serniki z ziemniakami z ciasta drożdżowego

gotowane z duszą! Cudowny przepis na przepyszne serniki! Aromatyczne serniki z nadzieniem ziemniaczanym są zawsze mile widziane. Budżet, smaczny, oryginalny, prosty, szybki i satysfakcjonujący. Świetna przekąska dla miłośników pikantnych wypieków. Sprawdzony przepis na każdą okazję.
holgazanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 24 % 10 g
węglowodany 63 % 26 g
210 kcal
IG: 31 / 0 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W przypadku serników z ziemniakami będziemy potrzebować produktów wskazanych w składnikach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak upiec serniki - najpierw przygotuj dla nich ciasto drożdżowe. Wbij jajka do głębokiej miski, dodaj sól i cukier, wlej stopione masło. Ubij wszystko dobrze, aż będzie gładkie trzepaczką lub mikserem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej żelaznej misce (misce, rondlu lub rondlu) podgrzej mleko na kuchence do temperatury 35-40 stopni. W tym celu możesz użyć kuchenki mikrofalowej i podgrzać w niej mleko, wlewając je do odpowiedniego pojemnika. Wlej drożdże do podgrzanego mleka. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mieszaninę drożdży do jajka i ponownie wszystko dobrze wymieszaj łyżką stołową lub silikonową szpatułką. Zaczynamy wprowadzać wstępnie przesianą mąkę w częściach (w dwóch krokach). Możesz również dodać mąkę do podstawy ciasta od razu, przesiewając ją sitkiem. Gdy masa zbierze się w bryłę, przenosimy ją na powierzchnię roboczą i zagniatamy ciasto. Tworzymy Kolobok, przenosimy go do miski, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 1 godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto pasuje, przygotuj nadzienie ziemniaczane. Ziemniaki czyścimy, myjemy, wkładamy do wrzącej wody z dodatkiem soli. Gotuj ziemniaki do miękkości przez około 25-20 minut. Spuść wodę i zmiażdż ją z dodatkiem ciepłego mleka i masła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugniatamy ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przystępujemy do tworzenia serników. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem (papierem do pieczenia), posmaruj olejem roślinnym. Z ciasta wyrywamy równe kawałki - dla wygody możesz nasmarować ręce olejem roślinnym. Rozłóż je na blasze do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie i uformuj ciasta. Na środku każdego ciasta robimy wgłębienie i wkładamy do niego nadzienie z dodatkiem masła lub śmietany, aby wzmocnić smak.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Serniki pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut. Powinny stać się rumiane i całkowicie gotowe do spożycia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Serwujemy świeże serniki!

menu studenckie nie różni się różnorodnością i oryginalnością-często nie ma wystarczająco dużo czasu, a na stypendium nie można się zbytnio wymachiwać, a jedzenie jest potrzebne mózgowi ... dlatego w akademiku, w którym panuje zasada "kto zdążył, zjadł", popularne są niedrogie, proste i smaczne jedzenie. Moja współlokatorka upiekła niesamowity smak sernika! Wszyscy sąsiedzi przyszli do nas pod różnymi pretekstami, aby spróbować tego arcydzieła! Przepis kulinarny na serniki z ziemniakami, który dostał mój sąsiad od babci, powiem ci teraz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy