budyń z kaszy manny

pyszny i zdrowy deser śniadaniowy dla całej rodziny! Budyń z kaszy manny pozwala urozmaicić menu, zamieniając zwykłą kaszę mannę w delikatną i smaczną ucztę. Takie danie jest przygotowywane szybko i prosto i jest lubiane przez wszystkich, nawet małych wybrednych, których trudno jest zmusić do jedzenia zdrowej kaszy manny. Ponadto przygotowanie tego dania jest doskonałym rozwiązaniem do dodania gotowanej kaszy manny pozostałej po śniadaniu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 61 % 19 g
147 kcal
IG: 17 / 50 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na budyń. Przygotujemy budyń ze specjalnie dla niego ugotowanej kaszy manny. Wlej mleko do metalowej miski lub rondla, umieść rondel na kuchence.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier, wanilinę i sól do mleka. Mieszaj mieszaninę, aż suche składniki się rozpuszczą. W razie potrzeby i smaku ilość tych składników można zmniejszyć lub zwiększyć. Jeśli budyń jest podawany ze słodkim dodatkiem, na przykład dżemem, dżemem lub świeżymi jagodami, to taka ilość wystarczy. Gdy mleko zacznie się gotować, wlej semolinę cienkim strumieniem, wymieszaj łyżką drugą ręką, aby nie uzyskać grudek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj kaszę mannę przez około 3 minuty na średnim ogniu, ciągle mieszając. Pozostaw kaszę mannę do ostygnięcia, powinna mieć temperaturę pokojową lub nieco cieplejszą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oddziel białka jaj kurzych od żółtek. Ubij białka blenderem lub mikserem, aż uzyskasz bujną pianę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż żółtka do miski z kaszą manną i ubij mikserem, aż uzyskasz jednorodną masę, która nieznacznie wzrosła. Masę białkową wkładamy w części do miski z kaszą manną, delikatnie ją mieszając, lepiej zrobić to silikonową lub drewnianą szpatułką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Naczynie do pieczenia budyniu z kaszy manny smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Rozłóż masę przygotowaną do budyniu w formie. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Piec budyń przez około 30 minut. czas gotowania zależy od wielkości formy i ilości masy, a także od działania piekarnika. Budyń z kaszy manny powinien się zarumienić. Gotowość naczynia sprawdzamy drewnianą wykałaczką. Jeśli wyjdzie z masy suchej, budyń można wyjąć z piekarnika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Budyń można przygotować w dużej formie lub w małych porcjach, w których danie zostanie podane do stołu. podawaj budyń z kaszy manny na ciepło lub na zimno do stołu, w razie potrzeby z dżemem, dżemem lub owocami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy