bułeczki w śmietanie

przewiewne bułeczki w delikatnej śmietanie! Nie wiesz, jak zadowolić domowników na śniadanie w niedzielny poranek?! Pyszne, aromatyczne bułeczki w słodkiej, delikatnej śmietanie świetnie się do tego nadają. Oczywiście będziesz musiał trochę majstrować, aby uzyskać pyszne wypieki drożdżowe, ale wszyscy będą zadowoleni. Takie bułeczki są smaczne zarówno na ciepło z zimnym mlekiem lub kompotem, jak i na zimno (nie starzeją się przez długi czas) z gorącą herbatą lub kawą.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 23 % 14 g
węglowodany 65 % 39 g
307 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj drożdże, 20 g cukru i łyżkę mąki, zalej podgrzanym (można w kuchence mikrofalowej) mlekiem, wymieszaj, pozostaw na 15 minut, aż drożdże puchną. Rozpuść masło, ostudź. Wbij jajko do miski z ciastem, wlej stopione masło, dodaj cukier (30 g), sól, mieszaj, aż cukier się rozpuści. Wlej przesianą mąkę, zrób to partiami, w razie potrzeby dodaj, zagniataj ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Daje elastyczne ciasto, które lekko przylega do dłoni. Wkładamy go z powrotem do miski i umieszczamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Ugniatamy, dajemy jeszcze raz wstać. Posyp powierzchnię roboczą mąką, rozwałkuj ciasto na prostokąt.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posmaruj go resztkami roztopionego masła, posyp cukrem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto zwijamy w rolkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój bułki na kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż je w natłuszczonej formie, pozostaw na 20 minut w cieple do wyrośnięcia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj je ubitym żółtkiem na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pieczemy bułki przez 30 minut (w zależności od pracy piekarnika). Przygotuj śmietanę: ubij śmietanę z cukrem (50g). Gdy bułki staną się rumiane, wyjmij je, wyłącz piekarnik.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Bułki polej kwaśną śmietaną na wierzchu i włóż do piekarnika, nie włączając go, na 15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W tym czasie wypełnienie kwaśną śmietaną zamieni się w delikatną słodką kremową krówkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy