domowe kruche ciasteczka przez maszynę do mięsa

przepis babci na pyszne, piękne ciasteczka! Stary przepis na kruche ciasteczka przez maszynę do mięsa! Moja babcia zawsze gotowała to dla mnie jako dziecko! Kto chce ponostalgować lub po prostu upiec pachnące pyszne ciasteczka, skorzystaj z tego przepisu!
AlenushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 25 % 18 g
węglowodany 66 % 48 g
381 kcal
IG: 62 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do zrobienia kruchego ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść masło do stanu płynnego na ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka, cukier i proszek do pieczenia dobrze wymieszaj, ubij widelcem do lekkiej piany.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz stopione masło i mieszankę jajeczną z mąką. I zagnieść ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto powinno tak wyglądać. Powinien być gęstszy niż w przypadku przepisu bez maszynki do mięsa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie weź maszynkę do mięsa, tylko bez noża. I przepuszczamy nasze ciasto przez dyszę z otworami o średniej średnicy. Możesz zastąpić blachę do pieczenia pergaminem bezpośrednio pod maszynką do mięsa, aby wygodniej było układać ciasteczka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż powstałe ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ciasteczka piecze się przez około 20-30 minut. Powinien lekko się zrumienić i wydzielać przyjemny aromat.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Oto takie ciasteczka, które dostałem.

zwracam uwagę na bardzo prosty przepis na kruche ciasteczka z dzieciństwa.
okazuje się, że klasyczne ciasto kruche powstaje przez wcieranie masła na małe kawałki i mieszanie z mąką w okruchy.
a w tym przepisie, przepuszczając ciasto przez maszynę do mięsa, nie jest to konieczne, ponieważ w procesie przepuszczania ciasta przez to urządzenie jest nasycone powietrzem i staje się chrupiące.
można również dodać do ciasta wanilinę lub cynamon według uznania, co również nada ciastom jeszcze bardziej wyrafinowany smak.
aby przewinąć ciasto przez maszynę do mięsa, musisz dostosować. Może potrzebujesz pomocy, jeśli maszynka do mięsa jest mechaniczna, tak jak ja, aby ktoś przekręcił maszynę do mięsa, a Ty jednoręcznie "złapałeś" przyszłe ciasteczka i drugą ręką przepchnąłeś ciasto w maszynce do mięsa. Z kształtem ciasteczek też wszystko jest niejednoznaczne. Możesz po prostu poczekać, aż "wermiszeliny" wyjdą na żądaną długość i uszczypnąć ciasto lub odciąć nożem. Wolałem uszczypnąć rękami i zgnieść na krawędziach. Wydaje mi się, że wygląda bardziej schludnie i pięknie. Możesz zrobić różne kwiaty. Ogólnie jest miejsce na kreatywność.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 298   kcal/100g

Podobne przepisy