skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasteczka z kawałkami czekolady? Przygotuj jedzenie. Przesiej mąkę i kakao, co pozbędzie się ich grudek i nada wypiekom dodatkową puszystość i lekkość. Wziąłem cukier trzcinowy zamiast cukru waniliowego wanilinę. Wcześniej wyjmij masło z lodówki, powinno stać się miękkie. Jajka należy również wcześniej wyjąć i ogrzać. Nie dostali się na zdjęcie, ponieważ wygrzewali się w ciepłej wodzie.
Krok 2:
Włóż masło, cukier i sól do miski. Za pomocą szpatułki lub łyżki mieszaj je, aż będą gładkie. Możesz użyć miksera, ale postanowiłem zrobić to ręcznie, silikonową szpatułką. Świetnie mi poszło.
Krok 3:
Dodaj do mieszanki masła kakaowego i ponownie wymieszaj. Teraz będzie trudniej mieszać, mieszanina jest dość sucha, ale łopatka nadal sobie poradziła.
Krok 4:
Dodaj jajka. I ponownie zamieszaj. Na początku wydaje się, że nigdy nie zmieszają się z masą, ale stopniowo proces się rozpocznie. Powtarzam, że możesz wziąć mikser.
Krok 5:
Jajka powinny być całkowicie wymieszane z ciastem, będzie gładkie i jednolite.
Krok 6:
Dodaj proszek do pieczenia do mąki, wymieszaj. Zacznij dodawać mąkę w porcjach. Podzieliłem ten proces na trzy etapy. Po każdej porcji dokładnie wymieszaj mąkę. Ciasto jest gotowe. Włóż go do zamrażarki na 1 godzinę. To w zamrażarce powinno szybko stwardnieć. Ciasto nie będzie miało czasu na zamrożenie kamienia, nie bój się.
Krok 7:
Po upływie czasu wyjmij ciasto z zamrażarki. Za pomocą miarki Zbierz taką samą ilość ciasta i uformuj z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Dlatego musieliśmy schłodzić ciasto — łatwiej jest zwinąć kulki z zamrożonego ciasta. Zwiń kulki w cukier puder.
Krok 8:
Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem do pieczenia. Połóż na nim kulki, upewniając się, że między nimi jest odległość. Ciasteczka podczas pieczenia znacznie wzrosną.
Krok 9:
Piecz ciasteczka przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka na twoich oczach rozłoży się na boki i pokryje pęknięciami, które będą wyraźnie widoczne z powodu cukru pudru. Bardzo ciekawy proces! Wyjmij gotowe ciasteczka z piekarnika i pozwól im całkowicie ostygnąć. Ciasteczka są bardzo miękkie i delikatne, mogą pęknąć, jeśli zostaną usunięte na gorąco. Schłodzone ciasteczka można łatwo usunąć z papieru. Podawaj ciasteczka do stołu. Smacznego!
ciasteczka okazały się bardzo smaczne! Wygląda jak miękkie czekoladowe pierniki. Z tej ilości produktów wyszło 13 sztuk.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal / 100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g