budyń z Manny jak w przedszkolu
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki.
Krok 2:
Mleko doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Dodaj cukier, cukier waniliowy i sól. Mieszaj, aż się rozpuści.
Krok 3:
Przy ciągłym mieszaniu dodaj semolinę. Gotuj owsiankę, mieszając, około 3 minut, aż zgęstnieje. Usuń owsiankę z ognia i lekko ostudź.
Krok 4:
Dodaj masło, jajko i skrobię do ciepłej owsianki.
Krok 5:
Ubij masę mikserem, aż będzie gładka i puszysta.
Krok 6:
Umieść masę w wysmarowanym olejem i posypanym kaszą manną naczyniu do pieczenia. Wyrównać.
Krok 7:
Ubij żółtko widelcem i posmaruj nim powierzchnię budyniu.
Krok 8:
Piec budyń w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180°C przez około 40 minut, aż pojawi się złoty kolor. Schłodzić gotowy budyń w temperaturze pokojowej. Następnie wstaw do lodówki na 5-6 godzin. Następnie budyń można pokroić na porcje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g