budyń z Manny jak w przedszkolu

zamiast kaszy manny zrób budyń - dzieci to pokochają! Kuchnia angielska słynie z budyniu. Warto przypomnieć słynny świąteczny budyń z suszonymi owocami i orzechami. Miłośnicy kaszy manny pokochają ten przepis. Budyń można zjeść od razu, ale lepiej schłodzony. W lodówce jest zagęszczony i doskonale zachowuje swój kształt. Dzięki temu dzieci mogą gotować taki budyń w silikonowych foremkach do porcji.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 18 % 6 g
węglowodany 67 % 22 g
164 kcal
IG: 23 / 55 / 23

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mleko doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Dodaj cukier, cukier waniliowy i sól. Mieszaj, aż się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przy ciągłym mieszaniu dodaj semolinę. Gotuj owsiankę, mieszając, około 3 minut, aż zgęstnieje. Usuń owsiankę z ognia i lekko ostudź.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj masło, jajko i skrobię do ciepłej owsianki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij masę mikserem, aż będzie gładka i puszysta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść masę w wysmarowanym olejem i posypanym kaszą manną naczyniu do pieczenia. Wyrównać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij żółtko widelcem i posmaruj nim powierzchnię budyniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec budyń w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180°C przez około 40 minut, aż pojawi się złoty kolor. Schłodzić gotowy budyń w temperaturze pokojowej. Następnie wstaw do lodówki na 5-6 godzin. Następnie budyń można pokroić na porcje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy