skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Trufla. Aby przygotować bazę do ciasta truflowego z musem z białej czekolady, potrzebujemy: gorzkiej (lub ciemnej) czekolady, jajek, żółtka, cukru, śmietany (33% tłuszczu) i masła.
Krok 2:
Połącz jajka i żółtko z cukrem i ubij w mocną bujną pianę. Masa powinna znacznie zwiększyć objętość i nie spływać z korony.
Krok 3:
Połącz masło z czekoladą na patelni. Możesz stopić wszystko osobno.
Krok 4:
Rozpuść wszystko na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 5:
Dodaj czekoladę do ubitych jajek. Mieszaj mikserem na niskich obrotach, aż będzie gładka.
Krok 6:
Ubij śmietanę w mocną, stabilną pianę.
Krok 7:
Dodaj bitą śmietanę do ciasta.
Krok 8:
Wszystko delikatnie wymieszaj szpatułką, aby ubite jajka i białka nie opadły zbyt mocno, a ciasto zachowało puszystość.
Krok 9:
Przenieś mieszaninę do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia.
Krok 10:
Umieść formę z ciastem na blasze do pieczenia. Wlej wodę na blachę do pieczenia, aby nie sięgała krawędzi formy z ciastem.
Krok 11:
Piec ciasto przez około 50 minut w 190°C.
Krok 12:
Schłodzić gotowe ciasto w temperaturze pokojowej.
Krok 13:
Przykryj formę ciastem folią i pozostaw na noc w lodówce. Możesz wyjąć ciasto z formy (tylko ostrożnie - kruszy się) i owinąć folią.
Krok 14:
Następnego dnia przenieś ciasto do dzielonego pierścienia.Wewnątrz wyłóż pierścień folią spożywczą lub folią octanową.
Krok 15:
Mus. Aby przygotować mus z białej czekolady, potrzebujemy: białej czekolady, śmietany (33% tłuszczu), żelatyny, wody, waniliny.
Krok 16:
Żelatynę namoczyć w wodzie i pozostawić do spęcznienia.
Krok 17:
100 ml śmietany podgrzać na małym ogniu do wrzenia, ale nie gotować.
Krok 18:
Dodaj żelatynę do śmietany i mieszaj, aż się rozpuści.
Krok 19:
Połam czekoladę na małe kawałki i dodaj do śmietany.
Krok 20:
Wlej gorącą śmietanę do czekolady i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 21:
Dodaj wanilinę do pozostałej śmietany.
Krok 22:
Ubij śmietanę mikserem, aż będzie puszysta. Trzepaczki miksera powinny pozostawić stały ślad na śmietanie podczas ubijania. Więc wszystko potoczyło się tak, jak trzeba.
Krok 23:
Stopniowo dodawaj masę czekoladową do śmietany, mieszając za każdym razem, aż będzie gładka.
Krok 24:
Wlej mus czekoladowy na wierzch ciasta i spłaszcz. Włóż ciasto do lodówki na 5-6 godzin, aby zestalić warstwę musu.
Krok 25:
Wyjmij gotowe ciasto z formy i pokrój na kawałki. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g