skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na budyń. Przygotujemy budyń ze specjalnie dla niego ugotowanej kaszy manny. Wlej mleko do metalowej miski lub rondla, umieść rondel na kuchence.
Krok 2:
Dodaj cukier, wanilinę i sól do mleka. Mieszaj mieszaninę, aż suche składniki się rozpuszczą. W razie potrzeby i smaku ilość tych składników można zmniejszyć lub zwiększyć. Jeśli budyń jest podawany ze słodkim dodatkiem, na przykład dżemem, dżemem lub świeżymi jagodami, to taka ilość wystarczy. Gdy mleko zacznie się gotować, wlej semolinę cienkim strumieniem, wymieszaj łyżką drugą ręką, aby nie uzyskać grudek.
Krok 3:
Gotuj kaszę mannę przez około 3 minuty na średnim ogniu, ciągle mieszając. Pozostaw kaszę mannę do ostygnięcia, powinna mieć temperaturę pokojową lub nieco cieplejszą.
Krok 4:
Oddziel białka jaj kurzych od żółtek. Ubij białka blenderem lub mikserem, aż uzyskasz bujną pianę.
Krok 5:
Włóż żółtka do miski z kaszą manną i ubij mikserem, aż uzyskasz jednorodną masę, która nieznacznie wzrosła. Masę białkową wkładamy w części do miski z kaszą manną, delikatnie ją mieszając, lepiej zrobić to silikonową lub drewnianą szpatułką.
Krok 6:
Naczynie do pieczenia budyniu z kaszy manny smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Rozłóż masę przygotowaną do budyniu w formie. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Piec budyń przez około 30 minut. czas gotowania zależy od wielkości formy i ilości masy, a także od działania piekarnika. Budyń z kaszy manny powinien się zarumienić. Gotowość naczynia sprawdzamy drewnianą wykałaczką. Jeśli wyjdzie z masy suchej, budyń można wyjąć z piekarnika.
Krok 7:
Budyń można przygotować w dużej formie lub w małych porcjach, w których danie zostanie podane do stołu. podawaj budyń z kaszy manny na ciepło lub na zimno do stołu, w razie potrzeby z dżemem, dżemem lub owocami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g