skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bawarskie kiełbaski w domu? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć wieprzowinę z tłuszczem, karbonada lub polędwica do piwa nie będą działać. Jako przyprawy możesz wybrać zupełnie inne przyprawy: oregano, czerwoną ostrą paprykę, bazylię. Skoncentruj się na swoich preferencjach smakowych. Jeśli używasz ziry lub nasion jakichkolwiek przypraw, najpierw zmiel je w moździerzu, a następnie dodaj tylko do mięsa mielonego.
Krok 2:
Opłucz wieprzowinę pod wodą, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój na małe kawałki. Dwukrotnie przełóż mięso przez maszynkę do mięsa za pomocą drobnego sita.
Krok 3:
W pojemniku do mięsa mielonego dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj, aby przyprawy dobrze się rozeszły po całym mięsie mielonym.
Krok 4:
Przygotuj worek do szprycowania. Zainstaluj zwykłą okrągłą dyszę o małej średnicy, ale niezbyt wąską. Kiełbaski powinny być cienkie, ale mięso mielone powinno być łatwo wyciśnięte. W torbie włóż przygotowane mięso mielone z przyprawami. Jeśli, podobnie jak ja, nie masz dyszy o pożądanej średnicy, możesz użyć opakowania Doypack z pokrywką keczupu lub majonezu jako torby. Po prostu odetnij spód, dokładnie opłucz opakowanie i włóż mięso mielone.
Krok 5:
Umieść ruszt na blasze do pieczenia, połóż papier do pieczenia na wierzchu i wyciśnij piwo z torby cukierniczej między listwami. Rozgrzej piekarnik do 60°C, pamiętaj o ustawieniu trybu "konwekcja", ponieważ przekąska musi zostać zwiędła, to znaczy konieczne jest usunięcie nadmiaru wilgoci znajdującej się w mięsie mielonym. Drzwi piekarnika muszą być lekko otwarte, ponieważ wilgoć musi gdzieś iść. Umieść blachę do pieczenia z piwem i gotuj z lekko uchylonymi drzwiami przez 5 godzin.
Krok 6:
Wyjmij blachę do pieczenia z piwem z piekarnika, za pomocą pędzla do ciasta posmaruj piwosze ze wszystkich stron sosem chili i włóż je z powrotem do piekarnika na 2 godziny. Drzwi nadal pozostają lekko uchylone. Czas trwania i temperatura gotowania piwa może się różnić w zależności od temperatury i konstrukcji piekarnika, a także średnicy piwa. Gotowe kiełbaski całkowicie ostudzić i zdjąć z papieru. Smacznego!
nie trzeba używać rusztu do robienia piwa, po prostu jest to dobry przewodnik, nic więcej.
zamiast sosu chili możesz użyć dowolnego innego, takiego jak grill.
możesz przechowywać taką przekąskę do piwa w lodówce w zwykłej torbie przez 5-7 dni. Jeśli użyjesz domowego odkurzacza, takie piwa można przechowywać w lodówce przez 3 tygodnie. Jeśli chcesz wydłużyć okres przydatności do spożycia, do gotowania warto użyć soli azotynowej.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Sos chili - 98 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g