ciasto kefirowe bez jajek

wysoki, bujny, przewiewny, miękki, na sodzie, z jagodami! Ciasto kefirowe bez jajek okazuje się niezwykle delikatne! Możesz dodać do niego dowolne jagody, owoce, orzechy - smak pieczenia zawsze będzie trochę inny. Łatwe i proste - na każdy dzień!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 10 % 4 g
węglowodany 80 % 33 g
184 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec puszyste ciasto na kefirze bez użycia jajek? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Możesz wziąć kefir o dowolnej zawartości tłuszczu, ale pamiętaj, że zawartość tłuszczu wpływa na ilość mąki. Dostosuj cukier do swoich upodobań. Możesz wziąć dowolny olej roślinny. Mam oliwkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jagody lub owoce na ciasto weź dowolne do smaku. Odpowiednie są jabłka, śliwki, wiśnie, żurawina, brzoskwinie, porzeczki. Użyłam mrożonych wiśni bez pestek. Należy go najpierw rozmrozić i spuścić sok. Suszone jagody. To samo należy zrobić z innymi mrożonymi owocami i jagodami. Od wieczora rozmrażam jagody w durszlaku, aby cały sok z nich stekował. Wtedy ciasto nie unosi się z nadmiaru wilgoci.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier i olej roślinny do kefiru o temperaturze pokojowej. Dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sodę i ponownie wymieszaj. Ciasto zacznie się mocno pienić. Czy mogę zastąpić sodę proszkiem do pieczenia? Nie ma to sensu, ponieważ proszek do pieczenia dodaje się do ciasta, które nie zawiera kwasu. W teście na kefirze występuje kwas, więc reakcja z sodą będzie dość gwałtowna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W porcjach wsyp przesianą mąkę, za każdym razem dokładnie mieszając ciasto, aż będzie gładkie. W zależności od wilgotności i zawartości tłuszczu kefiru oraz jakości samej mąki, mąka może potrzebować mniej lub więcej. Dlatego skup się na konsystencji.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe ciasto powinno być gęste, ale płynne i powoli spływać ciągłą taśmą z łyżki lub trzepaczki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś część ciasta do wyłożonej pergaminem i wysmarowanej masłem Formy do pieczenia (Ø 18-20 cm). Rozłóż przygotowane wiśnie na wierzchu. Możesz od razu dodać wszystkie wiśnie do ciasta i włożyć do formy, ale wolę układać je w dwóch warstwach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż pozostałe ciasto na wierzchu i spłaszcz. Na wierzch ułóż pozostałe wiśnie. Piec ciasto przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż pojawi się złoty kolor. Dokładny czas pieczenia ciasta zależy od piekarnika. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne!  Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mrożona wiśnia - 46   kcal/100g

Podobne przepisy