prosty szybki miód bez zwijania ciast

słodki miękisz i delikatna kremowa śmietana! Ten szybki miód jest przygotowywany po prostu i bez zwijania ciast. Leniwy przepis uratuje te gospodynie domowe, które nie chcą spędzać dużo czasu w kuchni na robieniu jednego ciasta miodowego!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 23 % 12 g
węglowodany 62 % 32 g
271 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak szybciej upiec miód pitny? Przygotuj niezbędne składniki do ciasta. Weź świeże duże, wybrane jajka. Jeśli jajka są małe, weź 7-8 sztuk. Użyj mąki najwyższej jakości, ale spójrz na konsystencję ciasta, może wymagać mniej/więcej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelni połącz miód i sodę i ustaw na małym ogniu, ciągle mieszając.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy masa zacznie się pienić, podgrzej, nie przestając mieszać, jeszcze 1 minutę, aż pojawi się jasny karmelowy kolor. Im ciemniejsza jest masa MIODOWA, tym ciemniejsze będą ciasta z ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajka z cukrem w puszystą pianę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj ciepłą mieszankę miodu do ubitych jajek i mieszaj mikserem, aż będzie gładka. Masa okaże się dość upłynniona.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przesianą mąkę i ponownie wymieszaj wszystko mikserem na niskich obrotach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto okaże się nieco gęstsze niż Charlotte, ale całkiem płynne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy (Moja ma wymiary 20×20 cm, ale może być mniejsza) i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-40 minut. Pamiętaj, aby sprawdzić, jak dobrze ciasto zostało upieczone w środku - szpikulec powinien być suchy, szczególnie w środku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotowe ciasto z formy, ostrożnie zawiń w folię spożywczą lub torebkę i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odetnij górę ze schłodzonego ciasta, w razie potrzeby możesz przyciąć ciasta po bokach. Pokrój ciasto wzdłuż na 4-5 cienkich ciast.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Skrawki wysusz na patelni lub w piekarniku, a następnie pokrusz rękami lub posiekaj w blenderze.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przygotuj niezbędne składniki do śmietany, powinny być zimne, zwłaszcza śmietana, ponieważ ciepła śmietana się nie rozbije.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Najpierw ubij mikserem zimną śmietanę ze skondensowanym mlekiem w puszystą, stabilną pianę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj śmietanę i ponownie ubij.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Krem powinien być dość stabilny, nie cieknący, z trzepaczki pozostaje ślad i nie dokręca się. Możesz dodatkowo umieścić śmietanę na 20-30 minut w lodówce, aby ustabilizować.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posmaruj każde ciasto śmietaną. Nie oszczędzaj kremu na ciastach. Część kremu zostanie wchłonięta do ciast, a reszta zostanie zachowana w postaci warstwy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ułóż ciasta jeden na drugim i uformuj wysokie ciasto. Posmaruj wierzch i boki ciasta resztą kremu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Posyp ciasto ze wszystkich stron okruchami. Włóż gotowe ciasto do lodówki na noc do impregnacji. Smacznego!

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Przed podaniem możesz udekorować ciasto świeżymi jagodami.

nie wszystkie gospodynie domowe mają możliwość pieczenia ciast, które wymagają rozwałkowania poszczególnych ciast. W takich przypadkach pomogą szybkie analogi, w których piecze się jedno ciasto, a następnie kroi się je na osobne ciasta. Dziś upieczemy taki prosty szybki miód pitny.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy