skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z kurczaka z ananasem i serem? Przygotuj składniki. Do pieczonych kotletów z kurczaka z ananasem i serem potrzebujemy: fileta z kurczaka, krążków ananasa w puszkach, sera, majonezu,oleju roślinnego do smarowania pergaminu, czarnego pieprzu i soli.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Pokrój każdy filet wzdłuż na dwie części.
Krok 3:
Pokonaj każdy kawałek kurczaka młotkiem z obu stron.
Krok 4:
Sól, pieprz mięso i pozostaw na 20 minut.
Krok 5:
Ananasy wyjmij ze słoika i strząśnij syrop. Pokrój każdy pierścień wzdłuż na cieńsze pierścienie.
Krok 6:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 7:
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i posmaruj olejem roślinnym. Ułóż kawałki fileta z kurczaka bliżej siebie. Posmaruj mięso majonezem.
Krok 8:
Ułóż pierścienie ananasa na każdym filecie.
Krok 9:
Posyp tartym serem na wierzchu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut, aż na serze pojawi się rumiana skorupa.
kochałem kotlety od dzieciństwa. Nie ma znaczenia-z kurczaka, wieprzowiny czy wołowiny. W zeszłym roku kilka przepisów na kotlety z kurczaka (przepisy można znaleźć w mojej książce kucharskiej). W tym roku w jednym czasopiśmie znalazłem kolejny ciekawy przepis. Na początku wydawało się, że nic specjalnego: kurczak-ananasy-ser. Klasyczny, w skrócie. Jednak ta kombinacja produktów Bardzo mi się podoba, więc ugotowałem. Jak się okazuje, główną atrakcją tego przepisu było pokrojenie pierścieni ananasa na cieńsze plasterki. Zwykle tego nie robimy i dodajemy pierścienie w całości lub kroimy na kawałki, zachowując ich grubość. Z tego powodu ananasy często pozostają twarde podczas pieczenia i odczuwa się separację: tutaj jest mięso, tutaj jest ananas. I osobiście nigdzie nie spotkałem się z tym wymogiem cięcia ananasów wzdłuż. Ale w ten sposób są lepiej upieczone, stają się miękkie, a samo danie staje się bardziej jednorodne. Dlatego radzę nadal spędzać czas i ostrożnie kroić ananasy wzdłuż. Naprawdę warto. Kotlet jest cienki, dobrze upieczony, bardzo soczysty. Podawaj lepiej prosto z piekarnika.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g