skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj drożdże, 20 g cukru i łyżkę mąki, zalej podgrzanym (można w kuchence mikrofalowej) mlekiem, wymieszaj, pozostaw na 15 minut, aż drożdże puchną. Rozpuść masło, ostudź. Wbij jajko do miski z ciastem, wlej stopione masło, dodaj cukier (30 g), sól, mieszaj, aż cukier się rozpuści. Wlej przesianą mąkę, zrób to partiami, w razie potrzeby dodaj, zagniataj ciasto.
Krok 2:
Daje elastyczne ciasto, które lekko przylega do dłoni. Wkładamy go z powrotem do miski i umieszczamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Ugniatamy, dajemy jeszcze raz wstać. Posyp powierzchnię roboczą mąką, rozwałkuj ciasto na prostokąt.
Krok 3:
Posmaruj go resztkami roztopionego masła, posyp cukrem.
Krok 4:
Ciasto zwijamy w rolkę.
Krok 5:
Pokrój bułki na kawałki.
Krok 6:
Rozłóż je w natłuszczonej formie, pozostaw na 20 minut w cieple do wyrośnięcia.
Krok 7:
Posmaruj je ubitym żółtkiem na wierzchu.
Krok 8:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pieczemy bułki przez 30 minut (w zależności od pracy piekarnika). Przygotuj śmietanę: ubij śmietanę z cukrem (50g). Gdy bułki staną się rumiane, wyjmij je, wyłącz piekarnik.
Krok 9:
Bułki polej kwaśną śmietaną na wierzchu i włóż do piekarnika, nie włączając go, na 15 minut.
Krok 10:
W tym czasie wypełnienie kwaśną śmietaną zamieni się w delikatną słodką kremową krówkę.
Krok 11:
Miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g