ciasto ananasowo-twarogowe

Zrób pyszne ciasto na domowe przyjęcie herbaciane! Wiele osób nie lubi czystego twarogu, zwłaszcza dzieci, ale niezbędny jest produkt przydatny i rosnący organizm. W tym cieście warstwa twarogowa jest bardzo smaczna i jest uzupełniona aromatem i smakiem wybranej warstwy owocowej lub jagodowej, co jest również wygodne. Przygotowanie jest proste, ale zajmie trochę czasu, jest dobre dla początkujących kucharzy i do eksperymentów z nadzieniem. Trudno go zepsuć, zawsze okazuje się smaczny.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 7-14 stycznia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 26 % 13 g
węglowodany 60 % 30 g
265 kcal
IG: 13 / 10 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie kruszonki. W przypadku całego przepisu produkty powinny mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Pokrój miękkie masło w kostkę i wymieszaj z mąką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel palcami w okruchy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj warstwę twarogu. Przebić twaróg blenderem lub przetrzeć przez sito.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier do miękkiego masła, ubij mikserem 3-4 minuty. Następnie kontynuując ubijanie, dodaj żółtka. Dodaj twaróg do powstałej masy, nie mieszaj przez długi czas, aż będzie gładki. Dodaj skrobię jako ostatnią i dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowa masa twarogowa będzie jednocześnie przewiewna, krucha i plastyczna.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotowanie ciasta. Jeśli to możliwe, szybko, w przeciwnym razie gotowy produkt może stać się sztywny i mniej kruchy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Oddzielnie przesiać mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Ubij miękkie masło, sól i cukier mikserem 5-6 minut na niskich obrotach. Wprowadź jajka jeden po drugim, po każdym dobrze ubij, aż cukier się rozpuści, to kilka minut. Następnie na zmianę dodaj mieszankę suchych składników i śmietanę do ubitej masy. / Zacznij i zakończ suchymi składnikami/.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe ciasto jest lekkie, plastyczne. Konsystencja nie jest płynna, ale grubsza niż mleko skondensowane i lepka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Natychmiast zbieramy ciasto. Przykryj spód formy pergaminem i posmaruj masłem. / Mój kształt to 20 x 31 cm, możesz wziąć trochę więcej, ale nie mniej/. Połóż pierwszą warstwę ciasta i wygładź, nie jest to szczególnie gładkie, w przekroju będzie jeszcze piękniejsze.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Druga warstwa to twaróg, również spłaszcz.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż ananasy na twarogu. Miałem zamrożone, pamiętaj, aby spuścić z nich sok. Możesz wziąć świeże. Na górze jest kruszonka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Natychmiast włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, około 1 godziny 10 minut lub trochę więcej, aż się zarumieni. Jeśli nadzienie jest bardzo wilgotne, czas może być dłuższy, ale potem wyłączam piekarnik i ciasto kosztuje kolejne 10-15 minut. Tutaj musisz tylko znać swój piekarnik. Gotowe ciasto ostudzić w formie, dopiero potem można je zdobyć, w przeciwnym razie jest bardzo kruche i kruche.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Najlepiej pokroić tylko schłodzone, a smak będzie lepszy. Pełniej smak ujawnia się następnego dnia.

to podstawowy przepis na ciasto twarogowe, nadzienie można zmieniać w zależności od sezonu i preferencji. Jest bardzo smaczny z truskawkami, wiśniami. Jeśli jagody lub owoce są zamrożone, sok należy spuścić. Lepiej wlać nadzienie jagodowe skrobią / około 1 łyżki. l./, dodaj trochę cukru do mocno kwaśnego, ale cukier jest wystarczający zarówno w cieście, jak i w warstwie twarogu, więc spróbuj do smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal / 100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal / 100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy