skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W przypadku serników z ziemniakami będziemy potrzebować produktów wskazanych w składnikach.
Krok 2:
Jak upiec serniki - najpierw przygotuj dla nich ciasto drożdżowe. Wbij jajka do głębokiej miski, dodaj sól i cukier, wlej stopione masło. Ubij wszystko dobrze, aż będzie gładkie trzepaczką lub mikserem.
Krok 3:
W osobnej żelaznej misce (misce, rondlu lub rondlu) podgrzej mleko na kuchence do temperatury 35-40 stopni. W tym celu możesz użyć kuchenki mikrofalowej i podgrzać w niej mleko, wlewając je do odpowiedniego pojemnika. Wlej drożdże do podgrzanego mleka. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Wlej mieszaninę drożdży do jajka i ponownie wszystko dobrze wymieszaj łyżką stołową lub silikonową szpatułką. Zaczynamy wprowadzać wstępnie przesianą mąkę w częściach (w dwóch krokach). Możesz również dodać mąkę do podstawy ciasta od razu, przesiewając ją sitkiem. Gdy masa zbierze się w bryłę, przenosimy ją na powierzchnię roboczą i zagniatamy ciasto. Tworzymy Kolobok, przenosimy go do miski, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 1 godzinę.
Krok 5:
Gdy ciasto pasuje, przygotuj nadzienie ziemniaczane. Ziemniaki czyścimy, myjemy, wkładamy do wrzącej wody z dodatkiem soli. Gotuj ziemniaki do miękkości przez około 25-20 minut. Spuść wodę i zmiażdż ją z dodatkiem ciepłego mleka i masła.
Krok 6:
Ugniatamy ciasto.
Krok 7:
Przystępujemy do tworzenia serników. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem (papierem do pieczenia), posmaruj olejem roślinnym. Z ciasta wyrywamy równe kawałki - dla wygody możesz nasmarować ręce olejem roślinnym. Rozłóż je na blasze do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie i uformuj ciasta. Na środku każdego ciasta robimy wgłębienie i wkładamy do niego nadzienie z dodatkiem masła lub śmietany, aby wzmocnić smak.
Krok 8:
Serniki pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut. Powinny stać się rumiane i całkowicie gotowe do spożycia.
Krok 9:
Serwujemy świeże serniki!
menu studenckie nie różni się różnorodnością i oryginalnością-często nie ma wystarczająco dużo czasu, a na stypendium nie można się zbytnio wymachiwać, a jedzenie jest potrzebne mózgowi ... dlatego w akademiku, w którym panuje zasada "kto zdążył, zjadł", popularne są niedrogie, proste i smaczne jedzenie. Moja współlokatorka upiekła niesamowity smak sernika! Wszyscy sąsiedzi przyszli do nas pod różnymi pretekstami, aby spróbować tego arcydzieła! Przepis kulinarny na serniki z ziemniakami, który dostał mój sąsiad od babci, powiem ci teraz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g