bakłażan po turecku z mięsem mielonym

soczyste, apetyczne i bardzo satysfakcjonujące, na świątecznym stole. Bakłażany Tureckie z mięsem mielonym są przygotowywane, choć nie szybko, ale dość prosto. W sezonie świeżych warzyw jest to doskonała okazja, aby zadowolić rodzinę i gości jasnym pysznym aromatycznym daniem orientalnym.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 5 g
tłuszcze 65 % 17 g
węglowodany 15 % 4 g
190 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Tureckie bakłażany z mięsem mielonym? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Pamiętaj, że dokładna ilość składników zależy od wielkości wybranego bakłażana. Mój bakłażan jest średni, niezbyt długi. Jeśli po nadzieniu pozostanie Ci nadzienie, możesz dodać je do zupy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bakłażany umyć, osuszyć. Z każdego warzywa odetnij skórkę w paski, naprzemiennie z obszarami z całą skórką. W każdym warzywie wykonaj głębokie cięcie wzdłużne, nie docierając do końca.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp bakłażana solą i odstaw na 20 minut. Następnie spłucz i osusz. Należy pamiętać, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż bakłażany i smaż ze wszystkich stron, aż będą miękkie i złociste. Przenieś bakłażany na serwetki, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś bakłażany na wyłożoną folią blachę do pieczenia. Rozłóż krawędzie bakłażana w miejscu cięcia, aby uzyskać wgłębienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj składniki do nadzienia. Możesz wziąć dowolne mięso mielone: z jagnięciny, wołowiny lub wieprzowiny lub mieszane.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz pomidory i pokrój w drobną kostkę. Jak szybko obrać pomidory? Aby to zrobić, wykonaj na nich płytkie nacięcia na krzyż i opuść je na 1-2 minuty we wrzącej wodzie. Następnie skóra jest dość łatwa do usunięcia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Czosnek obrać i drobno posiekać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj mięso mielone i czosnek i wymieszaj, rozbijając grudki. Dusić mieszając przez 15-20 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj pokruszone pomidory i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, 10 minut, aż nadmiar wilgoci wyparuje.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na koniec posyp mięso mielone ziołami, solą i pieprzem i wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Napełnij bakłażana mięsem mielonym. Piecz bakłażany w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 25-30 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowe bakłażany po turecku posyp posiekanymi świeżymi ziołami i podawaj. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Majeranek - 271   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy