różowy łosoś w piekarniku w sosie śmietanowym

najdelikatniejszy, apetyczny, zdrowy, bardzo smaczny! Różowy łosoś w kremowym sosie w piekarniku to świetne danie rybne. Dodanie śmietany nadaje początkowo suchemu mięsu różowego łososia soczystość. Taka ryba nie wstydzi się podawać na świątecznym stole! Możesz wziąć dowolny dodatek do swojego gustu.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 15 g
tłuszcze 41 % 12 g
węglowodany 7 % 2 g
201 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec różowego łososia w sosie śmietanowym w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Jeśli ryba jest zamrożona, najpierw rozmrozić ją w temperaturze pokojowej. Ale lepiej to zrobić, wkładając rybę do lodówki na noc. Dzięki temu stopniowo rozmraża się i lepiej zachowa swoje właściwości odżywcze. Wziąłem część ryby bez głowy i ogona. Wybierz zawartość tłuszczu w śmietanie do woli (10-20%).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ostrym nożem zeskrob rybę z łusek w kierunku od ogona do głowy. Odetnij wszystkie płetwy, dokładnie opłucz rybę pod zimną wodą, osusz. Możesz ugotować różowego łososia ze stekami lub w postaci fileta. Jeśli używasz drugiej opcji, pokrój rybę wzdłuż grzbietu na 2 części. Delikatnie usuń grzbiet i wszystkie kości międzyżebrowe i małe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nie zdejmuj skóry, aby kawałki ryby lepiej zachowały swój kształt. Pokrój filety na kawałki o pożądanej wielkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól rybę, włóż kawałki do naczynia do pieczenia. Wybierając formę, pamiętaj, że ryba zostanie zalana sosem. Dlatego wysokość formy powinna być optymalna. Użyłam formy o rozmiarze 27*17*5,5 zobacz

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W przypadku sosu weź głęboki pojemnik o odpowiedniej wielkości. Wlej niewielką ilość śmietany, dodaj mąkę, aby sos nabrał gęstej konsystencji podczas pieczenia. Lekko ubij wszystko widelcem, aby mąka zmieszała się ze śmietaną i nie pozostały grudki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj resztę śmietany, wlej oliwę z oliwek, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj rozmaryn i bazylię, aby sos był aromatyczny. To sprawi, że ryba będzie smaczniejsza. Weź przyprawy zgodnie ze swoimi upodobaniami i preferencjami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj koperek, osusz, drobno posiekaj, aby lepiej ujawnił swój smak. Warzywa dodadzą pikantności kremowemu sosowi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj koperek do sosu, wszystko dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Polej kawałki różowego łososia sosem śmietanowym. Wskazane jest, aby sos całkowicie przykrył rybę, wtedy nie wyschnie podczas gotowania.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj formę rybą folią, aby sos się nie zagotował.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piecz różowego łososia w sosie śmietanowym w piekarniku nagrzanym do 180C przez 20-25 minut. Czas gotowania może się nieznacznie różnić, ponieważ zależy od funkcji piekarnika.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj ryby na gorąco z dowolnym dodatkiem ziemniaków, płatków zbożowych lub warzyw. Smacznego!

zamiast mąki można użyć startego sera do zagęszczenia sosu. Wystarczy 50 gr. Wzmocni kremowy smak sosu.

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Gotowany różowy łosoś - 168   kcal/100g
  • Różowy łosoś świeży - 142   kcal/100g
  • Łosoś różowy - 169   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g

Podobne przepisy