skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec to pyszne ciasto na mleku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do ciasta. Mleko, jajka i masło powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Lepiej jest uzyskać masło w ciągu 2-3 godzin, aby całkowicie rozmroziło się nie tylko na zewnątrz, ale także w środku. Wyciągam masło z wieczora. Użyj mąki najwyższej jakości.
Krok 2:
Dodaj 1 łyżeczkę do ciepłego mleka podgrzanego do 37-40°C. cukier i suche drożdże. Pozostaw mieszaninę na 10-15 minut, aż pojawi się puszysty kapelusz. Oznacza to, że drożdże są aktywne i można je dalej gotować. Jeśli czapki nigdy się nie pojawiły, albo drożdże nieświeże, albo mleko przekroczyło 50°C i drożdże umarły.***
Krok 3:
Ubij jajka mikserem elektrycznym na puszystą pianę. Nie musisz ubijać przez długi czas, dosłownie 2-3 minuty.
Krok 4:
Dodaj miękkie masło i cukier waniliowy i ponownie ubij. W masie pojawią się małe grudki. Tak powinno być.
Krok 5:
Wlej aktywowane drożdże i ponownie ubij na niskich obrotach.
Krok 6:
W porcjach dodaj przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Na początku możesz mieszać mikserem z małą prędkością, ale potem, gdy ciasto zacznie gromadzić się wokół trzepaczek w grudkę, lepiej nadal mieszać szpatułką lub specjalnymi trzepaczkami do ciasta. Jeśli jest maszyna kuchenna, możesz w niej zagnieść ciasto.
Krok 7:
Powinno być bardzo miękkie, delikatne, lepkie ciasto.
Krok 8:
Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i pozostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Krok 9:
Tak wygląda wyrośnięte ciasto. Jest miękki i puszysty.
Krok 10:
Przygotuj niezbędne składniki do posypania.
Krok 11:
Pokrój zimne masło w drobną kostkę, aby wygodniej było je pocierać. Wlej cukier do zimnego masła.
Krok 12:
Wetrzyj wszystko łyżką lub rękami w grudkowaty okruch. Włóż masło z cukrem do lodówki, aby nie zaczęło się topić. Okruchy powinny być zimne.
Krok 13:
Wyłóż ciasto natłuszczonymi rękami. Lepiej jest wziąć naczynie do pieczenia z wysokimi bokami, ponieważ ciasto unosi się podczas pieczenia, a masło stopione z gorącego piekarnika może przepływać przez ściany formy. Pozostaw ciasto pod ręcznikiem na kolejne 30 minut.
Krok 14:
Palcem nasmarowanym olejem roślinnym wykonaj kilka wgłębień na powierzchni ciasta.
Krok 15:
Ciasto posyp równomiernie kruszonką cukrowo-maślaną. Włóż ciasto do piekarnika. Umieść kawałek pergaminu pod foremką z ciastem na wypadek, gdyby masło nadal przelewało się przez ściany formy. Więc nie zakopie DNA piekarnika i nie spali się. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25-30 minut.
Krok 16:
Napełnij ciasto śmietaną i wróć do piekarnika na kolejne 7-10 minut, aż na powierzchni pojawi się złoty kolor. Smacznego!
* * * jeśli nie ma termometru do gotowania, pożądaną temperaturę można łatwo określić dosłownie ręcznie: musisz upuścić kroplę wody na wewnętrzną stronę nadgarstka. Jeśli uczucie jest przyjemne, nie zimne ani gorące, temperatura jest odpowiednia. Już w 45°C drożdże stają się niewygodne i działają wolniej, aw 50°C zaczynają umierać. Dlatego najważniejszym punktem podczas pracy z ciastem nie jest zabicie drożdży na samym początku.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g