Puff z kurczaka z ciasta francuskiego

proste, szybkie, piękne, dla całej rodziny i na każdą okazję! Ptysie z kurczaka z ciasta francuskiego są bardzo łatwe do upieczenia! Takie wypieki są uniwersalne, nadają się na lunch, kolację, przekąskę do pracy lub dzieci do szkoły. Ale nawet na świątecznym stole w postaci apetycznej gorącej przekąski takie eleganckie ciasta będą bardzo przydatne!
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 14 g
tłuszcze 39 % 19 g
węglowodany 33 % 16 g
286 kcal
IG: 0 / 93 / 7

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ptysie z kurczaka z ciasta francuskiego? Przygotuj wszystkie wymienione składniki. Ciasto francuskie wyjąć z zamrażarki i rozmrozić zgodnie z instrukcją.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokrój mięso nożem w kostkę tak drobno, jak to możliwe. Przenieś do odpowiedniego pojemnika. Sól i pieprz do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Twardy ser zetrzyj na średniej wielkości tarce. Ser może być dowolny, najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości i dobrze topi się w piekarniku. Zamiast twardego sera możesz wziąć suluguni lub mozzarellę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij ser do mięsa, dodaj kilka łyżek majonezu lub śmietany, jogurtu naturalnego bez dodatków. Dokładnie wymieszaj mięso mielone łyżką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozmrożone ciasto pokrój na prostokątne kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp powierzchnię roboczą odrobiną mąki i rozwałkuj każdy pasek o grubości około 3 mm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wykonaj na każdym pasku ciasta zwykłym nożem lub nożem do pizzy nacięcia w środku i dwa w rogach. Nie przecinaj środka, powinien pozostać nienaruszony.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż około łyżki mielonego mięsa na środku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Najpierw owinąć nadzienie górnym trójkątem ciasta. Dobrze zabezpiecz krawędzie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz zawiń Płatek boczny, który jest po prawej stronie i zabezpiecz krawędzie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zawiń ostatni płatek i ściśnij krawędzie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż puste otwarte placki-róże na blasze do pieczenia, którą wcześniej przykryłeś matą do pieczenia lub pergaminem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wstrząśnij jednym jajkiem w misce. Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj placki ze wszystkich stron, w tym nadzienie. Dzięki jajku wypieki nabiorą połysku i złotej skórki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    10 minut przed pieczeniem włącz piekarnik do 180 stopni. Piecz ptysie z kurczaka przez około 35 minut, aż uzyskasz złoty kolor. Ale ponieważ każdy piekarnik jest inny, czasy pieczenia mogą się różnić. Podawaj ptysie z kurczaka z piklami, sałatkami, świeżymi ziołami lub sosami.

zamiast fileta z kurczaka możesz wziąć dowolne inne mięso mielone, takie jak indyk.

majonez można przygotować samodzielnie, będzie zdrowszy niż sklep.

oprócz soli i pieprzu do mielonego mięsa można dodać przyprawy do smaku, takie jak włoskie zioła.

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika. 

oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy