ptysie truskawkowe z ciasta francuskiego

szybkie, smaczne, proste, jasne słodkie letnie wypieki! Ptysie truskawkowe z ciasta francuskiego to szybkie, łatwe i niedrogie wypieki w gorącym sezonie. Chrupiące, przewiewne ciasto doskonale komponuje się z aromatyczną słodką jagodą. Ptysie są nie tylko smaczne, ale także zachwycają oko pięknym jasnym widokiem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 32 % 18 g
węglowodany 60 % 34 g
321 kcal
IG: 12 / 73 / 15

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ptysie truskawkowe z ciasta francuskiego? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Ciasto można stosować w sklepie bez drożdży w postaci bułki lub na talerzach. Używam ciasta francuskiego w kwadratowych talerzach - nie trzeba go zbyt mocno rozwałkować, aby uzyskać odpowiedni kształt i rozmiar. W razie potrzeby możesz zastąpić ciasto gotowym drożdżem lub drożdżem francuskim.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz truskawki, Usuń kucyki. Pokrój każdą jagodę na 4 części. Jeśli jagody są małe, możesz zostawić je w całości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto rozmrozić wcześniej. Każdą płytkę lekko rozwałkuj na równy kwadrat i pokrój na 4 kwadraty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Złóż każdy kwadrat w trójkąt. Użyj ostrego noża, aby wykonać nacięcia przed dotarciem do górnego rogu 5 mm.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwiń kwadraty i posmaruj środkową część wokół krawędzi żółtkiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Owinąć przycięte krawędzie po przeciwnych stronach. Okażą się ptysie o pięknym kształcie. Mam 8 ptysiów z dwóch talerzy ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż produkty na blasze wyłożonej pergaminem. Wlej trochę skrobi na środek Puff. Jest to konieczne, aby sok z truskawek nie moczył zaciągnięcia. Dzięki skrobi większość soku zgęstnieje. W takich ptysiach nie z wodnistych jagód lub owoców, na przykład z jabłkami, skrobia nie jest potrzebna.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp skrobię odrobiną cukru i spłaszcz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż pokrojone truskawki na cukrze. Truskawki można uzupełnić lub zastąpić innymi jagodami lub owocami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj produkty żółtkiem. Włóż ptysie do piekarnika nagrzanego do 190°C na 25-30 minut. Dokładny czas zależy od piekarnika.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś gotowe ptysie z truskawkami na talerz i podawaj, dekorując świeżymi truskawkami i miętą. Smacznego!

oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy