Kubete z ciasta francuskiego

pyszne aromatyczne ciasto tatarskie z ziemniakami i mięsem. Co to jest kubete? To ciasto. Obfite, z apetyczną skórką, delikatnym kruchym ciastem i pysznym nadzieniem. Tak, wygląda jak zwykłe ciasto, ale ma pewne dziwactwa. Otwór w środku ciasta zapobiega puchnięciu ciasta, a dodanie bulionu sprawia, że nadzienie jest wyjątkowo soczyste. Zachwyć swoich bliskich - nie można się oprzeć temu ciastu.
SwietłankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 52 % 17 g
167 kcal
IG: 44 / 56 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie nadzienia do ciasta. Filet z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój na małe kawałki. Obierz ziemniaki i pokrój w cienkie kółka. Cebulę kroimy również w kółka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na ciasto wziąłem mrożone ciasto francuskie. Oczywiście możesz to zrobić sam. Ale aby zaoszczędzić czas, możesz użyć opcji zakupu. Rozmrażałem ciasto przez 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Miałem w opakowaniu dwie płytki ciasta. Jednego używam na spód ciasta, a drugiego na górę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wałkiem do ciasta rozwałkuj ciasto. Rozmiar rozwałkowanego ciasta na spód ciasta powinien być większy niż forma, w której będziesz piec.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż ziemniaki na cieście, trochę soli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drugą warstwą będzie mięso, a trzecią cebula. Sól, pieprz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zamknij nadzienie drugą warstwą ciasta. Ściśnij krawędzie. W środku ciasta robimy dziurę. Można to zrobić za pomocą szklanki lub po prostu palcami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj wierzch ciasta olejem roślinnym. Możesz posmarować lekko ubitym jajkiem. Otwór zamykamy żarówką. Ciasto wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po 25 minutach wyjmujemy ciasto. Usuwamy cebulę i ostrożnie wlewamy bulion do otworu. Zwracamy żarówkę na miejsce. Zatruwamy ciasto, aby gotować dalej przez 25-30 minut. Po tym czasie ciasto powinno teoretycznie być gotowe. Ale polecam dokładnie sprawdzić stopień gotowości ziemniaków. W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej bulionu i włożyć go do piekarnika na długo.

jako nadzienie do ciasta możesz wziąć nie filet, ale mięso mielone. Można go nawet wstępnie usmażyć z cebulą na patelni. Mielony może być kurczak z wołowiną i wołowina z wieprzowiną, możliwe są inne kombinacje.
również to ciasto można zrobić Wegetariańskie. Umieść ziemniaki i kapustę, ziemniaki i dynię w cieście. Możesz go ugotować z grzybami.
zamiast bulionu mięsnego możesz wlać bulion warzywny lub zwykłą wodę do ciasta.
doświadczone gospodynie potrafią sprytnie wlać bulion do ciasta. Postanowiłam skorzystać z lejka. Bardzo mi pomogła.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g

Podobne przepisy