ciasto francuskie Napoleon z kremem i jagodami

lekki krem, jagody i chrupiące ciasto francuskie. Ciasto Napoleon to porcjowana alternatywa dla popularnego przysmaku o tej samej nazwie. W swojej strukturze i smaku ciasta w niczym nie ustępują całemu ciastu, a gotowanie ich jest przyjemnością. Robiłam ciasta francuskie z kremem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 33 % 15 g
węglowodany 53 % 24 g
254 kcal
IG: 17 / 71 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do podstawy potrzebujemy 750 g ciasta francuskiego w talerzach. Należy go najpierw rozmrozić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój każdą płytkę ciasta na pół w identyczne prostokąty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż ciasto na blasze do pieczenia i przykryj arkuszami pergaminu. Umieść na wierzchu ładunek, aby ciasto nie rosło zbyt mocno podczas pieczenia. Kładę blachy do pieczenia w cieście jeden na drugim, służą jako ładunek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Piecz ciasta w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 20 minut. Schłodzić gotowe ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój każde ciasto na 2 części, aby zrobić kwadraty. Moje ciasto lekko wzrosło i rozwarstwiło się, więc pokroiłem kwadraty również wzdłuż na dwie połówki cieńsze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrusz jeden kwadrat w osobnym naczyniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Krem. Aby przygotować krem, potrzebujemy: 250 ml mleka; 50 g cukru; 4 jajka; 2 łyżki. skrobia; 1 łyżeczka. cukier waniliowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej cukier, cukier waniliowy i skrobię do rondla. Rozbij jajka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko dokładnie zmielić, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej mleko i mieszaj, aż będzie gładkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść patelnię na średnim ogniu i ciągle mieszając zagotuj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gdy krem się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj, mieszając, aż zgęstnieje. Krem powinien być jak najgrubszy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Usuń gotowy krem z ognia, przykryj folią spożywczą "w kontakcie" i ostudź.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Farsz. Do nadzienia potrzebujemy: 100 g winogron; 100 g jagód.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Umyj i osusz jagody. Odetnij winogrona z gałązek i pokrój na pół. Lepiej jest wziąć winogrona bez pestek, na przykład odmianę Kish-Mish.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posmaruj kwadrat ciasta kremem, posyp jagodami na wierzchu. Powtórz warstwy jeszcze 1-2 razy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Posmaruj Ostatnie ciasto kremem, posyp okruchami.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Udekoruj ciasteczka winogronami, jagodami i miętą i podawaj. Smacznego!

gotowe ciasto sklepowe to prawdziwy ratunek dla nowoczesnych gospodyń domowych. Pozwoli Ci to szybko i łatwo przygotować nawet pyszny świąteczny deser. Szczególnie smaczne są ciasta Napoleon z gotowego ciasta francuskiego.
te ciasta są wspaniałe, ponieważ ich przygotowanie zajmuje mniej czasu i wysiłku niż zwykłe ciasto - w końcu domowe ciasto całkowicie zastąpi sklepowe ciasto francuskie. Pozostaje gotować ciasta, gotować śmietanę, myć jagody i zbierać ciasta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Borówka - 36   kcal/100g

Podobne przepisy