skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułkę? Przygotuj jedzenie i najpierw zajmij się nadzieniem. Aby to zrobić, dokładnie umyj jabłka, obierz je ze skórki i rdzenia i zetrzyj na grubej tarce. Odcedź uwolniony sok. Wymieszaj miąższ jabłkowy z cukrem i sokiem z cytryny. Zapobiegnie to ich brązowieniu.
Krok 2:
Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw nadzienie na bok. Zmień objętość cukru według własnego gustu. Jego ilość zależy zarówno od niego, jak i od słodyczy jabłek. Cukier można zastąpić miodem lub dowolnym odpowiednim substytutem cukru.
Krok 3:
Na ciasto wyłóż głęboką miskę. Wbij do niego jajka, dodaj cukier i ubij mikserem na wysokich obrotach.
Krok 4:
Ubijaj przez około 10 minut, aż masa stanie się biała, zwiększy objętość i będzie umiarkowanie Puszysta. Nie przesadzaj i nie przesadzaj z jajkami!
Krok 5:
Wlej mąkę pszenną przesianą przez drobne sito do ubitych jajek. Dodaj proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
Krok 6:
Wszystko dobrze wymieszaj, aby nie pojawiły się grudki.
Krok 7:
Włącz piekarnik na rozgrzanie do 180 stopni. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Nasmaruj go olejem lub natychmiast weź olej. Połóż nadzienie jabłkowe na papierze i wygładź szpatułką.
Krok 8:
Na wierzch nadzienia ostrożnie ułóż ciasto i również spłaszcz.
Krok 9:
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15-20 minut. Sam określ dokładny czas, koncentrując się na piekarniku.
Krok 10:
Ostrożnie przenieś gotowe ciasto na ręcznik z nadzieniem do góry. Zdejmij pergamin.
Krok 11:
Zwiń jeszcze gorące ciasto w bułkę, używając ręcznika.
Krok 12:
Pozostaw bułkę do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie chwyci się i zachowa swój kształt.
Krok 13:
Teraz przyciąć krawędzie rolki płasko. Posyp go cukrem pudrem na wierzchu. W razie potrzeby możesz ozdobić świeżymi lub konserwowanymi owocami, jagodami, czekoladą.
Krok 14:
Pokrój w plastry i podawaj z herbatą! Smacznego! I Tea Party!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jajka na ciasto biszkoptowe nie mogą być ubijane zbyt długo, ponieważ podczas długiego ubijania pęcherzyki powietrza opuszczają białko, co podnosi ciasto biszkoptowe podczas pieczenia. Powierzchnia jajek odpowiednio ubitych cukrem (przed dodaniem mąki) powinna być bujna, lekko żółtawa, z wieloma pęcherzykami powietrza. Jeśli masa okaże się biała i gęsta, taki biszkopt albo wzrośnie słabo, albo w ogóle się nie podniesie. A proszek do pieczenia w tym przypadku również nie uratuje sytuacji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g