ciasteczka z kawałkami czekolady

Miękkie, Puszyste, smaczne i bardzo piękne! Ciasteczka z kawałkami czekolady nie pozostaną niezauważone. Podczas pieczenia pojawia się na nim wzór-pęknięcia, które są wyraźnie widoczne z powodu cukru pudru. Dzięki dodaniu kakao smak takich Ciasteczek jest bogaty w czekoladę.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 23 % 17 g
węglowodany 68 % 50 g
381 kcal
IG: 6 / 4 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasteczka z kawałkami czekolady? Przygotuj jedzenie. Przesiej mąkę i kakao, co pozbędzie się ich grudek i nada wypiekom dodatkową puszystość i lekkość. Wziąłem cukier trzcinowy zamiast cukru waniliowego wanilinę. Wcześniej wyjmij masło z lodówki, powinno stać się miękkie. Jajka należy również wcześniej wyjąć i ogrzać. Nie dostali się na zdjęcie, ponieważ wygrzewali się w ciepłej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż masło, cukier i sól do miski. Za pomocą szpatułki lub łyżki mieszaj je, aż będą gładkie. Możesz użyć miksera, ale postanowiłem zrobić to ręcznie, silikonową szpatułką. Świetnie mi poszło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj do mieszanki masła kakaowego i ponownie wymieszaj. Teraz będzie trudniej mieszać, mieszanina jest dość sucha, ale łopatka nadal sobie poradziła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajka. I ponownie zamieszaj. Na początku wydaje się, że nigdy nie zmieszają się z masą, ale stopniowo proces się rozpocznie. Powtarzam, że możesz wziąć mikser.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka powinny być całkowicie wymieszane z ciastem, będzie gładkie i jednolite.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj proszek do pieczenia do mąki, wymieszaj. Zacznij dodawać mąkę w porcjach. Podzieliłem ten proces na trzy etapy. Po każdej porcji dokładnie wymieszaj mąkę. Ciasto jest gotowe. Włóż go do zamrażarki na 1 godzinę. To w zamrażarce powinno szybko stwardnieć. Ciasto nie będzie miało czasu na zamrożenie kamienia, nie bój się.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po upływie czasu wyjmij ciasto z zamrażarki. Za pomocą miarki Zbierz taką samą ilość ciasta i uformuj z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Dlatego musieliśmy schłodzić ciasto — łatwiej jest zwinąć kulki z zamrożonego ciasta. Zwiń kulki w cukier puder.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem do pieczenia. Połóż na nim kulki, upewniając się, że między nimi jest odległość. Ciasteczka podczas pieczenia znacznie wzrosną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz ciasteczka przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka na twoich oczach rozłoży się na boki i pokryje pęknięciami, które będą wyraźnie widoczne z powodu cukru pudru. Bardzo ciekawy proces! Wyjmij gotowe ciasteczka z piekarnika i pozwól im całkowicie ostygnąć. Ciasteczka są bardzo miękkie i delikatne, mogą pęknąć, jeśli zostaną usunięte na gorąco. Schłodzone ciasteczka można łatwo usunąć z papieru. Podawaj ciasteczka do stołu. Smacznego!

ciasteczka okazały się bardzo smaczne! Wygląda jak miękkie czekoladowe pierniki. Z tej ilości produktów wyszło 13 sztuk.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal / 100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy