Kokurki rustykalne na solance
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oto wszystkie niezbędne składniki
Krok 2:
Najpierw przygotuj solankę, olej roślinny i cukier
Krok 3:
Mieszamy
Krok 4:
Osobno wymieszaj mąkę i sodę
Krok 5:
Stopniowo wlewaj suche składniki do płynnej mieszanki
Krok 6:
Zagniataj ciasto
Krok 7:
Ciasto jest dość miękkie
Krok 8:
Rozwałkuj ciasto na warstwę o pożądanej grubości. Jeśli rozwałkujesz grubsze, otrzymasz pierniki, jeśli są cieńsze-ciasteczka
Krok 9:
Foremkami lub zwykłą szklanką wyciskamy figurki
Krok 10:
Rozłóż na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem roślinnym. Wydajność kokurków jest duża-dostałem 2 takie standardowe blachy do pieczenia. Możesz również zrobić solone kokurki, w tym celu dodaj mniej cukru i posyp grubą solą, ziołami i kminkiem przed pieczeniem
Krok 11:
Piec w 180 stopniach przez 20-30 minut
Krok 12:
Miłej herbaty
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g