skład / składniki
metoda gotowania
1. Aktywnie mieszamy ciepłe mleko i drożdże.
2. Dodaj stopione masło i kontynuuj mieszanie.
3. Podobne działania wykonujemy z kefirem.
4. Dodaj cukier, sól i dwa jajka i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.
5. Przesiej mąkę i zagniataj ciasto, aż przestanie przyklejać się do rąk.
6. Pozostaw ciasto przykryte ręcznikiem lub folią spożywczą na około godzinę. Wyjmujemy ciasto, ponownie ugniatamy i odstawiamy na kolejną godzinę.
7. Przed uformowaniem naszych przyszłych bajgli ponownie zagniatamy ciasto w mące i dzielimy na równe części. Rozwałkuj każdą część ciasta, tworząc okrąg dla wygody.
8. Pokrój w trójkąty (zgodnie z zasadą krojenia pizzy).
9. Rozłóż dżem na każdym trójkącie i złóż rurkę do środka.
10. Rozłóż na blasze do pieczenia niezbyt ciasno, ponieważ podczas pieczenia rosną w rozmiarze
11. .Ubij 2 żółtka, aby posmarować bajgle, posyp makiem na wierzchu.
12. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 * C na 30 minut, aż pojawi się złoty kolor.
13. Smacznego :)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g