Wilgotne ciasto czekoladowe

pyszny deser dla gości! Ciasto według tego przepisu ma wilgotną konsystencję. Kto nie lubi ciastek czekoladowych? Aby gotowe ciasto było jeszcze bardziej czekoladowe, proponuję dodatkowo polać je lukrem. I jak gotować ten cud, powiem ci teraz.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 17 % 10 g
węglowodany 75 % 44 g
285 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki przed rozpoczęciem gotowania. Przesiej mąkę przez sito. To nasyci mąkę tlenem, co z kolei sprawi, że nasze ciasto czekoladowe będzie bardziej delikatne i przewiewne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ważne! Aby przygotować ciasto, weź wysoką miskę, wygodniej jest mieszać w niej suche i mokre produkty. Połącz wodę, olej roślinny, cukier i kakao w misce do uzyskania gładkiej konsystencji. Staraj się robić to ostrożnie, nie tworząc rozprysków. Jeśli używasz miksera, nie włączaj go od razu. Najpierw wymieszaj masę łyżką, aby kakao i cukier były wilgotne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę i sodę do miski. Wszystko dobrze wymieszaj, aby ciasto było gładkie, bez grudek mąki. Aby to zrobić, możesz użyć miksera. Ale znowu-dopiero po zmieszaniu mąki z masą łyżką. Mikserem możesz doprowadzić mieszaninę do pożądanego stanu. A stan testu będzie płynny, rozważ to, jeśli nagle okaże się inaczej. Do przygotowanego ciasta dodaj łyżkę octu i szybko wymieszaj ciasto. Ocet zareaguje z sodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    *ocet dodajemy do ciasta na końcu - to ważne! Przykryj formę (około 20*30), Aby Zrobić ciasto papierem do gotowania. Jeśli masz formę prefabrykowaną, zapobiegnie to wylewaniu się ciasta. Plus uratuje spód i boki ciasta przed przypaleniem. Możesz wziąć olejowany papier-łatwiej i łatwiej jest oddzielić go od gotowego pieczenia. Przełóż ciasto do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika już rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij gotową babeczkę z piekarnika i bez wyjmowania jej z formy ostudź, aż będzie ciepła. Należy to zrobić ze względu na delikatność i miękkość ciasta. W przeciwnym razie ryzykujesz uszkodzenie jego struktury i nie dostaniesz ciasta, ale poszczególne jego części.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W przypadku polewy czekoladowej podgrzej niewielką ilość mleka, aż będzie gorąca i dodaj do niej połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszaj wszystko, aby czekolada się stopiła, a masa stała się jednolicie czekoladowa. Jeśli lukier jest gęsty, możesz dodać trochę więcej mleka. Jest to najłatwiejszy i najszybszy sposób przygotowania glazury. Możesz go również ugotować na inne sposoby. Lub możesz ogólnie podawać ciasto, posypując je cukrem pudrem lub po prostu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Za pomocą gotowego lukru posmaruj wierzch ciasta na całej powierzchni. Wstaw do lodówki, aby całkowicie ostygł i zastygł na nim lukier czekoladowy. Jeśli nie zrobisz glazury, możesz pominąć ten krok. Ciasto będzie pyszne w każdej formie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój ciasto czekoladowe na kawałki i podawaj. Ze względu na to, że w kompozycji nie ma jajek, gotowe ciasto jest umiarkowanie wilgotne i nie wymaga dodatkowej impregnacji. Aby zapobiec wysychaniu podczas przechowywania, trzymaj go zamkniętego w pudełku na ciasto, papierowym, plastikowym lub innym. I włóż samo pudełko do lodówki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Miłej herbaty!

takie wypieki po prostu nie mogą się nie udać. Zasadniczo wymieszałem wszystkie składniki w piekarniku. Wszystko przygotowuje się samo. Dlatego taki przepis na wilgotne ciasto czekoladowe powinien znajdować się w skarbonce każdej gospodyni domowej. Możesz go ugotować w naczyniach o dowolnym kształcie.
takie pyszne wypieki nadają się zarówno do herbaty z kawą, jak i do soku lub mleka. Możesz przygotować takie ciasto na zwykłą codzienną przekąskę.
zawsze okazuje się bardzo smaczne! Gotuj z przyjemnością!

podczas pieczenia ciasta w piekarniku kieruj się na swój konkretny piekarnik, ponieważ wszystkie są różne. oto artykuł właśnie o tym. Mój czas pieczenia zajął 40 minut, a Ty możesz mieć 30 i wszystkie 50.

mąka też ma znaczenie. Jak inna jest mąka pszenna, możesz przeczytać w tym artykule .

ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy