Sernik z serem śmietankowym

najdelikatniejszy, rozpływa się w ustach, pokarm bogów, święto każdego dnia! Sernik z twarogiem to danie, które przyszło do nas z kuchni amerykańskiej. Jest to ciasto na bazie piasku z nadzieniem serowym. Dzięki specjalnej technologii pieczenia sernik jest bardzo delikatny, o kremowym smaku.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 53 % 31 g
węglowodany 31 % 18 g
354 kcal
IG: 22 / 33 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sernik z twarogiem? Przygotuj produkty do przygotowania bazy. Ciasteczka biorę proste kruche z paczki, takie jak rocznicowe, można również użyć krakersów, gofrów lub biszkoptów. Wybierz olej wysokiej jakości, bez dodatków, zgodny z GOST. Jakość bazy w dużej mierze zależy od jej smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić podstawę? Posiekaj ciasteczka w dowolny sposób. Wkładam go do ciasnej torby i uderzam wałkiem do ciasta. Możesz użyć blendera, maszynki do mięsa lub kombajnu. Najważniejsze jest, aby zrobić z niego okruchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść masło w dowolny dostępny sposób. Przeczytaj o tym, jak to zrobić na końcu przepisu. Zwykle topię się na patelni z grubym dnem, na najmniejszym ogniu. Następnie lekko ostudź olej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż okruchy do głębokiej miski, wlej schłodzone masło. Wymieszaj ciasteczka z masłem, aż będą gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj formę, w której upieczesz sernik. Pieczę w pierścieniu cukierniczym o średnicy 20 cm, dno formuję z folii złożonej w kilka warstw. Nie smaruję formy niczym. Jeśli pieczesz w zwykłej formie, posmaruj spód i boki olejem, a spód dokładnie zawiń w folię, ponieważ sernik będziemy piec w wodzie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż okruchy na dnie i ostrożnie ubij je czymś płaskim, na przykład dnem szklanki. Robię sernik bez boków, jeśli chcesz z nimi, będziesz musiał zwiększyć ilość produktów. Wyślij przygotowaną bazę do lodówki na czas przygotowania nadzienia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj produkty do nadzienia. Ważne jest, aby wcześniej wyjąć je z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej, wtedy nadzienie będzie delikatne i jednorodne. Weź najbardziej tłusty, wysokiej jakości, naturalny krem. Możesz wziąć skrobię ziemniaczaną, ale wtedy potrzebujesz jej o połowę mniej. Weź ser śmietankowy bez dodatków, wysokiej jakości, jak Filadelfia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jak zrobić nadzienie? Weź dużą miskę, włóż do niej ser i cukier, dobrze wymieszaj. Następnie dodaj śmietanę i śmietanę, ponownie wymieszaj. Następnie ubij jajka. I ponownie wymieszaj masę, aż będzie gładka. Ogólnie rzecz biorąc, sernik nie musi niczego ubijać, nie potrzebuje lekkości, więc pracuj zwykłą trzepaczką. Następnie włóż skrobię, sok z cytryny i szczyptę waniliny. Na koniec wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij podstawę z lodówki. Wlej na nią nadzienie. Lekko potrząśnij kształtem, aby równomiernie go rozprowadzić.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść formę na blasze do pieczenia z wysokimi bokami. Wlej wrzącą wodę na blachę do pieczenia, około litra. Włóż do nagrzanego piekarnika. Piec sernik przez 30 minut w temperaturze t 180 stopni. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik na godzinę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po godzinie wyjmij sernik z piekarnika i ostudź go na stałe, już w temperaturze pokojowej. Następnie wyślij go na 8 godzin do lodówki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po schłodzeniu sernik całkowicie się ustabilizuje. Zdejmij z niego formę i przenieś sernik na półmisek. Smacznego!

Sernik wyszedł z gęstym, ale bardzo delikatnym w smaku nadzieniem z dominującą kremową nutą.
przygotuj go z czekoladą, karmelem i jagodami.
Sernik podawany jest z różnymi dodatkami na wierzchu.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej? potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy