skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mięso pieczone z ziemniakami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. obierz ziemniaki z wyprzedzeniem i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Możesz użyć dowolnego mięsa. Będę gotować z mięsa wieprzowego. Jeśli w mięsie jest trochę tłuszczu, to w gotowej formie będzie bardziej miękkie i soczyste.
Krok 2:
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w półpierścienie lub nieco mniejsze. Pokrój mięso na małe kawałki.
Krok 3:
W osobnej misce złóż pokrojone mięso i cebulę. Dodaj majonez. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Do przypraw dodałam zmielony pieprz i trochę papryki. Dodając sól, pamiętaj, że majonez zawiera już sól.
Krok 4:
Wymieszaj wszystkie składniki i pozostaw do marynowania, co najmniej 30-40 minut.
Krok 5:
Pokrój obrane ziemniaki na kawałki i wymieszaj z mięsem. Będzie również pokryty majonezem, co pozwoli mu nie wysychać podczas pieczenia.
Krok 6:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i połóż mięso z ziemniakami. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40 do 50 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.
Krok 7:
Gotowe danie trochę się zarumieni. Ziemniaki staną się miękkie. Ułóż naczynie na talerzach i podawaj na gorąco. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jeśli chcesz ugotować to danie w powolnej kuchence, w kroku 6 zamiast piekarnika użyj go w trybie "Pieczenie " lub"pieczenie". Utrzymuj temperaturę w zakresie 130-170 stopni (przeczytaj instrukcje dotyczące swojej techniki - sekcja z pieczeniem mięsa).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g