skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto żółwia ninja? Ciasto na podstawę piec w dużej dzielonej formie (20-24 cm), biszkopt na wierzch - w mniejszej formie (około 16-18 cm). Do kremu weź ciężką śmietanę. Jeśli masz grudkowaty twaróg, zmiksuj go w blenderze, aż będzie gładki. Do kremu czekoladowego potrzebujesz miękkiego masła, więc wcześniej wyjmij go z lodówki,aby miał czas na zmiękczenie. Rozpuść ciemną czekoladę w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Krok 2:
Założymy, że biszkopty do tego ciasta już upiekłeś. Jeden mamy zielony, drugi czekoladowy. Pozwól herbatnikom ostygnąć, a następnie pokrój je na trzy części. Otrzymasz 6 ciast. Przykryj formę, w której wypiekano duży biszkopt folią spożywczą i przystąp do montażu dolnej części ciasta. Na dole powinniśmy leżeć pierwsze ciasto w kolorze zielonym. Rozłóż go kremem serowym i równomiernie rozprowadź na powierzchni.
Krok 3:
Posmaruj drugie zielone ciasto kremem czekoladowym. Rozłóż warstwę po warstwie ciasta, naprzemiennie mascarpone i kremy czekoladowe.
Krok 4:
Przykryj również formę o mniejszej średnicy folią spożywczą i przystąp do montażu górnej części ciasta. Najpierw posmaruj dolne ciasto czekoladowe kremem czekoladowym.
Krok 5:
Połóż drugie ciasto biszkoptowe na wierzchu i posmaruj kremem mascarpon.
Krok 6:
Umieść górną warstwę, zawiń ją w folię spożywczą, lekko dociśnij.
Krok 7:
Pozostaw ciastka do namoczenia kremem pod folią.
Krok 8:
Połóż dolną część ciasta z formy na podłożu wyłożonym pergaminem. Wymieszaj resztki kremów, ułóż je na wierzchu i spłaszcz na wierzchu silikonową szpatułką.
Krok 9:
Umieść górną, mniejszą część ciasta na wierzchu. Spłaszcz formę i usuń nadmiar kremu szpatułką. Usuń dzieloną formę.
Krok 10:
W osobnym pojemniku wymieszaj schłodzoną śmietanę (30% tłuszczu) z cukrem lub słodzikiem, zmiękczonym masłem i ubij krem do dekoracji. Około trzech czwartych kremu zabarwić zielonym barwnikiem spożywczym.
Krok 11:
Posmaruj powstałym zielonym kremem ciasto, nadając mu kształt głowy postaci ulubionego filmu multifilmowego.
Krok 12:
Płytko nałóż wykałaczką na krem kontury elementów głowy-maskę, oczy, usta.
Krok 13:
Popraw większość pozostałego białego kremu czerwonym barwnikiem. Odcień części ciemnoniebieski. Zostaw trochę białego kremu.
Krok 14:
Ciemnoniebieskim kremem obrysuj kontur ust i narysuj oczy.
Krok 15:
Pomaluj usta białym kremem.
Krok 16:
Nałóż maskę Czerwonym kremem.
Krok 17:
Narysuj kontur zębów ciemnym kremem.
Krok 18:
Pomaluj Oczy białym kremem i zaznacz pasemka na źrenicach (jak na zdjęciu).
Krok 19:
Ostrożnie wyjmij pergamin spod ciasta.
Krok 20:
W razie potrzeby spłaszcz krem szpatułką. Schowaj ciasto w lodówce i pozwól kremowi stwardnieć. Jasne i oryginalne ciasto jest gotowe!
w tym przepisie skupiłam się właśnie na tym, jak ozdobić ciasto Wojownicze Żółwie Ninja. Wskazano również skład produktów na biszkopty, ale można je przygotować według dowolnego przepisu. Ponadto nie jest konieczne przygotowywanie ciasta biszkoptowego.
jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.
opcje przygotowania biszkoptu można zobaczyć w tym miejscu i tutaj .
jeśli używasz suchych barwników, rozpuść je zgodnie z Instrukcją w wódce, wtedy powierzchnia będzie błyszcząca lub w wodzie, wtedy ciasto nabierze matowego wyglądu. Nie ma potrzeby wstępnego rozpuszczania płynnych, żelowych barwników.
farbę można nakładać zwykłym pędzlem gwaszowym, sprayem, strzykawką do ciasta. Ilość barwnika będzie zależeć od nasycenia koloru, który chcesz osiągnąć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g