skład / składniki
metoda gotowania
1. Przede wszystkim zagniatamy ciasto:
- wlej cukier i drożdże do małego pojemnika, wlej trochę ciepłej wody (Około 150 ml), wymieszaj i pozostaw na 15 minut, aż pojawi się Piankowa Czapka;
- przesiej mąkę do miski, wlej sól, wlej przygotowane ciasto i olej roślinny, zagniataj ciasto.
ciasto jest elastyczne, nie przykleja się do rąk, zwija je w jedną kulkę i przykrywa folią spożywczą, pozostawiając w cieple na godzinę.
2. Po upływie określonego czasu rozwałkuj ciasto na cienką warstwę, pokrój w małe trójkąty. Zmiel ser na okruchy, rozłóż na szerokim boku trójkąta, zegnij krawędzie w kierunku do siebie, zwiń rolkę. Kładziemy półfabrykaty na blasze natłuszczonej kawałkiem masła. Smarujemy placki ubitym jajkiem, posypujemy sezamem i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy na złoty kolor, około 20-30 minut, w zależności od rodzaju piekarnika.
podawaj na stole z filiżanką herbaty lub kawy.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g