tort szkolny według GOST

kruche ciasto pochodzi z sowieckiej przeszłości. Smak tego deseru jest znany prawie każdemu uczniowi mieszkającemu w ZSRR. Delikatny, kruchy, pokryty słodką szminką, był sprzedawany w każdym szkolnym bufecie. Chcesz zapamiętać ten sam smak-wypróbuj ten przepis!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 20 % 15 g
węglowodany 73 % 55 g
369 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj potrawy do zrobienia ciasta. Wcześniej wyjmij masło z lodówki, aby stało się miękkie, będziemy je ubijać. Lepiej jest wziąć jajka, które nie są duże. Zmierz mąkę dokładnie na wadze. Zamiast cukru pudru możesz wziąć drobny cukier w tej samej ilości. Weź dżem najlepiej z kwaskowatością-morelową, jabłkową, śliwkową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do dużej miski. Przesiewanie mąki nasyca ją powietrzem, dzięki czemu wypieki są bardziej przewiewne i miękkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj proszek do pieczenia do mąki, wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić na mące. wtedy pieczenie wzrośnie w ten sam sposób.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W innej misce wymieszaj miękkie masło, cukier puder i sól. Wziąłem mikser i dysze do ciasta, ponieważ następnie zostanie dodana mąka. Gdy masło i proszek zostaną wymieszane, dodaj jajka, wlewając je pojedynczo. Aby to zrobić, wygodniej jest wcześniej rozbić je na osobny kubek. Mieszaj masę, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nie przestając ubijać, zacznij dodawać mąkę po łyżce. Po wymieszaniu porcji mąki dodaj następną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po dodaniu całej mąki mieszaj ciasto jeszcze przez kilka minut. W rezultacie powinno być bardzo miękkie, ale nie lepkie ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zbierz ciasto w kulkę, układając je na powierzchni roboczej. Jeśli nagle ciasto wydaje się nadal lepkie, dodaj trochę mąki. Ale nie przesadzaj, bo ciasto okaże się trudne. Nie dodałam już mąki. Zawiń kulkę ciasta w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 40 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po odpowiednim czasie wyjmij ciasto. Zwiń go w prostokątną warstwę. Lepiej zrobić to natychmiast na pergaminie o rozmiarze, jaki będzie blacha do pieczenia. Wycinam kawałek papieru do pieczenia i rozwałkowuję ciasto na płasko. Staraj się, aby ciasto było tej samej grubości. Zbyt cienkie ciasto pęknie po upieczeniu. Tak mi się udało, jedna krawędź okazała się zbyt cienka. Włóż ciasto bezpośrednio na blachę do lodówki na godzinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy ciasto się ochładza, przygotuj kremówkę cukrową. Idealnie powinien być przygotowany dzień przed użyciem, powinien dojrzewać. Ale z braku czasu możesz użyć szybkiego gotowania. Kwas cytrynowy potrzebuje trochę, na czubku łyżeczki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Najpierw przygotuj miskę z lodowatą wodą, w której będziesz musiał schłodzić syrop cukrowy. Rozważ to, wybierając rozmiar. Wlej do niego zimną wodę i włóż kostki lodu. Umieść miskę obok kuchenki, aby była pod ręką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej wodę do rondla i dodaj cukier. Umieść na średnim ogniu i przy ciągłym mieszaniu rozpuść cukier.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gdy syrop się zagotuje, zmniejsz ogień do niskiego poziomu. Nie musisz już przeszkadzać.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotuj syrop przez około 5 minut. Będziesz potrzebował termometru do gotowania, aby monitorować temperaturę. Gdy syrop zostanie podgrzany do 110°C, dodaj kwas cytrynowy. Syrop należy gotować do 115°C. Gdy tylko osiągnie tę temperaturę, natychmiast zdejmij go z ognia i włóż do przygotowanej miski z lodowatą wodą, aby zatrzymać dalsze ogrzewanie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Schłodzić syrop do 40°C. mieszaj łyżką, aby syrop był równomiernie schłodzony. Stanie się to dość szybko, pod warunkiem, że woda w misce jest lodowata.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ubij powstały syrop mikserem, aż będzie biały. Dostałem dość lepki syrop, musiałem wziąć dysze do ciasta. Więc mamy krówkę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przykryj naczynia krówki mokrą ściereczką. Dobrze wyciśnij serwetkę, aby nie kapała. Jeśli robisz wszystko zgodnie z zasadami, to w tej formie krówki należy trzymać przez jeden dzień. Ale spieszymy się i włożymy go do lodówki na czas pieczenia, a następnie schłodzimy ciasto.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Po godzinie wyjmij blachę do pieczenia z ciastem z lodówki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 210°C przez około 15 minut,aż będzie złoty.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wyjmij upieczone ciasto i natychmiast, gdy jest gorące, pokrój je na dwie części. Ciasto po ostygnięciu stanie się kruche, więc musisz zrobić wszystko szybko. Rozłóż jedną połowę dżemem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Przykryj ją drugą połową. Tutaj moja cienka krawędź pękła, w przyszłości musiałem ją odciąć. Pozostaw obrabiany przedmiot do całkowitego ostygnięcia.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wyjmij kremówkę z lodówki i podgrzej ją na małym ogniu. Na początku będzie gęsty, ale po podgrzaniu stanie się płynny. Wlej jedną łyżkę krówki.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Rozłóż kremówkę na wierzchu ciasta, rozprowadź łyżką. Odciąłem złamaną krawędź i wystarczyło mi tylko kremówki. Dlatego w przypadku całej porcji lepiej zwiększyć jej ilość.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Dodaj kakao i trochę wody do odłożonej porcji. Mieszaj, aż będzie gładka.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Wlej kremówkę do ciasnej torby, odetnij jej końcówkę. Narysuj wzory kremówki czekoladowej na białym.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Pozostaw kremówkę na około 10 minut. Pokrój półfabrykat na prostokątne ciasta.

jeśli nie masz termometru, skup się na czasie, a także na próbie miękkiej kulki. Aby to zrobić, wlej kroplę syropu do lodowatej wody i spróbuj uformować z niej kulkę. Jeśli to zadziała-syrop jest gotowy, jeśli kropla jest zbyt lepka-gotuj dalej.
Krówka to dość nastrojowe danie. Jeśli nie jesteś pewien swoich umiejętności, polej ciasto rozpuszczoną czekoladą. I możesz ugotować lukier czekoladowy. Inną opcją jest użycie przyciętych krawędzi przedmiotu obrabianego jako posypania. Następnie posmaruj górną warstwę dżemem.
bardzo lubiłam te ciasteczka jako dziecko i dlatego chętnie je zrobiłam. Okazało się, że to samo szkolne ciasto za 22 grosze!

--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy