kapusta galaretowata

nawet nastolatek może upiec to ciasto! Szybkie proste ciasto z kapustą na kefirze jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest chyba jedna subtelność. Wysokość ciasta nie powinna być duża, w przeciwnym razie ciasto nie zostanie upieczone. Mam dno patelni o wymiarach 20x20 cm z przedłużeniem do góry.
11topcomAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 5 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 63 % 15 g
115 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój wszystko na nadzienie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kształt jest dowolny, odpowiednie są również kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marchewki można po prostu zetrzeć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj warzywa. Obierz ugotowane jajka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Rozłóż cebulę. Smażyć szybko na dużym ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po minucie dodaj marchewki i podsmaż je z cebulą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż kapustę i bez zmniejszania ciepła podsmaż wszystko razem. Upewnij się, że kapusta się nie pali. Gdy kapusta lekko się zrumieni, zmniejsz ciepło i gotuj na wolnym ogniu, aż będzie miękka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj posiekane jajka i świeże zioła.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj wszystko, a nadzienie jest gotowe. Włącz piekarnik i rozgrzej do 180 ° stopni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozbij jajka, dodaj do nich cukier, wymieszaj sól.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj mąkę z sodą. Tutaj dodaj kefir, całą mąkę i zagnieść gładkie, jednorodne ciasto.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do gotowego ciasta dodaj roztopione masło.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dwie trzecie ciasta wlać do formy lub patelni.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ostrożnie włóż nadzienie do ciasta.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Na wierzch wylej resztki ciasta i delikatnie spłaszcz.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Włóż ciasto do piekarnika na około 40 minut (180° stopni). Posmaruj gotowe ciasto masłem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ostrożnie wyjmij z formy.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy