Ciasto Mus truflowy

czarno-białe ciasto czekoladowe to klasyka cukiernicza. Od bardzo dawna chciałam zrobić takie ciasto. W końcu na urodziny mojego męża zrealizowałem swoje plany. Ciasto okazało się niesamowite. Gęste lekko słodkawe ciasto doskonale komponuje się z delikatnym musem z białej czekolady.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 41 % 25 g
węglowodany 49 % 30 g
397 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 9 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Trufla. Aby przygotować bazę do ciasta truflowego z musem z białej czekolady, potrzebujemy: gorzkiej (lub ciemnej) czekolady, jajek, żółtka, cukru, śmietany (33% tłuszczu) i masła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz jajka i żółtko z cukrem i ubij w mocną bujną pianę. Masa powinna znacznie zwiększyć objętość i nie spływać z korony.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz masło z czekoladą na patelni. Możesz stopić wszystko osobno.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozpuść wszystko na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej. Mieszaj, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj czekoladę do ubitych jajek. Mieszaj mikserem na niskich obrotach, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij śmietanę w mocną, stabilną pianę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj bitą śmietanę do ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko delikatnie wymieszaj szpatułką, aby ubite jajka i białka nie opadły zbyt mocno, a ciasto zachowało puszystość.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś mieszaninę do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść formę z ciastem na blasze do pieczenia. Wlej wodę na blachę do pieczenia, aby nie sięgała krawędzi formy z ciastem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec ciasto przez około 50 minut w 190°C.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Schłodzić gotowe ciasto w temperaturze pokojowej.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj formę ciastem folią i pozostaw na noc w lodówce. Możesz wyjąć ciasto z formy (tylko ostrożnie - kruszy się) i owinąć folią.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnego dnia przenieś ciasto do dzielonego pierścienia.Wewnątrz wyłóż pierścień folią spożywczą lub folią octanową.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Mus. Aby przygotować mus z białej czekolady, potrzebujemy: białej czekolady, śmietany (33% tłuszczu), żelatyny, wody, waniliny.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Żelatynę namoczyć w wodzie i pozostawić do spęcznienia.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    100 ml śmietany podgrzać na małym ogniu do wrzenia, ale nie gotować.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dodaj żelatynę do śmietany i mieszaj, aż się rozpuści.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Połam czekoladę na małe kawałki i dodaj do śmietany.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wlej gorącą śmietanę do czekolady i mieszaj, aż będzie gładka.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Dodaj wanilinę do pozostałej śmietany.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Ubij śmietanę mikserem, aż będzie puszysta. Trzepaczki miksera powinny pozostawić stały ślad na śmietanie podczas ubijania. Więc wszystko potoczyło się tak, jak trzeba.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Stopniowo dodawaj masę czekoladową do śmietany, mieszając za każdym razem, aż będzie gładka.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Wlej mus czekoladowy na wierzch ciasta i spłaszcz. Włóż ciasto do lodówki na 5-6 godzin, aby zestalić warstwę musu.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Wyjmij gotowe ciasto z formy i pokrój na kawałki. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy