kotlety z kurczaka z ananasem i serem

to danie jest bardzo wygodne do przygotowania dla gości na święta. Możesz podawać taki filet z dowolnym dodatkiem. Odpowiedni jest ryż, ziemniaki, makaron.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 18 g
tłuszcze 39 % 13 g
węglowodany 6 % 2 g
195 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z kurczaka z ananasem i serem? Przygotuj składniki. Do pieczonych kotletów z kurczaka z ananasem i serem potrzebujemy: fileta z kurczaka, krążków ananasa w puszkach, sera, majonezu,oleju roślinnego do smarowania pergaminu, czarnego pieprzu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Pokrój każdy filet wzdłuż na dwie części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokonaj każdy kawałek kurczaka młotkiem z obu stron.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól, pieprz mięso i pozostaw na 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ananasy wyjmij ze słoika i strząśnij syrop. Pokrój każdy pierścień wzdłuż na cieńsze pierścienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i posmaruj olejem roślinnym. Ułóż kawałki fileta z kurczaka bliżej siebie. Posmaruj mięso majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż pierścienie ananasa na każdym filecie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp tartym serem na wierzchu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut, aż na serze pojawi się rumiana skorupa.

kochałem kotlety od dzieciństwa. Nie ma znaczenia-z kurczaka, wieprzowiny czy wołowiny. W zeszłym roku kilka przepisów na kotlety z kurczaka (przepisy można znaleźć w mojej książce kucharskiej). W tym roku w jednym czasopiśmie znalazłem kolejny ciekawy przepis. Na początku wydawało się, że nic specjalnego: kurczak-ananasy-ser. Klasyczny, w skrócie. Jednak ta kombinacja produktów Bardzo mi się podoba, więc ugotowałem. Jak się okazuje, główną atrakcją tego przepisu było pokrojenie pierścieni ananasa na cieńsze plasterki. Zwykle tego nie robimy i dodajemy pierścienie w całości lub kroimy na kawałki, zachowując ich grubość. Z tego powodu ananasy często pozostają twarde podczas pieczenia i odczuwa się separację: tutaj jest mięso, tutaj jest ananas. I osobiście nigdzie nie spotkałem się z tym wymogiem cięcia ananasów wzdłuż. Ale w ten sposób są lepiej upieczone, stają się miękkie, a samo danie staje się bardziej jednorodne. Dlatego radzę nadal spędzać czas i ostrożnie kroić ananasy wzdłuż. Naprawdę warto. Kotlet jest cienki, dobrze upieczony, bardzo soczysty. Podawaj lepiej prosto z piekarnika.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy