skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak szybciej upiec miód pitny? Przygotuj niezbędne składniki do ciasta. Weź świeże duże, wybrane jajka. Jeśli jajka są małe, weź 7-8 sztuk. Użyj mąki najwyższej jakości, ale spójrz na konsystencję ciasta, może wymagać mniej/więcej.
Krok 2:
Na patelni połącz miód i sodę i ustaw na małym ogniu, ciągle mieszając.
Krok 3:
Gdy masa zacznie się pienić, podgrzej, nie przestając mieszać, jeszcze 1 minutę, aż pojawi się jasny karmelowy kolor. Im ciemniejsza jest masa MIODOWA, tym ciemniejsze będą ciasta z ciasta.
Krok 4:
Ubij jajka z cukrem w puszystą pianę.
Krok 5:
Dodaj ciepłą mieszankę miodu do ubitych jajek i mieszaj mikserem, aż będzie gładka. Masa okaże się dość upłynniona.
Krok 6:
Dodaj przesianą mąkę i ponownie wymieszaj wszystko mikserem na niskich obrotach.
Krok 7:
Ciasto okaże się nieco gęstsze niż Charlotte, ale całkiem płynne.
Krok 8:
Wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy (Moja ma wymiary 20×20 cm, ale może być mniejsza) i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-40 minut. Pamiętaj, aby sprawdzić, jak dobrze ciasto zostało upieczone w środku - szpikulec powinien być suchy, szczególnie w środku.
Krok 9:
Wyjmij gotowe ciasto z formy, ostrożnie zawiń w folię spożywczą lub torebkę i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Krok 10:
Odetnij górę ze schłodzonego ciasta, w razie potrzeby możesz przyciąć ciasta po bokach. Pokrój ciasto wzdłuż na 4-5 cienkich ciast.
Krok 11:
Skrawki wysusz na patelni lub w piekarniku, a następnie pokrusz rękami lub posiekaj w blenderze.
Krok 12:
Przygotuj niezbędne składniki do śmietany, powinny być zimne, zwłaszcza śmietana, ponieważ ciepła śmietana się nie rozbije.
Krok 13:
Najpierw ubij mikserem zimną śmietanę ze skondensowanym mlekiem w puszystą, stabilną pianę.
Krok 14:
Dodaj śmietanę i ponownie ubij.
Krok 15:
Krem powinien być dość stabilny, nie cieknący, z trzepaczki pozostaje ślad i nie dokręca się. Możesz dodatkowo umieścić śmietanę na 20-30 minut w lodówce, aby ustabilizować.
Krok 16:
Posmaruj każde ciasto śmietaną. Nie oszczędzaj kremu na ciastach. Część kremu zostanie wchłonięta do ciast, a reszta zostanie zachowana w postaci warstwy.
Krok 17:
Ułóż ciasta jeden na drugim i uformuj wysokie ciasto. Posmaruj wierzch i boki ciasta resztą kremu.
Krok 18:
Posyp ciasto ze wszystkich stron okruchami. Włóż gotowe ciasto do lodówki na noc do impregnacji. Smacznego!
Krok 19:
Przed podaniem możesz udekorować ciasto świeżymi jagodami.
nie wszystkie gospodynie domowe mają możliwość pieczenia ciast, które wymagają rozwałkowania poszczególnych ciast. W takich przypadkach pomogą szybkie analogi, w których piecze się jedno ciasto, a następnie kroi się je na osobne ciasta. Dziś upieczemy taki prosty szybki miód pitny.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g