skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Lepiej, żeby miały temperaturę pokojową.
Krok 2:
Podgrzej mleko i wlej je do małego pojemnika.
Krok 3:
Dodaj cukier i drożdże. Dobrze wymieszaj, aby cukier się rozpuścił, a drożdże się rozproszyły. Jeśli drożdże nie rozchodzą się przez długi czas podczas mieszania, pozostaw je na minutę, a następnie wymieszaj.
Krok 4:
Przykryj ręcznikiem lub folią i podgrzej na 10-15 minut.
Krok 5:
Wlej kefir do miski do wyrabiania ciasta.
Krok 6:
Dodaj olej słonecznikowy i wymieszaj.
Krok 7:
Dodaj jajka i wymieszaj.
Krok 8:
Dodaj wyrośnięte ciasto.
Krok 9:
Dodaj sól.
Krok 10:
Stopniowo dodawaj mąkę i zacznij ugniatać.
Krok 11:
Ugniataj najpierw łyżką, a następnie rękami.
Krok 12:
Ciasto jest miękkie, nie przerywaj go mąką.
Krok 13:
Włóż ciasto do miski, przykryj folią i ręcznikiem. Możesz umieścić miskę w torbie. Pozostaw w cieple do wyrośnięcia na 30 do 40 minut lub do momentu, aż dobrze się podniesie, dwa razy.
Krok 14:
Ciasto wyrosło, możesz rzeźbić placki.
Krok 15:
Aby przygotować nadzienie, ugotuj jajka, ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Umyj i posiekaj cebulę. Wymieszaj cebulę z jajkiem i odrobiną soli. Do takiego nadzienia można dodać ryż i trochę kwaśnej śmietany lub majonezu - łatwiej będzie rzeźbić ciasta, a nadzienie będzie bardziej soczyste.
Krok 16:
Uformuj ciasto w średniej wielkości tortillę, nałóż łyżkę nadzienia na każdą tortillę.
Krok 17:
Uformuj paszteciki.
Krok 18:
Ułóż szwem do góry na blasze wyłożonej pergaminem lub matą silikonową. Przykryj i odstaw na 15-20 minut.
Krok 19:
Posmaruj placki jajkiem i piecz w 180 stopniach przez około 20 minut. Zależy to od piekarnika i grubości ciasta.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g