nadziewane rurki cannelloni z makaronem

udany przepis na nadziewany makaron z mielonym mięsem i warzywami. Drugi raz w życiu zrobiła cannelloni. Przez kilka lat nie wyszły mi: okazały się zbyt suche, część makaronu nie ugotowała się i pozostała twarda. Wiele zależy od sosu: powinien mieć wystarczającą ilość wilgoci, aby makaron miał skąd wziąć wodę do gotowania. Dlatego lepiej nie brać grubszej śmietany.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 10 g
tłuszcze 45 % 19 g
węglowodany 31 % 13 g
278 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Farsz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Paprykę obrać i drobno posiekać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smażyć na oleju roślinnym przez około 7 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż mięso mielone do miski, dodaj smażoną cebulę i pieprz, koncentrat pomidorowy, sól i mielony pieprz. Dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij cannelloni mielonym mięsem tak mocno, jak to możliwe i ułóż w naczyniu do pieczenia tak mocno, jak to możliwe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    SOS. Zetrzyj mozzarellę na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz śmietanę z koncentratem pomidorowym i mieszaj, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlać sos cannelloni i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie wyjmij formę, posyp cannelloni startą mozzarellą i ponownie włóż do piekarnika na 5-7 minut.

zamiast drugiej papryki możesz wziąć 1 cebulę. Należy go drobno posiekać i usmażyć na patelni z papryką.

Cannelloni można ugotować w wodzie przed nadzieniem. Zobacz instrukcje na opakowaniu. Nie gotowałam.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Cannelloni - 350   kcal/100g

Podobne przepisy