Charlotte z jabłkami i cynamonem

Charlotte z cynamonem-pachnące, smaczne i słodkie! Bujne, przewiewne ciasto jabłkowo-cynamonowe to idealny deser na herbatę lub kawę.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 84 % 41 g
202 kcal
IG: 10 / 12 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec pyszną Charlotte z jabłkami i cynamonem? Przygotuj wskazane produkty. Liczba jaj kurzych może wynosić od trzech do pięciu, w zależności od ich wielkości, objętości mąki pszennej najwyższej jakości i granulowanego cukru pozostają niezmienione - 1 szklanka

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jaja kurze do miski robota kuchennego lub głębokiego pojemnika z wysokimi bokami, jeśli planujesz je ubić mikserem. Blender do ubijania jajek nie jest odpowiedni, ponieważ konieczne jest uzyskanie puszystej, przewiewnej piany. Stopniowo dodawaj cukier granulowany, cukier waniliowy i sól do smaku, około 2 szczypty. Nie trzeba dodawać soli-przyprawa podkreśli słodki smak potrawy. Ubij na białą, gładką masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz jabłka, pokrój i pokrój nasiona, opłucz i pokrój w kostkę lub plasterki - opcjonalnie. lekko skrop sokiem z cytryny (aby się nie ściemniało) i wymieszaj. Im drobniejszy kawałek owoców, tym wyżej wzrośnie po upieczeniu w cieście.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo wlewaj mąkę pszenną do ubitej masy jajecznej, najlepiej wcześniej przesianą i proszek do pieczenia. Ubijaj z małą prędkością przez około 1-2 minuty, możesz po prostu wymieszać mąkę z masą jajeczną, aby nie uwolnić z niej pęcherzyków powietrza.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj formę olejem. Wlej połowę ciasta do formy wysmarowanej masłem lub olejem roślinnym, dodaj plasterki jabłka z rodzynkami. Posyp pokrojone jabłka na wierzchu mielonym cynamonem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej drugą połowę ciasta do formy i delikatnie spłaszcz. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 C i piec przez około 25 minut. Przepis wykorzystuje formę o średnicy 20 cm, im mniejsza forma ma średnicę, tym wyższe będzie ciasto biszkoptowe!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po upieczeniu Charlotte z cynamonem wyłącz ogrzewanie i nie wyjmuj ciasta przez kolejne 10 minut z gorącego piekarnika, aby nie było "Opal" z powodu różnicy temperatur. Następnie wyjmij formę i wyjmij z niej Charlotte, lekko przesuwając nóż wzdłuż jej krawędzi wewnątrz formy. Posyp schłodzone ciasto cukrem pudrem.

gdy górna warstwa ciasta lekko się zarumieni, sprawdź, czy jest gotowa: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, Charlotte jest gotowa.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, co nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie można wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich parametrów i wskaźników mąki, zalecamy działanie zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są dokładniej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

Cynamonowa Charlotte to idealny deser na śniadanie, lunch, popołudniową przekąskę lub kolację. Ciasto jest przygotowywane tak szybko i prosto, że nawet uczeń poradzi sobie z jego stworzeniem. Nie zapomnij posypać plasterków jabłek cynamonem-przyprawa nadaje owocom wyjątkowy smak i aromat.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy