rogaliki z serem z ciasta francuskiego

Rozpocznij dzień od wyrafinowanego śniadania w stylu francuskim. Francuzi dużo wiedzą o dobrym jedzeniu, więc poranek zaczyna się od filiżanki kawy z aromatycznym chrupiącym rogalikiem. We Francji jest wiele małych piekarni, w których codziennie rano można kupić świeże wypieki na śniadanie. Cóż, sami upieczemy takie rogaliki.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 11 g
tłuszcze 43 % 26 g
węglowodany 38 % 23 g
372 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania rogalików z serem. Tradycyjnie do rogalików stosuje się ciasto francuskie bez drożdży, ale można również użyć ciasta francuskiego i drożdżowego. Jeśli masz czas, możesz samodzielnie przygotować ciasto francuskie,ale jeśli potrzebujesz szybkiego wypieku na śniadanie, lepiej użyć gotowego ciasta sklepowego. Należy go wyjąć z zamrażarki na 2 godziny przed gotowaniem i całkowicie rozmrozić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ser w niezbyt długie kostki. Długość klocków nie powinna przekraczać szerokości najszerszej części trójkątów z ciasta. Możesz wziąć dowolny ser. Będzie pyszny ze zwykłym "rosyjskim" i mozzarellą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zwykle używam ciasta na talerzach, ale w tym przypadku lepiej zatrzymać się na cieście zwiniętym w rolkę: nie trzeba go nawet zwijać. Wystarczy po prostu wdrożyć. Pod względem szerokości i długości ciasto będzie miało odpowiednią długość. Za pomocą zwykłego noża lub specjalnego noża do pizzy pokrój ciasto w trójkąty. Otrzymasz około 9-10 trójkątów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż kawałek sera na krawędzi najszerszej części trójkąta i zwiń ciasto od najszerszej do najwęższej części. W takim przypadku ser nie powinien wystawać poza ciasto, ale pozostać w rolce. Bardzo ważne jest skręcenie krawędzi rolki. Jest to konieczne, aby ser nie wyciekł z rogalików na blachę do pieczenia podczas pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podobnie uformuj resztę rogalików.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smarowanie. Ubij jajko widelcem, aż będzie gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż rogaliki na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia w odległości od siebie. Podczas pieczenia produkty zwiększają rozmiar 2-3 razy, a jeśli leżą blisko, mogą się do siebie przykleić. Posmaruj produkty ubitym jajkiem. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180°C na 15-20 minut i piecz rogaliki na złoty kolor. Dokładny czas zależy od funkcji piekarnika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe rogaliki podawaj natychmiast, gdy są gorące. Smacznego!

włącz piekarnik z wyprzedzeniem, nawet na etapie krojenia sera, aby miał czas na prawidłowe rozgrzanie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g

Podobne przepisy