piwo kiełbasy bawarskie w domu

oryginalne, pikantne, pachnące, pyszne! Bawarskie kiełbaski są łatwe do zrobienia w domu. Okazują się znacznie smaczniejsze niż zakupione przekąski, ponieważ składają się tylko z naturalnych składników. Gotowanie piwa nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 15 g
tłuszcze 56 % 20 g
węglowodany 3 % 1 g
248 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bawarskie kiełbaski w domu? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć wieprzowinę z tłuszczem, karbonada lub polędwica do piwa nie będą działać. Jako przyprawy możesz wybrać zupełnie inne przyprawy: oregano, czerwoną ostrą paprykę, bazylię. Skoncentruj się na swoich preferencjach smakowych. Jeśli używasz ziry lub nasion jakichkolwiek przypraw, najpierw zmiel je w moździerzu, a następnie dodaj tylko do mięsa mielonego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz wieprzowinę pod wodą, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój na małe kawałki. Dwukrotnie przełóż mięso przez maszynkę do mięsa za pomocą drobnego sita.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W pojemniku do mięsa mielonego dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj, aby przyprawy dobrze się rozeszły po całym mięsie mielonym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj worek do szprycowania. Zainstaluj zwykłą okrągłą dyszę o małej średnicy, ale niezbyt wąską. Kiełbaski powinny być cienkie, ale mięso mielone powinno być łatwo wyciśnięte. W torbie włóż przygotowane mięso mielone z przyprawami. Jeśli, podobnie jak ja, nie masz dyszy o pożądanej średnicy, możesz użyć opakowania Doypack z pokrywką keczupu lub majonezu jako torby. Po prostu odetnij spód, dokładnie opłucz opakowanie i włóż mięso mielone.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść ruszt na blasze do pieczenia, połóż papier do pieczenia na wierzchu i wyciśnij piwo z torby cukierniczej między listwami. Rozgrzej piekarnik do 60°C, pamiętaj o ustawieniu trybu "konwekcja", ponieważ przekąska musi zostać zwiędła, to znaczy konieczne jest usunięcie nadmiaru wilgoci znajdującej się w mięsie mielonym. Drzwi piekarnika muszą być lekko otwarte, ponieważ wilgoć musi gdzieś iść. Umieść blachę do pieczenia z piwem i gotuj z lekko uchylonymi drzwiami przez 5 godzin.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij blachę do pieczenia z piwem z piekarnika, za pomocą pędzla do ciasta posmaruj piwosze ze wszystkich stron sosem chili i włóż je z powrotem do piekarnika na 2 godziny. Drzwi nadal pozostają lekko uchylone. Czas trwania i temperatura gotowania piwa może się różnić w zależności od temperatury i konstrukcji piekarnika, a także średnicy piwa. Gotowe kiełbaski całkowicie ostudzić i zdjąć z papieru. Smacznego!

nie trzeba używać rusztu do robienia piwa, po prostu jest to dobry przewodnik, nic więcej.

zamiast sosu chili możesz użyć dowolnego innego, takiego jak grill.

możesz przechowywać taką przekąskę do piwa w lodówce w zwykłej torbie przez 5-7 dni. Jeśli użyjesz domowego odkurzacza, takie piwa można przechowywać w lodówce przez 3 tygodnie. Jeśli chcesz wydłużyć okres przydatności do spożycia, do gotowania warto użyć soli azotynowej.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy