skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie kruszonki. W przypadku całego przepisu produkty powinny mieć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Pokrój miękkie masło w kostkę i wymieszaj z mąką.
Krok 3:
Zmiel palcami w okruchy.
Krok 4:
Przygotuj warstwę twarogu. Przebić twaróg blenderem lub przetrzeć przez sito.
Krok 5:
Dodaj cukier do miękkiego masła, ubij mikserem 3-4 minuty. Następnie kontynuując ubijanie, dodaj żółtka. Dodaj twaróg do powstałej masy, nie mieszaj przez długi czas, aż będzie gładki. Dodaj skrobię jako ostatnią i dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Gotowa masa twarogowa będzie jednocześnie przewiewna, krucha i plastyczna.
Krok 7:
Przygotowanie ciasta. Jeśli to możliwe, szybko, w przeciwnym razie gotowy produkt może stać się sztywny i mniej kruchy.
Krok 8:
Oddzielnie przesiać mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Ubij miękkie masło, sól i cukier mikserem 5-6 minut na niskich obrotach. Wprowadź jajka jeden po drugim, po każdym dobrze ubij, aż cukier się rozpuści, to kilka minut. Następnie na zmianę dodaj mieszankę suchych składników i śmietanę do ubitej masy. / Zacznij i zakończ suchymi składnikami/.
Krok 9:
Gotowe ciasto jest lekkie, plastyczne. Konsystencja nie jest płynna, ale grubsza niż mleko skondensowane i lepka.
Krok 10:
Natychmiast zbieramy ciasto. Przykryj spód formy pergaminem i posmaruj masłem. / Mój kształt to 20 x 31 cm, możesz wziąć trochę więcej, ale nie mniej/. Połóż pierwszą warstwę ciasta i wygładź, nie jest to szczególnie gładkie, w przekroju będzie jeszcze piękniejsze.
Krok 11:
Druga warstwa to twaróg, również spłaszcz.
Krok 12:
Połóż ananasy na twarogu. Miałem zamrożone, pamiętaj, aby spuścić z nich sok. Możesz wziąć świeże. Na górze jest kruszonka.
Krok 13:
Natychmiast włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, około 1 godziny 10 minut lub trochę więcej, aż się zarumieni. Jeśli nadzienie jest bardzo wilgotne, czas może być dłuższy, ale potem wyłączam piekarnik i ciasto kosztuje kolejne 10-15 minut. Tutaj musisz tylko znać swój piekarnik. Gotowe ciasto ostudzić w formie, dopiero potem można je zdobyć, w przeciwnym razie jest bardzo kruche i kruche.
Krok 14:
Najlepiej pokroić tylko schłodzone, a smak będzie lepszy. Pełniej smak ujawnia się następnego dnia.
to podstawowy przepis na ciasto twarogowe, nadzienie można zmieniać w zależności od sezonu i preferencji. Jest bardzo smaczny z truskawkami, wiśniami. Jeśli jagody lub owoce są zamrożone, sok należy spuścić. Lepiej wlać nadzienie jagodowe skrobią / około 1 łyżki. l./, dodaj trochę cukru do mocno kwaśnego, ale cukier jest wystarczający zarówno w cieście, jak i w warstwie twarogu, więc spróbuj do smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal / 100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal / 100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g