ciasto Murzyn w pianie

takie pyszne ciasto można zrobić z tego, co masz pod ręką! Prawie najbardziej budżetowy przepis na ciasto, mimo to, ozdobi każdy świąteczny stół, a także będzie pasował do przytulnej, domowej herbaty. Piernikowy smak biszkoptu, delikatna śmietana i obowiązkowa Dekoracja jagodami z dżemu przywołują wspomnienia z dzieciństwa, kuchni z połowy lat 80-tych. wtedy, podczas difficitu spożywczego, ze zwykłych produktów narodziły się oryginalne potrawy. Są przepisy, w których ciasto na to ciasto ugniata się na kefirze, bardziej lubię śmietanę. Mimo to w biszkopcie musi być jakiś tłuszcz. Do ciasta można również dodać przyprawy: cordamon, cynamon, goździki. Ale to dla amatora.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 19 % 10 g
węglowodany 74 % 39 g
256 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 9 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do tego ciasta użyłam dżemu gruszkowego, ale można użyć wiśni, moreli, czarnej porzeczki lub innego. I zdecydowanie potrzebujesz sody, proszek do pieczenia nie nadaje się do ciasta. Pozostałe produkty są dość przystępne: śmietana, jajka, cukier i mąka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim przez sito dzielimy dżem. Syrop trafi do ciasta, a jagody do dekoracji. Potrzebujemy jednej szklanki syropu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W dużej misce rozbij 2 jajka, dodaj cukier i ubij mikserem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bez przerywania ubijania dodaj syrop.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sodę i śmietanę do powstałej masy. Powalić mikserem

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Musi nastąpić reakcja sody z kwasem. Masa powinna być pienista.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po dodaniu mąki. Wymieszaj mikserem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj patelnię z wysokimi bokami olejem i posyp panierką. W moim przypadku rolę panierki odgrywa kasza manna.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej ciasto na patelnię i włóż do piekarnika. Aby ciasto było upieczone i nie paliło się, konieczne jest przestrzeganie reżimu temperaturowego. Włożyłem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i po 10 minutach obniżyłem temperaturę do 180 stopni. Ciasto piecze się przez 50 minut. Na gotowość sprawdzałem drewnianym patyczkiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij ciasto i ostudź.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podczas gdy biszkopt stygnie, przygotowujemy krem. Śmietana do śmietany musi być domowej roboty, tłusta. Jeśli nie ma takiego, możesz wziąć sklep, ale najpierw go "wycisnąć" za pomocą płóciennej torby i sita. Trzymaj w lodówce przez noc, a cała woda spłynie. Taką śmietanę można już stosować w śmietanie. Oprócz śmietany potrzebujesz cukru pudru.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ubij śmietanę i proszek mikserem-otrzymujemy delikatny krem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przeciąć schłodzony biszkopt na pół.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Otrzymujemy 2 ciasta.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Nasmaruj dolne ciasto kremem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Układamy go jagodami z dżemu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Układamy górne ciasto. Posmaruj ciasto pozostałą śmietaną.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Nie zapomnij nasmarować boków. Udekoruj ciasto jagodami i włóż do lodówki.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ciasto stało w lodówce przez 6 godzin. Ten czas wystarczył mu, by nasycić się kremem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Ciasto jest bardzo smaczne i chętnie wypiliśmy herbatę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy