babeczka waniliowa

ze zwykłych potraw, pachnący, rozpływa się w ustach! Babeczka waniliowa to bardzo prosty przepis na najdelikatniejsze wypieki o lekkim aromacie wanilii. Jest przygotowywany łatwo i szybko, wszystkie składniki znajdują się w każdej lodówce. Świetne danie dla początkującej gospodyni domowej, aby zapoznać się z podstawami pieczenia.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 24 % 15 g
węglowodany 67 % 42 g
324 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić babeczkę waniliową? Przygotuj jedzenie. Wcześniej wyjmij wszystkie składniki z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Przesiej mąkę. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Weź olej najlepszej jakości, bez dodatków roślinnych. Zamiast ekstraktu waniliowego wystarczy szczypta waniliny lub łyżeczka cukru waniliowego. Zamiast dużej babeczki upieczę małe babeczki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź głęboką miskę ciasta. Podczas ugniatania możesz użyć trzepaczki lub miksera, ja używam trzepaczki. Umieść masło o temperaturze pokojowej i cukier w misce. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie i puszyste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij jajka kurze pojedynczo do osobnej miski, aby sprawdzić ich świeżość. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Następnie dodaj jajka, sól i ekstrakt waniliowy do mieszanki olejowej i krótko ubij wszystko trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj w częściach przesianą mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mleko do ciasta i dobrze wymieszaj. Ciasto jest gotowe. Przygotuj odpowiednie naczynie do pieczenia. Każda forma odporna na ciepło nadaje się do tego przepisu. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej ciasto do wybranych foremek do muffinek, wypełniając je 2/3 objętości. Możesz użyć papierowych kapsułek, a następnie nie musisz smarować form. Umieść formę z babeczkami w piekarniku nagrzanym do 175°C na 25-30 minut. Sprawdź gotowość babeczek wykałaczką-powinna wyjść ze środka babeczki całkowicie sucha. Jeśli pieczesz jedną dużą babeczkę, wydłuż czas pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotowe babeczki z piekarnika i ostudź w foremkach. Następnie wyjmij je na ciepło i połóż na talerzu. Możesz posypać je cukrem pudrem. Podawaj takie babeczki ze świeżo parzoną herbatą lub szklanką mleka. Smacznego!

w babeczkach waniliowych najważniejszy jest oczywiście aromat waniliowy. Do przygotowania używam ekstraktu waniliowego. Można go zastąpić aromatem waniliowym, esencją waniliową, strąkiem wanilii (używane są tylko nasiona ,a sam strąk można przechowywać w szklanym słoju z cukrem, po pewnym czasie można uzyskać cukier waniliowy w domu) lub cukier waniliowy ( 10 gr.)

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy