placki z delikatnego ciasta kefirowego z zieloną cebulą i jajkiem

idealne ciasta to marzenie każdej gospodyni domowej! Gotuj! Ciasto jest jak puch! Placki z delikatnym ciastem i niesłodzonym nadzieniem to świetna para na gorące pierwsze dania, a także wspaniałe jedzenie w drodze i na piknik, podczas gdy szaszłyki są tylko sznurowane i już chcesz jeść. Możesz włożyć do tego ciasta i słodkie nadzienie, a gotowe ciasta posypać proszkiem i podawać z herbatą.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 27 % 13 g
węglowodany 57 % 28 g
240 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Lepiej, żeby miały temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej mleko i wlej je do małego pojemnika.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier i drożdże. Dobrze wymieszaj, aby cukier się rozpuścił, a drożdże się rozproszyły. Jeśli drożdże nie rozchodzą się przez długi czas podczas mieszania, pozostaw je na minutę, a następnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj ręcznikiem lub folią i podgrzej na 10-15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej kefir do miski do wyrabiania ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj olej słonecznikowy i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj jajka i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj wyrośnięte ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj sól.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Stopniowo dodawaj mąkę i zacznij ugniatać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ugniataj najpierw łyżką, a następnie rękami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto jest miękkie, nie przerywaj go mąką.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż ciasto do miski, przykryj folią i ręcznikiem. Możesz umieścić miskę w torbie. Pozostaw w cieple do wyrośnięcia na 30 do 40 minut lub do momentu, aż dobrze się podniesie, dwa razy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ciasto wyrosło, możesz rzeźbić placki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Aby przygotować nadzienie, ugotuj jajka, ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Umyj i posiekaj cebulę. Wymieszaj cebulę z jajkiem i odrobiną soli. Do takiego nadzienia można dodać ryż i trochę kwaśnej śmietany lub majonezu - łatwiej będzie rzeźbić ciasta, a nadzienie będzie bardziej soczyste.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Uformuj ciasto w średniej wielkości tortillę, nałóż łyżkę nadzienia na każdą tortillę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Uformuj paszteciki.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ułóż szwem do góry na blasze wyłożonej pergaminem lub matą silikonową. Przykryj i odstaw na 15-20 minut.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Posmaruj placki jajkiem i piecz w 180 stopniach przez około 20 minut. Zależy to od piekarnika i grubości ciasta.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy