skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ptysie truskawkowe z ciasta francuskiego? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Ciasto można stosować w sklepie bez drożdży w postaci bułki lub na talerzach. Używam ciasta francuskiego w kwadratowych talerzach - nie trzeba go zbyt mocno rozwałkować, aby uzyskać odpowiedni kształt i rozmiar. W razie potrzeby możesz zastąpić ciasto gotowym drożdżem lub drożdżem francuskim.
Krok 2:
Opłucz truskawki, Usuń kucyki. Pokrój każdą jagodę na 4 części. Jeśli jagody są małe, możesz zostawić je w całości.
Krok 3:
Ciasto rozmrozić wcześniej. Każdą płytkę lekko rozwałkuj na równy kwadrat i pokrój na 4 kwadraty.
Krok 4:
Złóż każdy kwadrat w trójkąt. Użyj ostrego noża, aby wykonać nacięcia przed dotarciem do górnego rogu 5 mm.
Krok 5:
Rozwiń kwadraty i posmaruj środkową część wokół krawędzi żółtkiem.
Krok 6:
Owinąć przycięte krawędzie po przeciwnych stronach. Okażą się ptysie o pięknym kształcie. Mam 8 ptysiów z dwóch talerzy ciasta.
Krok 7:
Połóż produkty na blasze wyłożonej pergaminem. Wlej trochę skrobi na środek Puff. Jest to konieczne, aby sok z truskawek nie moczył zaciągnięcia. Dzięki skrobi większość soku zgęstnieje. W takich ptysiach nie z wodnistych jagód lub owoców, na przykład z jabłkami, skrobia nie jest potrzebna.
Krok 8:
Posyp skrobię odrobiną cukru i spłaszcz.
Krok 9:
Połóż pokrojone truskawki na cukrze. Truskawki można uzupełnić lub zastąpić innymi jagodami lub owocami.
Krok 10:
Posmaruj produkty żółtkiem. Włóż ptysie do piekarnika nagrzanego do 190°C na 25-30 minut. Dokładny czas zależy od piekarnika.
Krok 11:
Przenieś gotowe ptysie z truskawkami na talerz i podawaj, dekorując świeżymi truskawkami i miętą. Smacznego!
oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g