mięso pieczone z ziemniakami

Klasyczne połączenie soczystej wieprzowiny z warzywami! Pieczone mięso z ziemniakami to dość proste i uniwersalne danie na każdy dzień. Dla odmiany możesz dodać do niego różne warzywa lub grzyby, zmienić rodzaj mięsa. Możesz gotować w formie, w folii, w rękawie, a nawet w powolnej kuchence!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 8 g
tłuszcze 54 % 19 g
węglowodany 23 % 8 g
232 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mięso pieczone z ziemniakami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. obierz ziemniaki z wyprzedzeniem i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Możesz użyć dowolnego mięsa. Będę gotować z mięsa wieprzowego. Jeśli w mięsie jest trochę tłuszczu, to w gotowej formie będzie bardziej miękkie i soczyste.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać, opłukać i pokroić w półpierścienie lub nieco mniejsze. Pokrój mięso na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce złóż pokrojone mięso i cebulę. Dodaj majonez. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Do przypraw dodałam zmielony pieprz i trochę papryki. Dodając sól, pamiętaj, że majonez zawiera już sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj wszystkie składniki i pozostaw do marynowania, co najmniej 30-40 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój obrane ziemniaki na kawałki i wymieszaj z mięsem. Będzie również pokryty majonezem, co pozwoli mu nie wysychać podczas pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i połóż mięso z ziemniakami. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40 do 50 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe danie trochę się zarumieni. Ziemniaki staną się miękkie. Ułóż naczynie na talerzach i podawaj na gorąco. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu. 

jeśli chcesz ugotować to danie w powolnej kuchence, w kroku 6 zamiast piekarnika użyj go w trybie "Pieczenie " lub"pieczenie". Utrzymuj temperaturę w zakresie 130-170 stopni (przeczytaj instrukcje dotyczące swojej techniki - sekcja z pieczeniem mięsa).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy