skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Tureckie bakłażany z mięsem mielonym? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Pamiętaj, że dokładna ilość składników zależy od wielkości wybranego bakłażana. Mój bakłażan jest średni, niezbyt długi. Jeśli po nadzieniu pozostanie Ci nadzienie, możesz dodać je do zupy.
Krok 2:
Bakłażany umyć, osuszyć. Z każdego warzywa odetnij skórkę w paski, naprzemiennie z obszarami z całą skórką. W każdym warzywie wykonaj głębokie cięcie wzdłużne, nie docierając do końca.
Krok 3:
Posyp bakłażana solą i odstaw na 20 minut. Następnie spłucz i osusz. Należy pamiętać, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
Krok 4:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż bakłażany i smaż ze wszystkich stron, aż będą miękkie i złociste. Przenieś bakłażany na serwetki, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Krok 5:
Przenieś bakłażany na wyłożoną folią blachę do pieczenia. Rozłóż krawędzie bakłażana w miejscu cięcia, aby uzyskać wgłębienie.
Krok 6:
Przygotuj składniki do nadzienia. Możesz wziąć dowolne mięso mielone: z jagnięciny, wołowiny lub wieprzowiny lub mieszane.
Krok 7:
Obierz pomidory i pokrój w drobną kostkę. Jak szybko obrać pomidory? Aby to zrobić, wykonaj na nich płytkie nacięcia na krzyż i opuść je na 1-2 minuty we wrzącej wodzie. Następnie skóra jest dość łatwa do usunięcia.
Krok 8:
Pokrój cebulę w drobną kostkę.
Krok 9:
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Krok 10:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta.
Krok 11:
Dodaj mięso mielone i czosnek i wymieszaj, rozbijając grudki. Dusić mieszając przez 15-20 minut.
Krok 12:
Dodaj pokruszone pomidory i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, 10 minut, aż nadmiar wilgoci wyparuje.
Krok 13:
Na koniec posyp mięso mielone ziołami, solą i pieprzem i wymieszaj.
Krok 14:
Napełnij bakłażana mięsem mielonym. Piecz bakłażany w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 25-30 minut.
Krok 15:
Gotowe bakłażany po turecku posyp posiekanymi świeżymi ziołami i podawaj. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Majeranek - 271 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g