skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie nadzienia do ciasta. Filet z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój na małe kawałki. Obierz ziemniaki i pokrój w cienkie kółka. Cebulę kroimy również w kółka.
Krok 2:
Na ciasto wziąłem mrożone ciasto francuskie. Oczywiście możesz to zrobić sam. Ale aby zaoszczędzić czas, możesz użyć opcji zakupu. Rozmrażałem ciasto przez 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Miałem w opakowaniu dwie płytki ciasta. Jednego używam na spód ciasta, a drugiego na górę.
Krok 3:
Wałkiem do ciasta rozwałkuj ciasto. Rozmiar rozwałkowanego ciasta na spód ciasta powinien być większy niż forma, w której będziesz piec.
Krok 4:
Rozłóż ziemniaki na cieście, trochę soli.
Krok 5:
Drugą warstwą będzie mięso, a trzecią cebula. Sól, pieprz.
Krok 6:
Zamknij nadzienie drugą warstwą ciasta. Ściśnij krawędzie. W środku ciasta robimy dziurę. Można to zrobić za pomocą szklanki lub po prostu palcami.
Krok 7:
Posmaruj wierzch ciasta olejem roślinnym. Możesz posmarować lekko ubitym jajkiem. Otwór zamykamy żarówką. Ciasto wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut.
Krok 8:
Po 25 minutach wyjmujemy ciasto. Usuwamy cebulę i ostrożnie wlewamy bulion do otworu. Zwracamy żarówkę na miejsce. Zatruwamy ciasto, aby gotować dalej przez 25-30 minut. Po tym czasie ciasto powinno teoretycznie być gotowe. Ale polecam dokładnie sprawdzić stopień gotowości ziemniaków. W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej bulionu i włożyć go do piekarnika na długo.
jako nadzienie do ciasta możesz wziąć nie filet, ale mięso mielone. Można go nawet wstępnie usmażyć z cebulą na patelni. Mielony może być kurczak z wołowiną i wołowina z wieprzowiną, możliwe są inne kombinacje.
również to ciasto można zrobić Wegetariańskie. Umieść ziemniaki i kapustę, ziemniaki i dynię w cieście. Możesz go ugotować z grzybami.
zamiast bulionu mięsnego możesz wlać bulion warzywny lub zwykłą wodę do ciasta.
doświadczone gospodynie potrafią sprytnie wlać bulion do ciasta. Postanowiłam skorzystać z lejka. Bardzo mi pomogła.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g