skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto jeż z biszkoptu? Przygotuj jedzenie. Najpierw na biszkopt. Kakao jest naturalne, bez dodatków. Proszek typu Nesquik nie zadziała. Dobrze umyj i osusz jajka. Pozostaw 4 jajka w całości, podziel kolejne 4 na żółtka i białka. Żółtka trafią do ciasta, białka do śmietany. Użyj wysokiej jakości masła zgodnego z GOST.
Krok 2:
Jak zrobić biszkopt? Jajka, żółtka, cukier i sól włożyć do ogniotrwałej miski. Umieść go na garnku z wrzącą wodą. Podgrzej mieszaninę w łaźni wodnej do 40 stopni, energicznie mieszając trzepaczką. Określ temperaturę dotykiem — powinna stać się zauważalnie ciepła. Rozgrzane jajka lepiej utrzymają swój kształt, a biszkopt okaże się bujny nawet bez proszku do pieczenia. Wlej je do większego pojemnika i ubijaj przez około 10 minut, aż uzyskasz bujną, białą, gładką pianę.
Krok 3:
Przesiej mąkę i kakao i połącz w osobnej misce. Następnie w trzech etapach dodaj mąkę z kakao do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką.
Krok 4:
Roztop masło. Przeczytaj o tym, jak to zrobić na końcu przepisu. Schłodzić do temperatury pokojowej. Dodaj 2-3 łyżki ciasta do oleju i dobrze wymieszaj. Łatwiej będzie wprowadzić olej do całkowitej masy. Wymieszaj wszystko razem. Ciasto biszkoptowe jest gotowe.
Krok 5:
Przykryj spód formy pergaminem. Nasmaruj spód i ściany kroplą oleju roślinnego. Wlać ciasto do formy i wysłać do piekarnika nagrzanego do 180°C przez 30-40 minut. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem lub wykałaczką — powinien wychodzić ze środka biszkoptu na sucho, bez przyklejonego ciasta.
Krok 6:
Schłodzić gotowy biszkopt na ruszcie. W międzyczasie przygotuj impregnat do ciastek. Jak wykonać impregnację? W kadzi połącz wodę, 50 gramów cukru i sok z cytryny. Gotuj mieszaninę przez 3 minuty, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
Krok 7:
Gdy biszkopt piecze się i stygnie, zajmij się kremami. Pierwszy krem jest potrzebny do warstwowania ciast, formowania grzbietu jeża i powlekania pyska. Jak zrobić krem? Ubij trochę mascarpone i połącz z gotowanym skondensowanym mlekiem. Najważniejsze jest to, że mleko skondensowane i mascarpone mają tę samą temperaturę, w przeciwnym razie krem może się rozwarstwić. Dlatego wcześniej wyjmij mascarpone z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową.
Krok 8:
Drugi krem trafi na igły. Postanowiłem zrobić krem białkowo-maślany. Po pierwsze, mam białka z biszkoptu i trzeba je gdzieś umieścić, po drugie, jest to niesamowicie delikatny i pyszny krem, który doskonale zachowuje swój kształt. Wyślij białka z cukrem i wanilią do kąpieli wodnej i doprowadź do 70 stopni. Pozwoli to na pasteryzację białek, które będą wspaniale utrzymywać bujny kształt i nie odpadać. Tutaj potrzebujesz już termometru.
Krok 9:
Ubij rozgrzane białka najpierw na niskich obrotach, a następnie na wysokich obrotach. Ubita masa białkowa powinna być trzymana na koronkach z bujną czapką i nie wypadać z miski, nawet jeśli zostanie odwrócona do góry nogami. Białka powinny całkowicie ostygnąć podczas ich ubijania.
Krok 10:
Masło o temperaturze pokojowej wprowadź 1 łyżeczkę do białek! Jest to ważne, w przeciwnym razie krem się rozwarstwi. Gotowy krem okaże się gładki, błyszczący, z wyraźnym wzorem z trzepaczek.
Krok 11:
Do jeża potrzebujemy kremu czekoladowego. Dodałem przesiane kakao. Można go zastąpić rozpuszczoną czekoladą, wtedy potrzebujesz 50 gramów gorzkiej czekolady.
Krok 12:
Pokrój schłodzony biszkopt na dwa ciasta, a następnie wytnij z każdego kształt jeża. Wytnij otwór w górnym cieście. Pokrój biszkopt w blenderze. Potrzebujemy tego okruchu na plecy.
Krok 13:
Biszkopt nasączyć schłodzonym syropem, ułożyć kremem 1. Wlej ciasteczka w postaci grzybów, jagód do dziury, możesz dodać orzechy i suszone owoce. Ogólnie rzecz biorąc, wypełnij jeża według własnych upodobań.
Krok 14:
Połącz okruchy biszkoptu ze śmietaną 1, Aby uzyskać masę podobną do ciasta ziemniaczanego. Pozostaw trochę tej masy na uszach, ogonie i przednich łapach. Uformuj tył, dobrze łącząc krawędzie z ciastami. Posmaruj głowę kremem 1. Rozwałkuj zielony mastyk, Wytnij trawę, połóż ją na talerzu lub tacy. Przenieś naszego jeża na trawę.
Krok 15:
Krem 2 (białko) przełożyć do worka do szprycowania. Do igieł użyłam dyszy "Otwarta gwiazda" o średnicy około 1 cm. Z pozostałej masy z tyłu uformuj uszy, nogi i ogon. Zrób oczy i nos z mastyksu. Pozostaw jeża na kilka godzin w lodówce. Udekoruj jeża grzybami, jabłkami, jagodami, orzechami, jak chcesz. Ciasto jest gotowe!
każdy z nas ma ulubione wspomnienia z dzieciństwa, czy to ulubioną kreskówkę, zabawkę czy smakołyk. Zawsze uwielbiałem kreskówkę o jeżu i misiu, a ziemniaki wciąż nie mogę wymyślić smaczniejszego ciasta. To ciasto zrobiłem dla mojego syna 1 września. I uwierz mi, nie było granic radości, chociaż mój syn jest już w 6 klasie i nie widziałem żadnych ciast tylko w moim wykonaniu. Takie przepisy umieszczam na osobnym stosie oznaczonym jako "szczególnie ulubione", ponieważ są one integralną częścią jakiegoś ważnego wydarzenia. Ciasto jeż biszkoptowy jest piękne pod każdym względem. Zrób to niespodzianką dla swojego dziecka lub zrób to razem z maluchem. Pozwól swojemu Fidget wypełnić brzuch jeża grzybami, uformować Plecy, uszy, udekorować gotowe ciasto jagodami, a te chwile na zawsze pozostaną ciepłym wspomnieniem w twojej rodzinie.
wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.
masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?
pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej?
potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal / 100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal / 100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g