babeczki marchewkowe ze śmietaną

pyszne, bujne, pachnące, ze zwykłych produktów! Babeczki marchewkowe z kremem to deser, który spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Dzięki dodaniu przypraw są bardzo aromatyczne, marchewki nadają ciastu strukturę i piękny kolor. Delikatny krem uzupełnia i podkreśla smak.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 37 % 23 g
węglowodany 52 % 33 g
330 kcal
IG: 9 / 9 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić babeczki marchewkowe ze śmietaną? Przygotuj jedzenie. Najpierw na babeczki. Weź rafinowany, bezwonny olej roślinny. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Do ciasta na babeczki można dodać rodzynki i orzechy, nie użyłam ich. Wszystkie potrawy powinny być ciepłe, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź miskę i przesiej do niej mąkę. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Dodaj proszek do pieczenia, wanilinę, mielony imbir i cynamon do mąki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj suche składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnej misce ubij jajko. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Zacznij ubijać mikserem, dodając porcje cukru. Ubij jajko na puszystą, jasną masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Bez przerywania ubijania wlej olej roślinny do masy jajecznej. Mieszaj żywność, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej płynną masę do mieszanki mąki i wymieszaj wszystko mikserem. Otrzymasz dość grubą kruchą masę. Nie możesz nawet wziąć miksera, ale wymieszać produkty szpatułką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Marchewki dobrze umyj, obierz i zetrzyj na średniej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj marchewki do ciasta, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej mleko i mieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Teraz stanie się odpowiednią konsystencją — jak gęsta śmietana. Jeśli pieczesz babeczki z rodzynkami i orzechami, dodaj je na tym etapie. Rodzynki wstępnie ugotować wrzątkiem i osuszyć, a orzechy lekko wysuszyć na suchej patelni i posiekać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Specjalne papierowe kapsułki na babeczki włóż do foremek na babeczki. Rozłóż ciasto w kapsułkach, wypełniając je 2/3 objętości-babeczki znacznie wzrosną podczas pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec babeczki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem — powinien wyjść suchy ze środka. Wyjmij babeczki z piekarnika i ostudź.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przygotuj krem. Przygotuj jedzenie. Jako ser wziąłem mascarpone, ale zrobi to każdy inny ser śmietankowy. Wybierz olej wysokiej jakości, naturalny, bez tłuszczów roślinnych. Wyjmij ser i masło z lodówki z wyprzedzeniem, aby zmiękły.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Złóż ser, masło i proszek do miski. Mieszaj je szpatułką, aż będą gładkie. Nie używam miksera, żeby nie odciąć oleju, ale można nim ubić śmietanę. Napełnij worek do szprycowania kremem i umieść go na wierzchu babeczek. Lub po prostu posmaruj wierzch nożem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Możesz ozdobić kremową czapkę posypką do ciasta lub wiórkami marchewkowymi. Smacznego!

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy