skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ptysie z kurczaka z ciasta francuskiego? Przygotuj wszystkie wymienione składniki. Ciasto francuskie wyjąć z zamrażarki i rozmrozić zgodnie z instrukcją.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokrój mięso nożem w kostkę tak drobno, jak to możliwe. Przenieś do odpowiedniego pojemnika. Sól i pieprz do smaku.
Krok 3:
Twardy ser zetrzyj na średniej wielkości tarce. Ser może być dowolny, najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości i dobrze topi się w piekarniku. Zamiast twardego sera możesz wziąć suluguni lub mozzarellę.
Krok 4:
Wyślij ser do mięsa, dodaj kilka łyżek majonezu lub śmietany, jogurtu naturalnego bez dodatków. Dokładnie wymieszaj mięso mielone łyżką.
Krok 5:
Rozmrożone ciasto pokrój na prostokątne kawałki.
Krok 6:
Posyp powierzchnię roboczą odrobiną mąki i rozwałkuj każdy pasek o grubości około 3 mm.
Krok 7:
Wykonaj na każdym pasku ciasta zwykłym nożem lub nożem do pizzy nacięcia w środku i dwa w rogach. Nie przecinaj środka, powinien pozostać nienaruszony.
Krok 8:
Połóż około łyżki mielonego mięsa na środku.
Krok 9:
Najpierw owinąć nadzienie górnym trójkątem ciasta. Dobrze zabezpiecz krawędzie.
Krok 10:
Teraz zawiń Płatek boczny, który jest po prawej stronie i zabezpiecz krawędzie.
Krok 11:
Zawiń ostatni płatek i ściśnij krawędzie.
Krok 12:
Połóż puste otwarte placki-róże na blasze do pieczenia, którą wcześniej przykryłeś matą do pieczenia lub pergaminem.
Krok 13:
Wstrząśnij jednym jajkiem w misce. Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj placki ze wszystkich stron, w tym nadzienie. Dzięki jajku wypieki nabiorą połysku i złotej skórki.
Krok 14:
10 minut przed pieczeniem włącz piekarnik do 180 stopni. Piecz ptysie z kurczaka przez około 35 minut, aż uzyskasz złoty kolor. Ale ponieważ każdy piekarnik jest inny, czasy pieczenia mogą się różnić. Podawaj ptysie z kurczaka z piklami, sałatkami, świeżymi ziołami lub sosami.
zamiast fileta z kurczaka możesz wziąć dowolne inne mięso mielone, takie jak indyk.
majonez można przygotować samodzielnie, będzie zdrowszy niż sklep.
oprócz soli i pieprzu do mielonego mięsa można dodać przyprawy do smaku, takie jak włoskie zioła.
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g