skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec puszyste ciasto na kefirze bez użycia jajek? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Możesz wziąć kefir o dowolnej zawartości tłuszczu, ale pamiętaj, że zawartość tłuszczu wpływa na ilość mąki. Dostosuj cukier do swoich upodobań. Możesz wziąć dowolny olej roślinny. Mam oliwkę.
Krok 2:
Jagody lub owoce na ciasto weź dowolne do smaku. Odpowiednie są jabłka, śliwki, wiśnie, żurawina, brzoskwinie, porzeczki. Użyłam mrożonych wiśni bez pestek. Należy go najpierw rozmrozić i spuścić sok. Suszone jagody. To samo należy zrobić z innymi mrożonymi owocami i jagodami. Od wieczora rozmrażam jagody w durszlaku, aby cały sok z nich stekował. Wtedy ciasto nie unosi się z nadmiaru wilgoci.
Krok 3:
Dodaj cukier i olej roślinny do kefiru o temperaturze pokojowej. Dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 4:
Dodaj sodę i ponownie wymieszaj. Ciasto zacznie się mocno pienić. Czy mogę zastąpić sodę proszkiem do pieczenia? Nie ma to sensu, ponieważ proszek do pieczenia dodaje się do ciasta, które nie zawiera kwasu. W teście na kefirze występuje kwas, więc reakcja z sodą będzie dość gwałtowna.
Krok 5:
W porcjach wsyp przesianą mąkę, za każdym razem dokładnie mieszając ciasto, aż będzie gładkie. W zależności od wilgotności i zawartości tłuszczu kefiru oraz jakości samej mąki, mąka może potrzebować mniej lub więcej. Dlatego skup się na konsystencji.
Krok 6:
Gotowe ciasto powinno być gęste, ale płynne i powoli spływać ciągłą taśmą z łyżki lub trzepaczki.
Krok 7:
Przenieś część ciasta do wyłożonej pergaminem i wysmarowanej masłem Formy do pieczenia (Ø 18-20 cm). Rozłóż przygotowane wiśnie na wierzchu. Możesz od razu dodać wszystkie wiśnie do ciasta i włożyć do formy, ale wolę układać je w dwóch warstwach.
Krok 8:
Rozłóż pozostałe ciasto na wierzchu i spłaszcz. Na wierzch ułóż pozostałe wiśnie. Piec ciasto przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż pojawi się złoty kolor. Dokładny czas pieczenia ciasta zależy od piekarnika. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne! Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mrożona wiśnia - 46 kcal/100g