Delikatna wołowina w folii

pyszne soczyste pieczone mięso wołowe. Uważa się, że gotowanie wołowiny, aby mięso było soczyste i smaczne, jest dość trudne. Ale to tylko mit. Delikatne mięso okaże się, jeśli upieczesz je w folii w piekarniku, używając ulubionych przypraw i czosnku, zgodnie z tym przepisem.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 4-10 listopada

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 49 % 18 g
tłuszcze 49 % 18 g
węglowodany 3 % 1 g
209 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić delikatną wołowinę w folii? Przygotuj wskazane produkty zgodnie z listą. Mięso należy przyjmować świeże, nie zamrożone. Możesz użyć dowolnych przypraw, które sprawią, że danie będzie smaczne i pachnące. Będę gotować z czarnym i czerwonym mielonym pieprzem, gałką muszkatołową, kminkiem, solą. Czosnek biorę 3 ząbki, możesz wziąć mniej lub więcej. Bezwonny olej roślinny. Przygotuj folię i naczynie do pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Szczególną uwagę należy zwrócić na samo mięso. Lepiej oczywiście wziąć cielęcinę, plecy lub szyję. Jeśli go nie ma, Użyj tego, co jest dostępne. Tym razem nie mam najlepszej części do pieczenia - golonka. Im mięso jest żylaste i starsze, tym dłużej powinno być marynowane i pieczone. Opłucz mięso pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi lub serwetkami. Włóż do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Czosnek obrać i pokroić w talerze. Za pomocą ostrego noża wykonaj małe nacięcia w całym mięsie i włóż do nich talerze czosnku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Równomiernie przetrzyj mięso solą i suchymi przyprawami ze wszystkich stron. Musimy starać się, aby całe mięso było pokryte przyprawami i solą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej trochę oleju na mięso, odwróć je i wylej pozostałe masło. Uważa się, że dzięki olejowi mięso będzie równomiernie podgrzewane i odpowiednio lepiej ugotowane. Przykryj mięso folią i włóż do lodówki do marynowania. Czas marynowania będzie zależeć od tego, która część wołowiny została wybrana. Moja & quot; golonka & quot; została w lodówce przez całą noc. Podczas marynowania mięso można kilkakrotnie delikatnie odwrócić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij marynowane mięso i ułóż górną częścią do dołu na podwójnej warstwie folii. Zawiń w folię i włóż do piekarnika (w naczyniu do pieczenia lub blasze do pieczenia). Włącz piekarnik na 180 stopni. Piecz wołowinę przez dwie godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij wołowinę w folii z piekarnika. Ostudź trochę, Otwórz i pokrój na porcje. Mięso świetnie sprawdzi się jako danie główne na obiad, a także stanowi doskonałą alternatywę dla kiełbasy na kanapki.

mięso przygotowane według tego przepisu okazało się bardzo delikatne, miękkie i soczyste. Dzięki czosnkowi i przyprawom był bardzo aromatyczny. Chociaż nie miałem najlepszej części mięsa do pieczenia, wszystko dobrze się ugotowało. Jeśli masz wątpliwości, czy mięso stanie się miękkie podczas pieczenia, marynowanie takiego mięsa kosztuje nieco dłużej niż trzy godziny.
mięso według tego przepisu jest idealne na świąteczny stół, zarówno jako danie główne, jak i jako krojenie. Dzieci docenią również to miękkie, zdrowe mięso.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g

Podobne przepisy