skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić babeczki marchewkowe ze śmietaną? Przygotuj jedzenie. Najpierw na babeczki. Weź rafinowany, bezwonny olej roślinny. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Do ciasta na babeczki można dodać rodzynki i orzechy, nie użyłam ich. Wszystkie potrawy powinny być ciepłe, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.
Krok 2:
Weź miskę i przesiej do niej mąkę. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Dodaj proszek do pieczenia, wanilinę, mielony imbir i cynamon do mąki.
Krok 3:
Wymieszaj suche składniki.
Krok 4:
W osobnej misce ubij jajko. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Zacznij ubijać mikserem, dodając porcje cukru. Ubij jajko na puszystą, jasną masę.
Krok 5:
Bez przerywania ubijania wlej olej roślinny do masy jajecznej. Mieszaj żywność, aż będzie gładka.
Krok 6:
Wlej płynną masę do mieszanki mąki i wymieszaj wszystko mikserem. Otrzymasz dość grubą kruchą masę. Nie możesz nawet wziąć miksera, ale wymieszać produkty szpatułką.
Krok 7:
Marchewki dobrze umyj, obierz i zetrzyj na średniej tarce.
Krok 8:
Dodaj marchewki do ciasta, wymieszaj.
Krok 9:
Wlej mleko i mieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Teraz stanie się odpowiednią konsystencją — jak gęsta śmietana. Jeśli pieczesz babeczki z rodzynkami i orzechami, dodaj je na tym etapie. Rodzynki wstępnie ugotować wrzątkiem i osuszyć, a orzechy lekko wysuszyć na suchej patelni i posiekać.
Krok 10:
Specjalne papierowe kapsułki na babeczki włóż do foremek na babeczki. Rozłóż ciasto w kapsułkach, wypełniając je 2/3 objętości-babeczki znacznie wzrosną podczas pieczenia.
Krok 11:
Piec babeczki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem — powinien wyjść suchy ze środka. Wyjmij babeczki z piekarnika i ostudź.
Krok 12:
Przygotuj krem. Przygotuj jedzenie. Jako ser wziąłem mascarpone, ale zrobi to każdy inny ser śmietankowy. Wybierz olej wysokiej jakości, naturalny, bez tłuszczów roślinnych. Wyjmij ser i masło z lodówki z wyprzedzeniem, aby zmiękły.
Krok 13:
Złóż ser, masło i proszek do miski. Mieszaj je szpatułką, aż będą gładkie. Nie używam miksera, żeby nie odciąć oleju, ale można nim ubić śmietanę. Napełnij worek do szprycowania kremem i umieść go na wierzchu babeczek. Lub po prostu posmaruj wierzch nożem.
Krok 14:
Możesz ozdobić kremową czapkę posypką do ciasta lub wiórkami marchewkowymi. Smacznego!
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g