ryż w rękawie z kurczakiem i warzywami

bardzo smaczne, satysfakcjonujące i zdrowe danie na każdy dzień! Ryż w rękawie z kurczakiem i warzywami to mięso przygotowywane razem z przystawką. Przygotowanie jest bardzo proste, a wynik jest zawsze przyjemny. Ten przepis jest świetny dla całej rodziny.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 8 g
tłuszcze 26 % 7 g
węglowodany 44 % 12 g
144 kcal
IG: 17 / 83 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ryż z kurczakiem i warzywami w rękawie? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Zestaw warzyw może być dowolny. Skoncentruj się na swoim guście. Do gotowania możesz użyć dowolnych części kurczaka. Zielony groszek może być świeży lub mrożony.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podziel kurczaka, spłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar wilgoci. Złożyć kurczaka w misce i posypać solą i przyprawami. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Wszystko wymieszaj i odstaw kurczaka na chwilę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj rękaw do pieczenia. Z jednej strony zawiąż krawędzie rękawa. Ryż opłucz kilka razy w zimnej wodzie. Następnie spuść całą wodę i włóż ryż do rękawa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i marchewkę, opłucz pod bieżącą wodą, pokrój i wyślij do rękawa, po ryżu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz paprykę, usuń nasiona i drobno posiekaj. Wyślij do rękawa wraz z zielonym groszkiem. Dodaj trochę soli i przyprawy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ryż z warzywami Wrzuć bezpośrednio do rękawa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz ułóż kurczaka, wlej wodę i zawiąż rękaw po drugiej stronie. Włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie odetnij rękaw i pozostaw na kolejne 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kurczak z ryżem i warzywami jest gotowy! Rozłóż naczynie na talerzach i podawaj! Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

ryż w razie potrzeby można zastąpić dowolnym innym zbożem. Ale weź pod uwagę cechy gotowania różnych zbóż! Czas gotowania może się zmienić zarówno w mniejszym, jak i większym kierunku. Niektóre zboża wymagają wstępnego namaczania. 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy