skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić słodkie bułeczki serca z cukrem? Odmierz potrzebne składniki ciasta. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości. To najlepsza opcja na maślane ciasto drożdżowe. Lekko podgrzej mleko.
Krok 2:
W szerokiej misce z wysokimi bokami przesiej mąkę, aby była nasycona tlenem. Pomoże to lepiej wyrosnąć ciastu, a wypieki będą puszyste.
Krok 3:
Rozpuść masło na kuchence na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej. Lekko ostudź olej, nie powinien być gorący.
Krok 4:
W małej misce Aktywuj drożdże. Aby to zrobić, połącz drożdże, 1 łyżeczkę. cukier i około połowy lekko ciepłego mleka. Wszystko wymieszaj i pozostaw na 10 minut w temperaturze pokojowej. Na powierzchni pojawi się Piankowa Czapka.
Krok 5:
Aby przygotować ciasto, weź naczynie objętościowe, biorąc pod uwagę, że ciasto wzrośnie. Lekko ubij jajko z cukrem, solą i cukrem waniliowym.
Krok 6:
Wlej pozostałe mleko i aktywowane drożdże, wymieszaj.
Krok 7:
Dodaj stopione niepalne masło, wymieszaj.
Krok 8:
Wlej około 3/4 przesianej mąki do powstałej płynnej mieszanki. Nie wysypuj całej mąki na raz. Może być potrzebny mniej niż określona ilość. Zależy to od właściwości i jakości mąki.
Krok 9:
Wymieszaj wszystko najpierw łyżką.
Krok 10:
Dodaj pozostałą mąkę w małych porcjach, jednocześnie mieszając ciasto rękami. Bardzo ważne jest, aby nie dodawać zbyt dużo mąki, aby ciasto nie było strome. Takie ciasto będzie rosło długo i ciężko, a pieczenie nie będzie łatwe i wystarczająco bujne. Uważaj na konsystencję ciasta.
Krok 11:
Ciasto powinno być miękkie, giętkie, nie przyklejać się do dłoni. Przykryj ciasto ręcznikiem lub folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 60 do 80 minut.
Krok 12:
Wyjmij wcześniej masło do nadzienia, aby stało się miękkie i można je łatwo rozprowadzić na cieście.
Krok 13:
Ciasto powinno zwiększyć objętość 2-2, 5 razy.
Krok 14:
Delikatnie zmiażdż ciasto, połóż na stole, lekko nasmarowane olejem roślinnym lub sproszkowane mąką. Podziel ciasto na równe części, których ilość będzie zależeć od pożądanego rozmiaru bułek. Zwiń każdą część ciasta w Kolobok, przykryj ręcznikiem, aby nie wyschło.
Krok 15:
Rozwałkuj bułkę w prostokątne ciasto.
Krok 16:
Posmaruj tortillę cienką warstwą masła i posyp równomiernie cukrem.
Krok 17:
Rzuć tortillę w bułkę.
Krok 18:
Złóż rolkę na pół, tak aby szew znalazł się wewnątrz zagięcia. Naciśnij końce rolki.
Krok 19:
Wytnij obrabiany przedmiot po stronie przeciwnej do złącza, nie przecinając go do końca.
Krok 20:
Rozwiń bułkę ciętą do góry, delikatnie wyprostuj warstwy. Podobnie uformuj "serca" z reszty ciasta.
Krok 21:
Aby posmarować bułki, lekko ubij żółtko mlekiem.
Krok 22:
Ułóż & quot;serca" na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy, biorąc pod uwagę, że bułki podczas pieczenia urosną i powiększą się. Pozostaw bułki na 10-15 minut. Następnie posmaruj & quot; serca & quot; za pomocą pędzla do gotowania żółtkiem.
Krok 23:
Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180C przez 20-25 minut, aż się zarumieni. Tryb i czas pieczenia mogą się różnić, ponieważ zależą od specyfiki działania konkretnego piekarnika.
Krok 24:
Schłodzić gotowe bułki i podawać. Smacznego!
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g