skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki przed rozpoczęciem gotowania. Przesiej mąkę przez sito. To nasyci mąkę tlenem, co z kolei sprawi, że nasze ciasto czekoladowe będzie bardziej delikatne i przewiewne.
Krok 2:
Ważne! Aby przygotować ciasto, weź wysoką miskę, wygodniej jest mieszać w niej suche i mokre produkty. Połącz wodę, olej roślinny, cukier i kakao w misce do uzyskania gładkiej konsystencji. Staraj się robić to ostrożnie, nie tworząc rozprysków. Jeśli używasz miksera, nie włączaj go od razu. Najpierw wymieszaj masę łyżką, aby kakao i cukier były wilgotne.
Krok 3:
Dodaj przesianą mąkę i sodę do miski. Wszystko dobrze wymieszaj, aby ciasto było gładkie, bez grudek mąki. Aby to zrobić, możesz użyć miksera. Ale znowu-dopiero po zmieszaniu mąki z masą łyżką. Mikserem możesz doprowadzić mieszaninę do pożądanego stanu. A stan testu będzie płynny, rozważ to, jeśli nagle okaże się inaczej. Do przygotowanego ciasta dodaj łyżkę octu i szybko wymieszaj ciasto. Ocet zareaguje z sodą.
Krok 4:
*ocet dodajemy do ciasta na końcu - to ważne! Przykryj formę (około 20*30), Aby Zrobić ciasto papierem do gotowania. Jeśli masz formę prefabrykowaną, zapobiegnie to wylewaniu się ciasta. Plus uratuje spód i boki ciasta przed przypaleniem. Możesz wziąć olejowany papier-łatwiej i łatwiej jest oddzielić go od gotowego pieczenia. Przełóż ciasto do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika już rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut.
Krok 5:
Wyjmij gotową babeczkę z piekarnika i bez wyjmowania jej z formy ostudź, aż będzie ciepła. Należy to zrobić ze względu na delikatność i miękkość ciasta. W przeciwnym razie ryzykujesz uszkodzenie jego struktury i nie dostaniesz ciasta, ale poszczególne jego części.
Krok 6:
W przypadku polewy czekoladowej podgrzej niewielką ilość mleka, aż będzie gorąca i dodaj do niej połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszaj wszystko, aby czekolada się stopiła, a masa stała się jednolicie czekoladowa. Jeśli lukier jest gęsty, możesz dodać trochę więcej mleka. Jest to najłatwiejszy i najszybszy sposób przygotowania glazury. Możesz go również ugotować na inne sposoby. Lub możesz ogólnie podawać ciasto, posypując je cukrem pudrem lub po prostu.
Krok 7:
Za pomocą gotowego lukru posmaruj wierzch ciasta na całej powierzchni. Wstaw do lodówki, aby całkowicie ostygł i zastygł na nim lukier czekoladowy. Jeśli nie zrobisz glazury, możesz pominąć ten krok. Ciasto będzie pyszne w każdej formie.
Krok 8:
Pokrój ciasto czekoladowe na kawałki i podawaj. Ze względu na to, że w kompozycji nie ma jajek, gotowe ciasto jest umiarkowanie wilgotne i nie wymaga dodatkowej impregnacji. Aby zapobiec wysychaniu podczas przechowywania, trzymaj go zamkniętego w pudełku na ciasto, papierowym, plastikowym lub innym. I włóż samo pudełko do lodówki.
Krok 9:
Miłej herbaty!
takie wypieki po prostu nie mogą się nie udać. Zasadniczo wymieszałem wszystkie składniki w piekarniku. Wszystko przygotowuje się samo. Dlatego taki przepis na wilgotne ciasto czekoladowe powinien znajdować się w skarbonce każdej gospodyni domowej. Możesz go ugotować w naczyniach o dowolnym kształcie.
takie pyszne wypieki nadają się zarówno do herbaty z kawą, jak i do soku lub mleka. Możesz przygotować takie ciasto na zwykłą codzienną przekąskę.
zawsze okazuje się bardzo smaczne! Gotuj z przyjemnością!
podczas pieczenia ciasta w piekarniku kieruj się na swój konkretny piekarnik, ponieważ wszystkie są różne. oto artykuł właśnie o tym. Mój czas pieczenia zajął 40 minut, a Ty możesz mieć 30 i wszystkie 50.
mąka też ma znaczenie. Jak inna jest mąka pszenna, możesz przeczytać w tym artykule .
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g