skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną bułgarską sałatkę Shop? Przygotuj produkty potrzebne do przygotowania sałatki. Będziesz potrzebował świeżych warzyw: pomidorów, ogórków, cebuli sałatkowej (użyłem białej), słodkiej papryki (najlepiej czerwonej, mięsistej), a także trochę sera, pietruszki do smaku i oleju roślinnego do sosu (dobrze, jeśli jest to oliwa z oliwek). Do dekoracji sałatki użyj oliwek lub oliwek.
Krok 2:
Opłucz paprykę, zawiń w folię i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około godzinę(można to zrobić w połączeniu z pieczeniem lub pieczeniem innych produktów). Sprawdź gotowość wąskim ostrym nożem-pieprz powinien być całkowicie miękki. Pozwól mu całkowicie ostygnąć do temperatury pokojowej bez rozpakowywania. Pod wpływem pary skóra łatwo się rozdzieli.
Krok 3:
Pomidory opłucz, Usuń szypułkę i pokrój miąższ na średniej wielkości plastry. Ułóż w jednej warstwie na płaskim talerzu.
Krok 4:
Cebulę obrać, pokroić w cienkie ćwiartki i równomiernie ułożyć kolejną warstwą na pomidorach.
Krok 5:
Obierz schłodzoną pieczoną paprykę ze skóry i nasion. Pokrój delikatny miąższ na średniej wielkości plasterki i połóż na cebuli.
Krok 6:
Opłucz ogórki, odetnij końcówki. Pokrój ogórki na plasterki o takiej wielkości, aby były wygodne do jedzenia. Rozłóż warstwę równomiernie na pomidorach, cebuli i papryce. Polej warzywa olejem roślinnym. Jeśli ser nie jest zbyt słony, możesz dodać trochę soli do sałatki.
Krok 7:
Zetrzyj ser na drobnej tarce. Połóż posiekany ser na warzywach za pomocą zgrabnej czapki. Pietruszkę opłucz, wstrząśnij, drobno posiekaj i ułóż na krawędzi talerza. Udekoruj sałatkę Shopa klasycznymi bułgarskimi oliwkami (lub oliwkami). Można je ułożyć w całości lub pokroić na połówki.
jeśli z jakiegoś powodu nie ma możliwości upieczenia papryki, użyj świeżej.
zwykła cebula przed dodaniem do sałatki lepiej zalać wrzącą wodą, aby usunąć ostry smak. Można go również marynować.
jak wybrać odpowiednie oliwki? Lepiej kupić produkt w przezroczystym opakowaniu. Możesz więc rozważyć ich wygląd i kolor. Jeśli oliwki są zbyt Czarne, dodaje się barwniki spożywcze. Owoce powinny być elastyczne, całe, o gładkiej, błyszczącej skórze. Zbyt miękkie, przejrzałe oliwki nie będą przechowywane przez długi czas.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g