skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec różowego łososia w sosie śmietanowym w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Jeśli ryba jest zamrożona, najpierw rozmrozić ją w temperaturze pokojowej. Ale lepiej to zrobić, wkładając rybę do lodówki na noc. Dzięki temu stopniowo rozmraża się i lepiej zachowa swoje właściwości odżywcze. Wziąłem część ryby bez głowy i ogona. Wybierz zawartość tłuszczu w śmietanie do woli (10-20%).
Krok 2:
Ostrym nożem zeskrob rybę z łusek w kierunku od ogona do głowy. Odetnij wszystkie płetwy, dokładnie opłucz rybę pod zimną wodą, osusz. Możesz ugotować różowego łososia ze stekami lub w postaci fileta. Jeśli używasz drugiej opcji, pokrój rybę wzdłuż grzbietu na 2 części. Delikatnie usuń grzbiet i wszystkie kości międzyżebrowe i małe.
Krok 3:
Nie zdejmuj skóry, aby kawałki ryby lepiej zachowały swój kształt. Pokrój filety na kawałki o pożądanej wielkości.
Krok 4:
Sól rybę, włóż kawałki do naczynia do pieczenia. Wybierając formę, pamiętaj, że ryba zostanie zalana sosem. Dlatego wysokość formy powinna być optymalna. Użyłam formy o rozmiarze 27*17*5,5 zobacz
Krok 5:
W przypadku sosu weź głęboki pojemnik o odpowiedniej wielkości. Wlej niewielką ilość śmietany, dodaj mąkę, aby sos nabrał gęstej konsystencji podczas pieczenia. Lekko ubij wszystko widelcem, aby mąka zmieszała się ze śmietaną i nie pozostały grudki.
Krok 6:
Dodaj resztę śmietany, wlej oliwę z oliwek, wymieszaj.
Krok 7:
Dodaj rozmaryn i bazylię, aby sos był aromatyczny. To sprawi, że ryba będzie smaczniejsza. Weź przyprawy zgodnie ze swoimi upodobaniami i preferencjami.
Krok 8:
Umyj koperek, osusz, drobno posiekaj, aby lepiej ujawnił swój smak. Warzywa dodadzą pikantności kremowemu sosowi.
Krok 9:
Dodaj koperek do sosu, wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 10:
Polej kawałki różowego łososia sosem śmietanowym. Wskazane jest, aby sos całkowicie przykrył rybę, wtedy nie wyschnie podczas gotowania.
Krok 11:
Przykryj formę rybą folią, aby sos się nie zagotował.
Krok 12:
Piecz różowego łososia w sosie śmietanowym w piekarniku nagrzanym do 180C przez 20-25 minut. Czas gotowania może się nieznacznie różnić, ponieważ zależy od funkcji piekarnika.
Krok 13:
Podawaj ryby na gorąco z dowolnym dodatkiem ziemniaków, płatków zbożowych lub warzyw. Smacznego!
zamiast mąki można użyć startego sera do zagęszczenia sosu. Wystarczy 50 gr. Wzmocni kremowy smak sosu.
śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Gotowany różowy łosoś - 168 kcal/100g
- Różowy łosoś świeży - 142 kcal/100g
- Łosoś różowy - 169 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g