słodkie bułeczki serca z cukrem

maślane, słodkie, puszyste domowe wypieki! Słodkie bułeczki serca z cukrem są dość popularne. Są zawsze w asortymencie każdej piekarni i na półkach sklepowych. Są łatwe i proste do upieczenia ze zwykłego ciasta drożdżowego. Pieczenie okazuje się nie gorsze niż sklep, wręcz przeciwnie!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 21 % 13 g
węglowodany 68 % 43 g
317 kcal
IG: 2 / 2 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić słodkie bułeczki serca z cukrem? Odmierz potrzebne składniki ciasta. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości. To najlepsza opcja na maślane ciasto drożdżowe. Lekko podgrzej mleko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W szerokiej misce z wysokimi bokami przesiej mąkę, aby była nasycona tlenem. Pomoże to lepiej wyrosnąć ciastu, a wypieki będą puszyste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść masło na kuchence na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej. Lekko ostudź olej, nie powinien być gorący.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W małej misce Aktywuj drożdże. Aby to zrobić, połącz drożdże, 1 łyżeczkę. cukier i około połowy lekko ciepłego mleka. Wszystko wymieszaj i pozostaw na 10 minut w temperaturze pokojowej. Na powierzchni pojawi się Piankowa Czapka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby przygotować ciasto, weź naczynie objętościowe, biorąc pod uwagę, że ciasto wzrośnie. Lekko ubij jajko z cukrem, solą i cukrem waniliowym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej pozostałe mleko i aktywowane drożdże, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj stopione niepalne masło, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej około 3/4 przesianej mąki do powstałej płynnej mieszanki. Nie wysypuj całej mąki na raz. Może być potrzebny mniej niż określona ilość. Zależy to od właściwości i jakości mąki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj wszystko najpierw łyżką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj pozostałą mąkę w małych porcjach, jednocześnie mieszając ciasto rękami. Bardzo ważne jest, aby nie dodawać zbyt dużo mąki, aby ciasto nie było strome. Takie ciasto będzie rosło długo i ciężko, a pieczenie nie będzie łatwe i wystarczająco bujne. Uważaj na konsystencję ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto powinno być miękkie, giętkie, nie przyklejać się do dłoni. Przykryj ciasto ręcznikiem lub folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 60 do 80 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij wcześniej masło do nadzienia, aby stało się miękkie i można je łatwo rozprowadzić na cieście.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ciasto powinno zwiększyć objętość 2-2, 5 razy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Delikatnie zmiażdż ciasto, połóż na stole, lekko nasmarowane olejem roślinnym lub sproszkowane mąką. Podziel ciasto na równe części, których ilość będzie zależeć od pożądanego rozmiaru bułek. Zwiń każdą część ciasta w Kolobok, przykryj ręcznikiem, aby nie wyschło.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozwałkuj bułkę w prostokątne ciasto.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posmaruj tortillę cienką warstwą masła i posyp równomiernie cukrem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rzuć tortillę w bułkę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Złóż rolkę na pół, tak aby szew znalazł się wewnątrz zagięcia. Naciśnij końce rolki.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wytnij obrabiany przedmiot po stronie przeciwnej do złącza, nie przecinając go do końca.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Rozwiń bułkę ciętą do góry, delikatnie wyprostuj warstwy. Podobnie uformuj "serca" z reszty ciasta.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Aby posmarować bułki, lekko ubij żółtko mlekiem.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Ułóż & quot;serca" na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy, biorąc pod uwagę, że bułki podczas pieczenia urosną i powiększą się. Pozostaw bułki na 10-15 minut. Następnie posmaruj & quot; serca & quot; za pomocą pędzla do gotowania żółtkiem.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180C przez 20-25 minut, aż się zarumieni. Tryb i czas pieczenia mogą się różnić, ponieważ zależą od specyfiki działania konkretnego piekarnika.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Schłodzić gotowe bułki i podawać. Smacznego!

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy