Charlotte bez jajek

słodki deser z jabłkami i miodem na wrzącej wodzie! Charlotte bez jajek to bardzo udana chuda wersja ulubionych wypieków. Nie ma w nim również tłuszczów zwierzęcych. I szybko się przygotowuje, okazuje się, że jest to bardzo budżetowa i łatwa opcja.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 12 % 6 g
węglowodany 81 % 42 g
249 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Charlotte bez jajek? Przygotuj składniki. Od razu piszę, że ciasto w tym cieście okazuje się ciężkie z powodu miodu i braku jajek. Dlatego Charlotte nie będzie tak przestronna jak w klasycznej wersji. Ciasto tutaj nie jest ciastem, ale miodem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wrzącą wodę do miski. Dodaj cukier, dodaj 1 łyżkę. l miód i olej roślinny. Wszystko dokładnie i szybko wymieszaj. Wybierz objętość cukru i miodu według własnego gustu. Radzę spróbować ciasta na słodycz przed pieczeniem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę przez drobne sito i dodaj do wrzącej wody. Wlej tam również proszek do pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie, aby nie było grudek. Powinien być wystarczająco lepki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj małe naczynie do pieczenia (średnica 16-18 cm) masłem i posyp kaszą manną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze umyj Jabłko, osusz, obierz nasiona i pokrój w plasterki. Jeśli chcesz, możesz również obrać jabłko.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż plasterki jabłka na dnie naczynia do pieczenia, układając je jeden na drugim.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj jabłka ciastem i wygładź powierzchnię. Piecz Charlotte w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180°C przez około 35 minut. Określ dokładny czas na podstawie modelu piekarnika. Mam ją elektryczną. W Twoim być może będziesz musiał piec dłużej lub odwrotnie, mniej. Aby uniknąć przypalenia, możesz przykryć formę arkuszem folii na górze.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś gotową Charlotte na talerz, posmaruj wierzch pozostałym miodem, pokrój na kawałki i podawaj. Dla urody posypałam cukrem pudrem. Charlotte ma chrupiącą skórkę, a wewnątrz jest wilgotna z powodu jabłek.

ilość cukru w przepisie można zmniejszyć lub całkowicie zastąpić miodem-wystarczy 50 g.

jabłka można dodatkowo posypać cynamonem. To okaże się bardziej aromatyczne i smaczne.

w razie potrzeby do ciasta można również dodać rodzynki, posiekane orzechy, skórkę z cytryny. Część wody można zastąpić gorącym sokiem jabłkowym.

jabłka nie można układać na dnie, ale pokroić w mniejsze, pokrojone w kostkę i wymieszać z ciastem. Możesz także zamienić ciasto i jabłka-najpierw połóż ciasto na dnie formy, a następnie rozłóż na nim jabłka. Wszystko zależy od Twojego gustu i wyobraźni.

od dawna nie jest tajemnicą, że możesz pościć z przyjemnością. Na szczęście istnieje otwarty dostęp do ogromnej liczby przepisów odpowiednich dla tych, którzy przestrzegają postu. Oferuję ciekawy przepis na chude Charlotte. Brak jajek wcale nie przeszkadza w wyrośnięciu ciasta, choć nie tak bardzo, Bądź częścią jajka. Charlotte smakuje również jak biszkopt, tylko trochę gęstszy niż tradycyjny, gotowany na jajkach. Lekki smak miodu nadaje ciastu wyjątkowy, niepowtarzalny smak.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy