skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec pyszną Charlotte z jabłkami i cynamonem? Przygotuj wskazane produkty. Liczba jaj kurzych może wynosić od trzech do pięciu, w zależności od ich wielkości, objętości mąki pszennej najwyższej jakości i granulowanego cukru pozostają niezmienione - 1 szklanka
Krok 2:
Rozbij jaja kurze do miski robota kuchennego lub głębokiego pojemnika z wysokimi bokami, jeśli planujesz je ubić mikserem. Blender do ubijania jajek nie jest odpowiedni, ponieważ konieczne jest uzyskanie puszystej, przewiewnej piany. Stopniowo dodawaj cukier granulowany, cukier waniliowy i sól do smaku, około 2 szczypty. Nie trzeba dodawać soli-przyprawa podkreśli słodki smak potrawy. Ubij na białą, gładką masę.
Krok 3:
Obierz jabłka, pokrój i pokrój nasiona, opłucz i pokrój w kostkę lub plasterki - opcjonalnie. lekko skrop sokiem z cytryny (aby się nie ściemniało) i wymieszaj. Im drobniejszy kawałek owoców, tym wyżej wzrośnie po upieczeniu w cieście.
Krok 4:
Stopniowo wlewaj mąkę pszenną do ubitej masy jajecznej, najlepiej wcześniej przesianą i proszek do pieczenia. Ubijaj z małą prędkością przez około 1-2 minuty, możesz po prostu wymieszać mąkę z masą jajeczną, aby nie uwolnić z niej pęcherzyków powietrza.
Krok 5:
Nasmaruj formę olejem. Wlej połowę ciasta do formy wysmarowanej masłem lub olejem roślinnym, dodaj plasterki jabłka z rodzynkami. Posyp pokrojone jabłka na wierzchu mielonym cynamonem.
Krok 6:
Wlej drugą połowę ciasta do formy i delikatnie spłaszcz. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 C i piec przez około 25 minut. Przepis wykorzystuje formę o średnicy 20 cm, im mniejsza forma ma średnicę, tym wyższe będzie ciasto biszkoptowe!
Krok 7:
Po upieczeniu Charlotte z cynamonem wyłącz ogrzewanie i nie wyjmuj ciasta przez kolejne 10 minut z gorącego piekarnika, aby nie było "Opal" z powodu różnicy temperatur. Następnie wyjmij formę i wyjmij z niej Charlotte, lekko przesuwając nóż wzdłuż jej krawędzi wewnątrz formy. Posyp schłodzone ciasto cukrem pudrem.
gdy górna warstwa ciasta lekko się zarumieni, sprawdź, czy jest gotowa: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, Charlotte jest gotowa.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, co nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie można wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich parametrów i wskaźników mąki, zalecamy działanie zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są dokładniej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
Cynamonowa Charlotte to idealny deser na śniadanie, lunch, popołudniową przekąskę lub kolację. Ciasto jest przygotowywane tak szybko i prosto, że nawet uczeń poradzi sobie z jego stworzeniem. Nie zapomnij posypać plasterków jabłek cynamonem-przyprawa nadaje owocom wyjątkowy smak i aromat.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g