drożdżowe bułeczki z dżemem

domowe, pachnące, przepyszne bajgle-spróbuj! Pyszny dodatek do herbaty w deszczowe jesienne dni. )
Kris TinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 10 % 6 g
węglowodany 79 % 48 g
275 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Aktywnie mieszamy ciepłe mleko i drożdże.
2. Dodaj stopione masło i kontynuuj mieszanie.
3. Podobne działania wykonujemy z kefirem.
4. Dodaj cukier, sól i dwa jajka i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.
5. Przesiej mąkę i zagniataj ciasto, aż przestanie przyklejać się do rąk.
6. Pozostaw ciasto przykryte ręcznikiem lub folią spożywczą na około godzinę. Wyjmujemy ciasto, ponownie ugniatamy i odstawiamy na kolejną godzinę.
7. Przed uformowaniem naszych przyszłych bajgli ponownie zagniatamy ciasto w mące i dzielimy na równe części. Rozwałkuj każdą część ciasta, tworząc okrąg dla wygody.
8. Pokrój w trójkąty (zgodnie z zasadą krojenia pizzy).
9. Rozłóż dżem na każdym trójkącie i złóż rurkę do środka.
10. Rozłóż na blasze do pieczenia niezbyt ciasno, ponieważ podczas pieczenia rosną w rozmiarze
11. .Ubij 2 żółtka, aby posmarować bajgle, posyp makiem na wierzchu.
12. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 * C na 30 minut, aż pojawi się złoty kolor.
13. Smacznego :)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy