 min. gotować łatwo i okazuje się niezwykły kremowy smak i satysfakcjonujący
w rzeczywistości wynikiem gotowania ziemniaków z szynką według tego przepisu będzie zapiekanka, a dzięki kremowemu delikatnemu smakowi z pewnością bardzo ci się spodoba.
robię to dość często na weekendowy lunch.
umyte ziemniaki gotujemy w skórce przez około 20 minut w lekko osolonej wodzie.
posiekaj obraną cebulę bardzo drobno.
w odpowiednim pojemniku rozgrzej masło, a następnie gotuj w nim posiekaną cebulę z kminkiem przez około dziesięć minut.
dodaj śmietanę i ugniataj cebulę do puree.
dodaj pieprz i sól do swoich upodobań.
odcedź wodę z ziemniaków, obierz i pokrój w kółka o małej grubości.
w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia układamy ziemniaki, lekko posypując pieprzem i solą.
rozłóż pokrojone w kostkę kawałki szynki na ziemniakach i napełnij mieszanką kremowo-cebulową.
posyp naczynie startym serem.
piecz ziemniaki z szynką przez co najmniej pół godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni, aż ser całkowicie się stopi i utworzy złotą skórkę.
gotowe danie podajemy na gorącym stole.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g