skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do tego ciasta użyłam dżemu gruszkowego, ale można użyć wiśni, moreli, czarnej porzeczki lub innego. I zdecydowanie potrzebujesz sody, proszek do pieczenia nie nadaje się do ciasta. Pozostałe produkty są dość przystępne: śmietana, jajka, cukier i mąka.
Krok 2:
Przede wszystkim przez sito dzielimy dżem. Syrop trafi do ciasta, a jagody do dekoracji. Potrzebujemy jednej szklanki syropu.
Krok 3:
W dużej misce rozbij 2 jajka, dodaj cukier i ubij mikserem.
Krok 4:
Bez przerywania ubijania dodaj syrop.
Krok 5:
Dodaj sodę i śmietanę do powstałej masy. Powalić mikserem
Krok 6:
Musi nastąpić reakcja sody z kwasem. Masa powinna być pienista.
Krok 7:
Po dodaniu mąki. Wymieszaj mikserem.
Krok 8:
Nasmaruj patelnię z wysokimi bokami olejem i posyp panierką. W moim przypadku rolę panierki odgrywa kasza manna.
Krok 9:
Wlej ciasto na patelnię i włóż do piekarnika. Aby ciasto było upieczone i nie paliło się, konieczne jest przestrzeganie reżimu temperaturowego. Włożyłem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i po 10 minutach obniżyłem temperaturę do 180 stopni. Ciasto piecze się przez 50 minut. Na gotowość sprawdzałem drewnianym patyczkiem.
Krok 10:
Wyjmij ciasto i ostudź.
Krok 11:
Podczas gdy biszkopt stygnie, przygotowujemy krem. Śmietana do śmietany musi być domowej roboty, tłusta. Jeśli nie ma takiego, możesz wziąć sklep, ale najpierw go "wycisnąć" za pomocą płóciennej torby i sita. Trzymaj w lodówce przez noc, a cała woda spłynie. Taką śmietanę można już stosować w śmietanie. Oprócz śmietany potrzebujesz cukru pudru.
Krok 12:
Ubij śmietanę i proszek mikserem-otrzymujemy delikatny krem.
Krok 13:
Przeciąć schłodzony biszkopt na pół.
Krok 14:
Otrzymujemy 2 ciasta.
Krok 15:
Nasmaruj dolne ciasto kremem.
Krok 16:
Układamy go jagodami z dżemu.
Krok 17:
Układamy górne ciasto. Posmaruj ciasto pozostałą śmietaną.
Krok 18:
Nie zapomnij nasmarować boków. Udekoruj ciasto jagodami i włóż do lodówki.
Krok 19:
Ciasto stało w lodówce przez 6 godzin. Ten czas wystarczył mu, by nasycić się kremem.
Krok 20:
Ciasto jest bardzo smaczne i chętnie wypiliśmy herbatę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g