ciasto na mleku i maśle o smaku waniliowym

ciasto można podawać na świątecznym stole na słodko. Kremowe ciasto to prawdziwa błogość! Miękki, kruchy, z chrupiącą skórką cukru na wierzchu. Śmietana przecieka do ciasta i podczas pieczenia zmiękcza część miękiszu. Dlatego wydaje się, że wewnątrz ciasta jest krem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 32 % 19 g
węglowodany 58 % 34 g
347 kcal
IG: 6 / 6 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec to pyszne ciasto na mleku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do ciasta. Mleko, jajka i masło powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Lepiej jest uzyskać masło w ciągu 2-3 godzin, aby całkowicie rozmroziło się nie tylko na zewnątrz, ale także w środku. Wyciągam masło z wieczora. Użyj mąki najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj 1 łyżeczkę do ciepłego mleka podgrzanego do 37-40°C. cukier i suche drożdże. Pozostaw mieszaninę na 10-15 minut, aż pojawi się puszysty kapelusz. Oznacza to, że drożdże są aktywne i można je dalej gotować. Jeśli czapki nigdy się nie pojawiły, albo drożdże nieświeże, albo mleko przekroczyło 50°C i drożdże umarły.***

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka mikserem elektrycznym na puszystą pianę. Nie musisz ubijać przez długi czas, dosłownie 2-3 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj miękkie masło i cukier waniliowy i ponownie ubij. W masie pojawią się małe grudki. Tak powinno być.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej aktywowane drożdże i ponownie ubij na niskich obrotach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W porcjach dodaj przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Na początku możesz mieszać mikserem z małą prędkością, ale potem, gdy ciasto zacznie gromadzić się wokół trzepaczek w grudkę, lepiej nadal mieszać szpatułką lub specjalnymi trzepaczkami do ciasta. Jeśli jest maszyna kuchenna, możesz w niej zagnieść ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Powinno być bardzo miękkie, delikatne, lepkie ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i pozostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Tak wygląda wyrośnięte ciasto. Jest miękki i puszysty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj niezbędne składniki do posypania.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój zimne masło w drobną kostkę, aby wygodniej było je pocierać. Wlej cukier do zimnego masła.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wetrzyj wszystko łyżką lub rękami w grudkowaty okruch. Włóż masło z cukrem do lodówki, aby nie zaczęło się topić. Okruchy powinny być zimne.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyłóż ciasto natłuszczonymi rękami. Lepiej jest wziąć naczynie do pieczenia z wysokimi bokami, ponieważ ciasto unosi się podczas pieczenia, a masło stopione z gorącego piekarnika może przepływać przez ściany formy. Pozostaw ciasto pod ręcznikiem na kolejne 30 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Palcem nasmarowanym olejem roślinnym wykonaj kilka wgłębień na powierzchni ciasta.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ciasto posyp równomiernie kruszonką cukrowo-maślaną. Włóż ciasto do piekarnika. Umieść kawałek pergaminu pod foremką z ciastem na wypadek, gdyby masło nadal przelewało się przez ściany formy. Więc nie zakopie DNA piekarnika i nie spali się. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25-30 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Napełnij ciasto śmietaną i wróć do piekarnika na kolejne 7-10 minut, aż na powierzchni pojawi się złoty kolor. Smacznego!

* * * jeśli nie ma termometru do gotowania, pożądaną temperaturę można łatwo określić dosłownie ręcznie: musisz upuścić kroplę wody na wewnętrzną stronę nadgarstka. Jeśli uczucie jest przyjemne, nie zimne ani gorące, temperatura jest odpowiednia. Już w 45°C drożdże stają się niewygodne i działają wolniej, aw 50°C zaczynają umierać. Dlatego najważniejszym punktem podczas pracy z ciastem nie jest zabicie drożdży na samym początku.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy