ciasto Wojownicze Żółwie Ninja bez mastyksu

Oryginalny projekt postaci z kreskówek! Tort Ninja Turtles zachwyci nie tylko dzieci, ale także dorosłych. Ciasto jest jasne, ozdobi każdy świąteczny stół. Jednocześnie jest bardzo smaczny, nie mdły, wilgotny. Przepis szczegółowo opisuje, jak należy go ozdobić.
InnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 37 % 18 g
węglowodany 53 % 26 g
316 kcal
IG: 8 / 4 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto żółwia ninja? Ciasto na podstawę piec w dużej dzielonej formie (20-24 cm), biszkopt na wierzch - w mniejszej formie (około 16-18 cm). Do kremu weź ciężką śmietanę. Jeśli masz grudkowaty twaróg, zmiksuj go w blenderze, aż będzie gładki. Do kremu czekoladowego potrzebujesz miękkiego masła, więc wcześniej wyjmij go z lodówki,aby miał czas na zmiękczenie. Rozpuść ciemną czekoladę w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Założymy, że biszkopty do tego ciasta już upiekłeś. Jeden mamy zielony, drugi czekoladowy. Pozwól herbatnikom ostygnąć, a następnie pokrój je na trzy części. Otrzymasz 6 ciast. Przykryj formę, w której wypiekano duży biszkopt folią spożywczą i przystąp do montażu dolnej części ciasta. Na dole powinniśmy leżeć pierwsze ciasto w kolorze zielonym. Rozłóż go kremem serowym i równomiernie rozprowadź na powierzchni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posmaruj drugie zielone ciasto kremem czekoladowym. Rozłóż warstwę po warstwie ciasta, naprzemiennie mascarpone i kremy czekoladowe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj również formę o mniejszej średnicy folią spożywczą i przystąp do montażu górnej części ciasta. Najpierw posmaruj dolne ciasto czekoladowe kremem czekoladowym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż drugie ciasto biszkoptowe na wierzchu i posmaruj kremem mascarpon.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść górną warstwę, zawiń ją w folię spożywczą, lekko dociśnij.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozostaw ciastka do namoczenia kremem pod folią.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż dolną część ciasta z formy na podłożu wyłożonym pergaminem. Wymieszaj resztki kremów, ułóż je na wierzchu i spłaszcz na wierzchu silikonową szpatułką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść górną, mniejszą część ciasta na wierzchu. Spłaszcz formę i usuń nadmiar kremu szpatułką. Usuń dzieloną formę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W osobnym pojemniku wymieszaj schłodzoną śmietanę (30% tłuszczu) z cukrem lub słodzikiem, zmiękczonym masłem i ubij krem do dekoracji. Około trzech czwartych kremu zabarwić zielonym barwnikiem spożywczym.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj powstałym zielonym kremem ciasto, nadając mu kształt głowy postaci ulubionego filmu multifilmowego.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Płytko nałóż wykałaczką na krem kontury elementów głowy-maskę, oczy, usta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Popraw większość pozostałego białego kremu czerwonym barwnikiem. Odcień części ciemnoniebieski. Zostaw trochę białego kremu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ciemnoniebieskim kremem obrysuj kontur ust i narysuj oczy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pomaluj usta białym kremem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Nałóż maskę Czerwonym kremem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Narysuj kontur zębów ciemnym kremem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Pomaluj Oczy białym kremem i zaznacz pasemka na źrenicach (jak na zdjęciu).

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ostrożnie wyjmij pergamin spod ciasta.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    W razie potrzeby spłaszcz krem szpatułką. Schowaj ciasto w lodówce i pozwól kremowi stwardnieć. Jasne i oryginalne ciasto jest gotowe!

w tym przepisie skupiłam się właśnie na tym, jak ozdobić ciasto Wojownicze Żółwie Ninja. Wskazano również skład produktów na biszkopty, ale można je przygotować według dowolnego przepisu. Ponadto nie jest konieczne przygotowywanie ciasta biszkoptowego.

jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.

opcje przygotowania biszkoptu można zobaczyć w tym miejscu i tutaj .

jeśli używasz suchych barwników, rozpuść je zgodnie z Instrukcją w wódce, wtedy powierzchnia będzie błyszcząca lub w wodzie, wtedy ciasto nabierze matowego wyglądu. Nie ma potrzeby wstępnego rozpuszczania płynnych, żelowych barwników.

farbę można nakładać zwykłym pędzlem gwaszowym, sprayem, strzykawką do ciasta. Ilość barwnika będzie zależeć od nasycenia koloru, który chcesz osiągnąć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy