skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania rogalików z serem. Tradycyjnie do rogalików stosuje się ciasto francuskie bez drożdży, ale można również użyć ciasta francuskiego i drożdżowego. Jeśli masz czas, możesz samodzielnie przygotować ciasto francuskie,ale jeśli potrzebujesz szybkiego wypieku na śniadanie, lepiej użyć gotowego ciasta sklepowego. Należy go wyjąć z zamrażarki na 2 godziny przed gotowaniem i całkowicie rozmrozić.
Krok 2:
Pokrój ser w niezbyt długie kostki. Długość klocków nie powinna przekraczać szerokości najszerszej części trójkątów z ciasta. Możesz wziąć dowolny ser. Będzie pyszny ze zwykłym "rosyjskim" i mozzarellą.
Krok 3:
Zwykle używam ciasta na talerzach, ale w tym przypadku lepiej zatrzymać się na cieście zwiniętym w rolkę: nie trzeba go nawet zwijać. Wystarczy po prostu wdrożyć. Pod względem szerokości i długości ciasto będzie miało odpowiednią długość. Za pomocą zwykłego noża lub specjalnego noża do pizzy pokrój ciasto w trójkąty. Otrzymasz około 9-10 trójkątów.
Krok 4:
Połóż kawałek sera na krawędzi najszerszej części trójkąta i zwiń ciasto od najszerszej do najwęższej części. W takim przypadku ser nie powinien wystawać poza ciasto, ale pozostać w rolce. Bardzo ważne jest skręcenie krawędzi rolki. Jest to konieczne, aby ser nie wyciekł z rogalików na blachę do pieczenia podczas pieczenia.
Krok 5:
Podobnie uformuj resztę rogalików.
Krok 6:
Smarowanie. Ubij jajko widelcem, aż będzie gładkie.
Krok 7:
Ułóż rogaliki na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia w odległości od siebie. Podczas pieczenia produkty zwiększają rozmiar 2-3 razy, a jeśli leżą blisko, mogą się do siebie przykleić. Posmaruj produkty ubitym jajkiem. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180°C na 15-20 minut i piecz rogaliki na złoty kolor. Dokładny czas zależy od funkcji piekarnika.
Krok 8:
Gotowe rogaliki podawaj natychmiast, gdy są gorące. Smacznego!
włącz piekarnik z wyprzedzeniem, nawet na etapie krojenia sera, aby miał czas na prawidłowe rozgrzanie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g